Berdych může znovu reálně pomýšlet na Turnaj mistrů. Jak je momentálně blízko?

- Radek Štohl

Tomáš Berdych se ve Wimbledonu překvapivě dostal až do semifinále, kde nestačil na Rogera Federera. Právě tato účast před branami finále oživila naděje českého tenisty na Turnaj mistrů. Momentálně se sice Berdych nachází na desáté pozici, jeho ztráta na osmou příčku je však necelých čtyři sta bodů. Závěrečný podnik sezóny se koná 12. – 19. listopadu v Londýně.

V září dvaatřicetiletý tenista začal letošní rok semifinálovou účastí v Dauhá, kde ve dvou setech podlehl Andy Murraymu. Na Australian Open poté skončil hladce na výborně hrajícím Federerovi. Následná rotterdamská pouť skončila v semifinále, na turnajích v Dubaji a Indian Wells skončil po druhém zápase, když v obou případech nestačil na hůře umístěného borce v žebříčku.

Následovalo výborné představení v Miami. Na druhém Masters sezóny měl Čech po třech hladkých výhrách dva mečboly k tomu, aby postoupil do semifinále přes Federera. Tyto dvě příležitosti však nevyužil a ačkoliv na konci května odehrál s Tsongou vyrovnané finále v Lyonu, mohl antukovou část sezóny i kvůli vypadnutí ve druhém kole French Open s Chačanovovem považovat za neúspěšnou. I to byl jeden z důvodů, proč krátce po tomto výsledku ukončil Berdych spolupráci s Ivaniševičem.

Krátce před startem Wimbledonu poté oznámil veřejnosti spolupráci s Martinem Štěpánkem, která okamžitě přinesla úspěch. Bývalý čtvrtý hráč žebříčku totiž uhrál na nejslavnějším turnaji světa semifinále, když při cestě turnajem si poradil s Ferrerem či Thiemem, aby mu poté ve čtvrtfinále skrečoval Djokovič. V bitvě o druhé londýnské finále sice padl ve třech setech, pro pozdějšího vítěze ovšem představoval vůbec tu největší zátěž za celých čtrnáct dní.

I díky tomuto skvělému počínání se tak před dvojnásobným vítězem Davis Cupu znovu reálně otevřela skutečnost přemýšlet o Turnaji mistrů. Na prestižní akci se v minulosti představil již šestkrát, pouze v roce 2011 však dokázal postoupit ze základní skupiny. Semifinálovou stopku mu tenkrát vystavil Jo-Wilfried Tsonga.

Letos se zatím zkušený hráč nachází na desáté pozici se ziskem 1905 bodů. Na devátého Grigora Dimitrova ztrácí pouhých dvacet bodů, na osmého Murayho se jedná o ztrátu 385 bodů. Na sedmé příčce je velmi překvapivě Novak Djokovič, ten zatím nahrál 2585 bodů. U obou borců se však dá do konce sezóny předpokládat žebříčkový posun a tak se Berdych musí více realisticky pohlížet na šestého borce, kterým je Alexander Zverev. Německý mladík dosud získal o 805 bodů více než právě nedávný semifinalista Wimbledonu.

Do konce kalendářního roku zbývá odehrát ještě mnoho důležitých turnajů, mezi nimiž nebudou chybět podniky Masters (Montreal, Cincinnati, Šanghaj, Paříž) a především US Open, kde se rozdělí velký počet bodů. Pokud však Tomáš Berdych bude chtít uvažovat o své sedmé účasti na Turnaji mistrů bude muset své letošní výkony a výsledky ustálit. Jestli pod vedením Martina Štěpánka doopravdy pookřál se možná uvidí na turnajích kategorie “1000“, které začínají začátkem srpna.

Podnik pro osm nejlepších hráčů sezóny poté odstartuje v neděli 12. listopadu a bude ukončený 19. listopadu. Do té doby je ve hře stále velké množství bodů…

1. Rafael Nadal 7095 bodů

2. Roger Federer 6545 bodů

3. Dominic Thiem 3345 bodů

4. Stan Wawrinka 3150 bodů

5. Marin Čilič 2905 bodů

6. Alexander Zverev 2710 bodů

7. Novak Djokovič 2585 bodů

8. Andy Murray 2290

9. Grigor Dimitrov 1925 bodů

10. TOMÁŠ BERDYCH 1905 bodů

* Tučně jsou vyznačeni již jistí účastníci