Svijany Open: Šafránek s Rosolem postupují, Pavlásek překvapivě nestačil na kvalifikanta

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LIBERCE: Hned sedm českých hráčů bylo součástí úterního programu dvouhry na libereckém challengeru Svijany Open. Domácí turnaj již překvapivě skončil pro nejvýše nasazeného Adama Pavláska, který nestačil na argentinského kvalifikanta Ficoviche. Spolu s ním neuspěli ani Zdeněk Kolář, Jan Šátral, Robin Staněk a Marek Jaloviec. Postupují naopak Lukáš Rosol s Václavem Šafránkem.

Kolář neproměnil dva mečboly a na turnaji končí
Velmi blízko byl postupu do druhého kola challengeru v Liberci Zdeněk Kolář. Dvacetiletý tenista měl v duelu s Němcem Jahnem za stavu 5:4 ve třetím setu k dispozici dva mečboly, avšak ty při podání soupeře proměnit nedokázal. Německého tenistu tento moment povzbudil do dalšího průběhu zápasu a dokázal zvládnout i závěrečný tiebreak. Kolář tak napodobil svůj loňský výsledek z Liberce, kdy skončil rovněž v prvním kole. Český hráč se na liberecké antuce představí ještě ve čtyřhře po boku Litevce Grigelise, se kterým v pondělí postoupil do čtvrtfinále.

Šátral nezvládl bitvu s Kamkem
Do druhého kola se nepodívá ani Jan Šátral, který svedl v dopoledních hodinách bezmála dvou a půl hodinovou bitvu s Němcem Tobiasem Kamkem. Český tenista se po prohraném prvním setu dokázal vyburcovat ke zlepšenému výkonu a poslal zápas do rozhodující sady. V té však hned čtyřikrát přišel o své podání a favorizovanému tenistovi podlehl. Pro Šátrala to byla třetí porážka na challengeru v řadě. 

Rosol v Liberci postupuje
Lukáš Rosol si na domácím challengeru v Liberci zahraje osmifinále. Český hráč udolal ve dvou setech Jose Hernandeze z Dominikánské republiky. V úvodním dějství získala turnajová šestka poprvé servis soupeře ve čtvrté hře, za stavu 5:3 ale Rosol set nedopodával. Vzápětí však opět "loupil" na příjmu a sadu tak bral poměrem 6:4.

Do druhého setu vstoupil lépe soupeř, který šel po brejku do vedení 2:1. Na podání jej ale nepotvrdil, ba naopak. O svou výhodu Hernandez ihned přišel a o čtyři gemy později přepustil servis Rosolovi podruhé. Také druhá sada tak putovala na konto českého favorita, když skončila 6:3. V dalším kole čeká na Lukáše Rosola Brazilec Guilherme Clezar.

Šafránek přemohl nasazeného Vatutina
Z postupu se na liberecké antuce raduje také Václav Šafránek. Tomu los na úvod turnaje přisoudil osmého nasazeného Rusa Alexeje Vatutina, jenž vstoupil do utkání lépe, když rychle vedl 3:1. Šafránek si ovšem vzal v šesté hře ztracené podání zpět a za vedení 5:4 zabodoval na příjmu podruhé, čímž úvodní dějství ukončil. Rovněž druhá sada byla ve znamení ztracených podání, Čech o svou zbraň přišel ve dvou, Rus pak ve třech případech. Také tentokrát znamenal Šafránkův brejk konec sady, resp. zápasu. Stalo se tak za stavu 6:5.

Staněk padl ve třech setech s Ojedou
Pro úspěšného kvalifikanta Robina Staňka skončila hlavní soutěž libereckého challengeru hned v prvním kole. Český tenista v něm nestačil na španělského antukáře Ricarda Ojedu Laru (260.), proti kterému sice vyhrál první set 6:4, avšak v dalších dvou dějstvích již neuspěl. Staněk se v rozhodujícím setu zvládl dotáhnout ze stavu 2:4 na nerozhodných 4:4, pak ale pošesté v utkání ztratil servis a prohrál 4:6, 6:3 a 6:4.

