Češi v akci: Štěpánek zvládl dohrávku s Wardem, Karolína Plíšková postupuje v Nottinghamu

- Petr Šístek, Jan Vojkůvka

Radek Štěpánek zahajuje oblíbenou travnatou sezonu na turnaji ve Stuttgartu. Ve finále kvalifikace byl jeho soupeřem přemožitel Jana Hernycha z úvodního kola, 178. hráč žebříčku ATP James Ward. Včerejší vytrvalý déšť tenistům dovolil odehrát pouhých deset gemů a dnes tak byla v pravé poledne zahájena dohrávka za stavu 6:2 a 2:0 z pohledu českého veterána.

Radek Štěpánek dokázal navázat na včerejší skvělý výkon a za 20 minut utkání dovedl do vítězného konce. Po výhře 6:2 a 6:1 dokázal již popáté v této sezoně projít kvalifikací turnaje ATP. Jeho soupeřem v úvodním kole hlavní soutěže bude Denis Istomin. V případě výhry by jej v souboji o čtvrtfinále čekal duel s 2. nasazeným Marinem Čiličem.

Hlaváčková v Nottinghamu finále kvalifikace prohrála

V anglickém Nottinghamu se představí hned tři Češky. Jako první své utkání třetího finálového kola kvalifikace odehrála Andrea Hlaváčková, která se střetla s Portugalkou Larcher de Britovou. Obě tenistky zatím kvalifikací proplouvaly s velkým přehledem, a přestože nebyly nasazeny, tak v dosavadním průběhu neztratily ani set.

Hlaváčková sice dokázala soupeřce hned na úvod zápasu sebrat čistou hrou podání, ale následně v úvodním dějství hned třikrát sama ztratila servis a prohrála 2:6. Ve druhém setu se situace opakovala a Hlaváčková se rychle dostala k brejku. Rozdíl byl v tom, že tentokrát ho potvrdila a navíc přidala brejk i ve třetím gemu. Z prakticky jasného výsledku se ale stalo ještě pořádně drama, když Portugalka odpověděla rovněž dvěma brejky a srovnala na 3:3. V sedmém gemu ale Hlaváčková opět prokázala své kvality, využila další nabídnutý brejkbol a set nakonec i dopodávala.

O postupující tak musela rozhodnout závěrečná třetí sada, do níž znovu vstoupila česká tenistka ziskem servisu soupeřky. Výhodu brejku však neudržela a v šestém gemu o ni přišla. Když Britová navíc přidala další brejk v osmé hře, Hlaváčková čelila vyřazení z kvalifikace. Ovšem i v dalším gemu, naštěstí, nebyla o brejkboly nouze. Hlaváčková se vrátila do setu a dovedla ji nakonec až do zkrácené hry, v níž ale dominovala de Britová, vyhrála 7:2 a po třísetové bitvě postoupila do hlavní soutěže.

Sestry Plíškovy s polovičním úspěchem

Roli nasazené jedničky v hlavní soutěži plní díky divoké kartě Karolína Plíšková, jež se pokusí na turnaji prolomit sérii neúspěšných výsledků z posledních týdnů. Na úvod se musela popasovat s Lotyškou Anastasijou Sevastovovou, která výrazně prověřila síly české tenistky. V prvním setu si obě hráčky držely servis až do tiebreaku, ve kterém se sice Plíšková dostala rychle do vedení 5:1, ale šestí míčky v řadě o svůj náskok nejen, že přišla, ale navíc celou zkrácenou hru prohrála 5:7.

Od druhého setu však na kurtu nebyl prakticky nikdo jiný než právě Karolína. Sevastovová ve druhém gemu druhé sady čistou hrou ztratila podání a ač se postupem času na servisu opět začala zvedat, tak konečného kanára neodvrátila. V rozhodujícím setu pak klíčový brejk ze strany Karolíny Plíškové přišel v šestém gemu. V osmé hře navíc přidala další, proměnila druhý mečbol a po výhře 6:2 se mohla radovat z postupu.

