WTA

Siniaková v Bastadu vyřadila druhou nasazenou a podruhé v sezóně si zahraje semifinále

- Radek Štohl

Kateřina Siniaková se na turnaji v Bastadu postarala o překvapení, když vyřadila druhou nasazenou Anastasii Sevastovovou, kterou porazila v téměř dvou a čtvrt hodinovém zápase ve třech setech. Siniaková si touto výhrou zajistila druhé letošní semifinále ve dvouhře, ve kterém narazí na Caroline Garciaovou, přemožitelku Barbory Krejčíkové.

Jednadvacetiletá Češka se proti Sevastovové účastnila třetího čtvrtfinále v letošní sezóně. První vybojovala v Šen-čenu, kde nakonec získala i titul, druhé si připsala na turnaji v Praze, na domácím území ve třech setech prohrála s Barborou Strýcovou. V Bastadu byla za favoritku považována její soupeřka, aktuálně sedmnáctá tenistka světového rankingu.

Do utkání ovšem lépe vstoupila Siniaková. Loňská semifinalistka French Open ve čtyřhře ve druhém gemu vzala protihráčce čistou hrou podání a jelikož tento brejk po dlouhé hře potvrdila, mohla hrát s větším klidem. K dalšímu brejku se mladší hráčka dostala v šesté hře, ve které podruhé v zápase sebrala Sevastovové servis. Následně si sice sama neudržela vlastní podání, i to jí nezabránilo k tomu, aby za stavu 5:3 využila po nepovedeném dropšotu protihráčky druhý setbol.

I nástup do druhého setu byl v podání české tenistky vynikající. Na úvod sady se propracovala k dalšímu brejku čistou hrou a zdálo se, že má nakročeno k jasnému postupu do semifinále. Opak byl ale v té chvíli pravdou. Nevyšla jí totiž šestá hra, kterou při vlastním servisu ztratila rovněž bez zisku jediného fiftýnu. Velké věci se poté začaly dít až ke konci setu. V jedenácté hře Siniaková měla při podání lotyšské hráčky vedení 40:0 a poté i další brejkbol. Dvakrát však smolně uklouzla, dvakrát nevrátila return favoritky správně do kurtu. Ta následně hru udržela a v dalším gemu měla první setbol v utkání, který hned využila.

První polovina závěrečné sady se téměř podobala té druhé. Češka v první hře vyzrála na podání soupeřky, o pět gemů později si však přišla počtvrté v zápase o vlastní servis. Pak to ale začalo být zcela jiné. V této chvíli pětašedesátá hráčka světa dokázala obrat druhou nasazenou o podání, aby hned na to sama podruhé v setu ztratila servis. V deváté hře se mohlo opět jednat o rebrejk, když Sevastovová zahrála ve výměně za základní lajnu. Té ale vyšlo podání a tak za chvíli vedla 5:4. Při dalším svém podání však tenistka pocházející z Liepāji nabídla protihráčce brejk. Siniaková si tuhle chvíli již nenechala ujít a po druhém využitém mečbolu postoupila do semifinále.

O druhé letošní finále si bývalá druhá juniorská hráčka světa zahraje s Caroline Garciaovou, která zdolala Barboru Krejčíkovou poté, co za stavu 4:5 ve třetím setu vzala Češce v důležitý okamžik její servis.

Siniaková ve druhém setu předvedla výborné zkrácení hry