Brány finále zůstaly zavřené. Šancí ale ještě bude hodně, věří Šafránek

- Jan Vojkůvka

Liberec se pro Václava Šafránka stává místem zaslíbeným. Na místních antukových dvorcích dosáhl během své kariéry dvou nejlepších výsledků na okruhu Challenger Tour, když i letos dokázal vyrovnat výkon z minulé sezony a postoupil do semifinále. Prolomit brány finále se mu však opět nepodařilo. „Nemohu a nechci to hodnotit negativně, ale šance na finále byla velká,“ řekl ke svému vystoupení na turnaji Svijany Open.

Pouhé jedno vítězství dělilo Václava Šafránka od největšího úspěchu v singlové kariéře. Na turnaji v Liberci, kde si v minulé sezoně zahrál své první semifinále v životě, dosáhl i letos stejného úspěchu a byl poslední krůčky od první postupu do souboje o titul na okruhu Challenger Tour.

Souboj s Brazilcem Guilhermem Clezarem ale nezvládl. Vedl sice 6:1 a 2:1 s výhodou brejku, ale něco se v jeho hře zlomilo. „Na začátku mi všechno vycházelo, ale ve druhém setu se hra trochu zpomalila. Snažil jsem se bojovat, ale soupeř už byl lepší,“ hodnotil Šafránek, kterého v úvodní sadě poslouchaly všechny aspekty hry, které člověk k vítězství potřebuje. „Lépe to asi hrát neumím. Hrál jsem agresivně, trefoval winnery z bekhendu i forhendu, padal mi první servis.“

„Jak jsem měl 2:1 s brejkem, tak jsem si prohrál servis, zase mě brejkl... Šlo to strašně rychle a dělal jsem chyby,“ mrzelo ho. V druhém setu prohrál pět gemů v řadě a prohrál 2:6. Dokázal se sice ještě zmobilizovat a v rozhodující sadě se opět dostal do vedení 2:1 s výhodou brejku, ale opět svou příležitost nevyužil.

„Brejky na začátku setu zase tolik neznamenají,“ upozornil Šafránek. „Je škoda, že jsem si servis nepodržel déle a nebrejkl jsem ho spíš ke konci setu,“ litoval český tenista. V bleskovém utkání za 91 minut nakonec prohrál 6:1, 2:6, 3:6 a po roce se opět musel rozloučit před finálovými branami.

„Semifinále je ale pro mě dobrý výsledek. Obhájil jsem loňské body a rozhodně to nemohu hodnotit negativně. Ale šance na finále byla velká,“ podotkl Šafránek. „Věřím, že když budu hrát tak, jako tento týden, tak šancí bude ještě hodně.“

Vrchol léta však na třiadvacetiletého Čecha teprve čeká. Předposlední týden v srpnu absolvuje kvalifikaci na grandslamovém US Open.

„Těším se tam moc,“ usmál se Šafránek. „Byl jsem tam naposledy před pěti lety na juniorech,“ připomněl český tenista svou účast na US Open v roce 2012, kdy vypadl hned v prvním kole po dvou tiebreacích s Rusem Karenem Chačanovem, současným třicátým hráčem světa. „Poletím tam s předstihem a až na místě se začnu připravovat na betonu,“ osvětlil své plány Šafránek.