V dalším kole se nasazená jednička utká s Američankou Annou Tatishviliovou, která v prvním kole překvapila sestru Karolíny, Kristýnu. Kristýna Plíšková šla do zápasu s Američankou jako favoritka, ale v pátém gemu první sady přišla po boji o servis a když následně v šesté hře nevyužila dva brejkboly, tak se zpět do hry dostat už nedokázala. Ve druhé sadě to byla sice Kristýna, kdo jako první získal servis soupeřky, a to v šestém gemu, ale místo klidného doservírování přišel kritický devátý gem, dva brejkboly pro Tatishviliovou, jež hned první využila a nakonec i dotáhla sadu do tiebreaku. V něm zvítězila 7:4 a Kristýnu Plíškovou z Nottinghamu vyřadila.

Allertová prohrála s hráčkou z třetí stovky

Ve svém návratu po vleklých zdravotních problémech pokračovala v ‘s Hertogenboschi Denisa Allertová. Třiadvacetiletá Češka poměřila síly s o čtyři roky mladší ruskou kvalifikantkou Natalií Vichljancevovou, která zvládla projít kvalifikací překvapivě hladce bez ztráty jediného setu. Tenistka z třetí světové stovky nakonec předvedla výkon, kterým své soupeřce nedala vůbec žádnou šanci na úspěch.

Allertová se za celé utkání nedostala ani k jednomu brejkbolu, soupeřka ji povolovala ve směs jeden nebo dva fiftýny při svém podání a Vichljancevová tak pokračuje v parádní jízdě turnajem. Českou tenistku připravila v utkání hned čtyřikrát o servis a zaslouženě zvítězila 6:2, 6:1.

Finálovým kolem kvalifikace a úvodními zápasy prvního kola hlavní soutěže bude pokračovat challenger Sparta Prague Open, kterému se budeme věnovat v samostatném článku ZDE.

Na turnaji ITF v polských Sopotách se podařilo Davidu Poljakovi oplatit porážku z minulého týdne Němci Sebastianu Fanselowovi. Fanselow, plnící roli nasazené dvojky, nedokázal tentokrát najít recept na českého mladíka, který si na konto připsal velmi cenné vítězství.


ATP/WTA

MERCEDES CUP STUTTGART (ATP 250, 675 645 , tráva, 2. kolo kvalifikace)

RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) - James Ward (GBR, 178.) 6:2, 6:1

AEGON OPEN NOTTINGHAM (WTA International, 226 750 $, tráva, 3. kolo kvalifikace)

ANDREA HLAVÁČKOVÁ (192.) - Michelle Larcher de Brito (POR, 249.) 2:6, 6:4, 6:7 (2)

AEGON OPEN NOTTINGHAM (WTA International, 226 750 $, tráva, 1. kolo dvouhry)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) - Anastasija Sevastovová (LAT, 82.) 6:7 (5), 6:0, 6:2

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (108.) - Anna Tatišviliová (USA, 107.) 4:6, 6:7 (4)

RICOH OPEN 'S HERTOGENBOSCH (tráva, ženy, $226,750 , 1. kolo dvouhry)

DENISA ALLERTOVÁ (80.) - Natalia Vichljancevová (RUS, 254.) 2:6, 1:6

CHALLENGER TOUR

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (muži, 42 500  + H, antuka, 3. kolo kvalifikace, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pražského turnaje můžete sledovat ZDE.

ITF/FUTURES

TENNIS ORGANISATION CUP ANTALYA (ženy, Turecko, 10 000 $, tvrdý povrch, 2. kolo kvalifikace)

PETRA POKORNÁ (-) - Marialuisa Zirilliová (ITA, -) 7:6, 0:6, 7:5

ANGIE CUP PUSZCZYKOWO (ženy, Polsko, 10 000 $, tvrdý povrch, 1. kolo dvouhry)

ANNA SLOVÁKOVÁ (934.) - Agata Jadwiga Bienkowská (POL, 996.) 3:6, 6:2, 6:3

ANGIE CUP PUSZCZYKOWO (ženy, Polsko, 10 000 $tvrdý povrch, 1. kolo čtyřhry)

KOLÁŘOVÁ, Podlinská (POL) - Placzeková, Tarlouská (GER/BLR) 6:0, 6:1

SOPOT CUP (muži, POL3, 10 000 $, antuka, 1. kolo dvouhry)

DAVID POLJAK (940.) - Sebastian Fanselow (GER, 462.) 6:2, 7:5

SOPOT CUP (muži, POL3, 10 000 $, antuka, 1. kolo čtyřhry)

ZEDNÍK, Mlazga (POL) - Niklas-Salminen, Vasa (FIN) 5:7, 3:6