Pavlásek prohrál s kvalifikantem
Nejvýše nasazený hráč domácího turnaje Svijany Open Adam Pavlásek prohrál v hlavní soutěži hned v prvním kole. Český hráč nestačil ve třech setech na argentinského kvalifikanta Juana Pabla Ficoviche, s nímž překvapivě padl po setech 3:6, 6:2 a 2:6.

Pavlásek ztratil v úvodním setu hned své první podání, což se ukázalo být v dějství jediným brejkem. Do druhého setu vlétl pro změnu lépe favorit, který si rychle vypracoval vedení 3:0 a za stavu 5:2 druhým brejkem sadu zakončil. Jenže v rozhodujícím setu se misky vah přiklonily opět na stranu Jihoameričana. Ten získal pět her v řadě a pustil Pavláska do hry až v závěru, kdy mu povolil snížit na 5:2. V osmé hře už si ale Ficovich servis pohlídal a postaral se na severu Čech o velké překvapení.

Jaloviec bojoval, na favorita to ale nestačilo
Na divokou kartu startující Marek Jaloviec se v úvodním kole turnaje Svijany Open utkal s německou nasazenou trojkou. Tou je pod Ještědem Cedrik-Marcel Stebe, který svou roli favorita splnil. V první sadě ztratil český hráč hned třikrát servis a prohrál ji 2:6, ta druhá už ale byla o poznání vyrovnanější.

Ve třetím gemu připravil Jaloviec soupeře o servis a brejk vzápětí potvrdil. Svou výhodu si udržel až do stavu 5:3, resp. 5:4, kdy Němec na servisu opětovně snížil na rozdíl gemu. Domácí tenista ale sadu nedopodával, ba co více, o dvě hry později ztratil servis v krátkém sledu podruhé a prohrál dějství, a tím i celý zápas, poměrem 5:7.

1. kolo dvouhry
Jonathan Eysseric (FRA, 287.) - Daniel Brands (GER, 198.) 5:7, 6:3, 5:7 
ZDENĚK KOLÁŘ (237.) - Jeremy Jahn (GER, 207.) 3:6, 6:4, 6:7 (4) 
JAN ŠÁTRAL (187.) - Tobias Kamke (GER, 159.) [5] 5:7, 6:4, 3:6
LUKÁŠ ROSOL (173.) [6] - José Hernandéz-Fernandéz (DOM, 265.) 6:4, 6:3
ROBIN STANĚK (581.) [Q] - Lara Ricardo Ojeda (ESP, 260.) 6:4, 3:6, 4:6
Alexej Vatutin (RUS, 179.) [8] - VÁCLAV ŠAFRÁNEK (204.) 4:6, 5:7
Sanjar Fajziev (UZB, 263.) - Agustin Velotti (ARG, 256.) 2:6, 2:6
ADAM PAVLÁSEK (135.) [1] - Juan Pablo Ficovich (ARG, 376.) [Q] 3:6, 6:2, 2:6
Pedro Sousa (POR, 143.) [4] - Andrej Martin (SVK, 180.) 6:2, 6:4
Laurynas Grigelis (LTU, 227.) - Riccardo Bellotti (ITA, 236.) 7:6(4), 7:6(9)
MAREK JALOVIEC (274.) [WC] - Cedrik-Marcel Stebe (GER, 128.) [3] 2:6, 5:7
Hugo Dellien (BOL, 320.) [Q] - Tommy Robredo (ESP, 183.) [7] 4:6, 4:6

Osmifinále čtyřhry
Molčanov, Zelenay (UKR/SVK) [1] - Londero, Sousa (ARG/POR) 6:3, 6:0

Svijany Open den po dni:

31.7.2017:
Svijany Open: Michnev porazil Kellovského, Rikl nestačil na favorizovaného Otteho

30.7.2017:
Svijany Open: Staněk postoupil do hlavní soutěže, Majšajdr do finále kvalifikace nenastoupil

29.7.2017:
Svijany Open: Do finále kvalifikace postupuje Staněk a Majšajdr