Kvalifikaci na US Open si zahraje 11 Čechů! Pavlásek americký grandslam znovu vynechá

- Jan Vojkůvka

Celkem 128 mužů a 128 žen rozehraje týden před začátkem US Open závěrečnou grandslamovou kvalifikaci této sezony. Na dvorcích ve Flushing Meadows, kde se newyorský turnaj velké čtyřky koná, mají jistotu účasti v kvalifikaci také čeští tenisté, kterých je přihlášených hned jedenáct.

Mohlo jich přitom být ještě více. Do mužské části kvalifikace však nezasáhnou Adam Pavlásek ani Zdeněk Kolář, jejichž žebříček na boje o hlavní soutěž stačil. Oba se rozhodli absolvovat jiný turnajový plán.

Škoda je to zejména u Pavláska, který mohl patřit mezi nasazené kvalifikanty a měl by tak velkou šanci projít premiérově do hlavní soutěže US Open. Místo toho ale podruhé za sebou grandslam v New Yorku vynechá.

Do bojů tak mezi muži nastoupí kvartet Lukáš Rosol, Jan Šátral, Václav Šafránek a Petr Michnev. Velká očekávání panují zejména u Rosola se Šátralem, kteří se však nepotýkají s ideální formou a bude hodně záležet na tom, jak jim sedne přesun na betonové kurty. Pro Šátrala je přitom kvalifikace nesmírně důležitá, jelikož z minulé sezony obhajuje postup z kvalifikace do druhého kola hlavní soutěže a tedy pořádnou porci bodů do žebříčku.

Mezi ženami na samém vrcholu kvalifikační listiny trůní Denisa Allertová, jež je také první náhradnicí pro hlavní soutěž a je vysoce pravděpodobné, že kvalifikaci nebude muset hrát a po odhlášení některé z hráček hlavního turnaje proklouzne mezi vyvolené.

Jedenáctou v pořadí je Tereza Martincová. I u ní platí teoretická naděje, že by se mohla bez nutnosti kvalifikace podívat do hlavní soutěže. Odhlásit by se však muselo hned 11 hráček.

Do ženské kvalifikace se dále přihlásily Barbora Krejčíková, která by měla patřit mezi nasazené hráčky, Lucie Hradecká, Marie Bouzková, Tereza Smitková a premiérově v grandslamové kvalifikaci bude hrát také Petra Krejsová.

Ženská část bojů o postup do hlavní soutěže nabídne rovněž velká jména světového tenisu. V kvalifikaci si zahraje navrátivší Vera Zvonarevová, Ruska Maria Šarapovová, která se ale potýká aktuálně s dalšími zdravotními problémy, či japonská veteránka Kimiko Dateová.

Listinu přihlášených mužů si můžete prohlédnout zde, ženský seznam zde.

Kvalifikační turnaj na US Open se bude konat od 22. do 25 srpna a do hlavních soutěží pronikne 16 mužů a 16 žen.