Konečně! Djokovič získal na čtvrtý pokus premiérový titul z Roland Garros a zkompletoval jako třetí tenista v historii nekalendářní grandslam

- Filip Lefenda

Novak Djokovič slaví premiérový titul z Roland Garros! V předchozích dvou ročnících se musel fenomenální Srb sklonit před dobře načasovanou formou svých soupeřů, letos už si ale trofej z největšího antukového turnaje na světě utéci nenechal. Ačkoliv ve finále s Andym Murraym prohrál první sadu, duel v jeho dalším průběhu ovládl zcela suverénním způsobem. Bělehradský rodák zvítězil po setech 3:6, 6:1, 6:2 a 6:4 a zkompletoval poprvé od roku 1969 jako třetí tenista v historii nekalendářní grandslam. Ženskou čtyřhru ovládlo domácí duo Garciaová, Mladenovičová, které zvládlo napínavou třísetovou bitvu se zkušenými Ruskami Makarovovou a Vesninovou. Senzačního úspěchu dosáhl ve finále juniorské čtyřhry sedmnáctiletý Patrik Rikl, který svůj první pařížský start proměnil v grandslamový titul!

S Nadalem a Wawrinkou Novak Djokovič v předchozích dvou letech načal finálová klání vždy ziskem první sady, aby nakonec 1:3 na sety prohrál. Tentokrát mělo měření sil s britským rivalem přesně opačnou podobu. První sada vyšla lépe Murraymu, a to i navzdory tomu, že do zápasu vstoupil ztraceným podáním, které mu soupeř ukradl čistou hrou. Turnajová dvojka se ale nenechala rozhodit a následně získala hned čtyři hry v řadě. Další brejky (a ani brejkboly) již v prvním setu k vidění nebyly, Brit ukončil první sadu třetím setbolem a vedl, k čemuž si dopomohl také čtyřmi esy.

Obraz hry se však již za pár minut razantně změnil. Srbský favorit zpřesnil svou hru a podpořil ji také skvělým atletickým výkonem. Murray, jenž zahrál za celý set jen tři vítězné údery, byl neustále pod tlakem, a to i při svém vlastním podání, které mu příliš nešlo. Výsledkem toho byl pouze jediný uhraný gem Brita v celém setu, jenž „Nole“ ovládl za šestatřicet minut 6:1. Nutno podotknout, že i v gemu, ve kterém Murray zaznamenal „čestný úspěch“, odvracel na servisu nepříznivé skóre 15:40. Nebýt toho, Paříž by dost možná byla ve finále svědkem „kanára“.

Jednoznačný průběh mělo také třetí dějství, ve kterém ztratil vítěz loňského ročníku Davisova poháru servis za stavu 1:1 a následně i o dvě hry později. V šesté hře se Murray propracoval hned ke kvartetu brejkových příležitostí, Djokovič ale dokázal všechny zlikvidovat, což definitivně pohřbilo šance rodáka ze skotského Glasgow se třetí sadou ještě něco udělat. Následně sice Murray na podání bez problému snížil, srbský soupeř ale dějství posléze dopodával.

Světová jednička vlétla i do čtvrtého setu a prolomila soupeřovo podání hned v prvním gemu, který následně na svém podání potvrdila. Murray i nadále pokračoval ve svém minisouboji s vlastním podáním, když většinu výměn musel hrát až přes druhý servis. Za stavu 3:1 měl Djokovič brejkbol, který nevyužil, o dvě hry později už ale prolomil Murrayho servis podruhé, a to dokonce čistou hrou, a mohl duel za stavu 5:2 dopodávat. Na první pokus to ještě hráči, který si jako první tenista vydělal tenisem více jak sto milionů amerických dolarů, nevyšlo. Murray se zvedl, bojoval a nehodlal kůži prodat lacino. Rezultátem bylo snížení na rozdíl jediné hry. Brit poté „kousal“ i v desátém gemu čtvrté sady, kde odvrátil dva mečboly a vynutil si shodu. V té už ale kraloval Djokovič, jenž zápas po třech hodinách a pěti minutách ukončil.

„Je to pro mě výjimečný okamžik v kariéře, možná ten nejlepší. Po deseti dnech, kdy tu pršelo, vyšlo konečně nad areálem sluníčko,“ okomentoval svůj triumf majitel nyní již dvanácti grandslamových trofejí bezprostředně po utkání. Djokovič vyhrál čtyři grandslamy v řadě jako třetí tenista v historii, naposledy se tento kousek povedl v roce 1969 Američanu Rodu Laverovi. „Měl jsem dnes možnost pocítit to, co jsem zde na kurtu Philippa Chatriera dosud nepocítil, a to, že mě fanoušci v zápase podporovali. S dovolením Gugy Kuertena, který tu vyhrál třikrát, jsem fanouškům namaloval na kurtu srdce, abych jim poděkoval,“ ocenil podporu pařížského publika.

 

Ženskou čtyřhru ovládly domácí Caroline Garciaová s Kristinou Mladenovičovou

Francouzské tenistky Caroline Garciaová a Kristina Mladenovičová zdolaly k velké radosti pařížského publika ve finále ženské čtyřhry zkušený ruský pár Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová a vybojovaly cenný titul. Pro Garciaovou šlo o první grandslamové finále v kariéře, Mladenovičová již podobné zápasy absolvovala. V loňské sezóně jí to sice po boku Maďarky Babosové ve wimbledonském finále nevyšlo, dvakrát však v páru s Kanaďanem Nestorem ovládla smíšenou čtyřhru (Wimbledon 2013 a Australian Open 2014).

Nástup do utkání měly Francouzky vskutku famózní. Po zdlouhavém prvním gemu se posléze dostaly velmi rychle do vedení 5:0. Ruské soupeřky, které v Paříži triumfovaly před třemi lety, posléze snížily na 5:3, když postupně odvrátily tři setboly, klíčovou devátou hru ale Garciaová s Mladenovičovou zvládly.

Čtyři ztracená podání, z toho tři na straně mladšího dua. Takový byl druhý set, jenž Makarovová s Vesninovou ovládly poměrem 6:2. Soupeřkám se nedařilo bodovat po prvním ani druhém servisu a rozhodnout tak musela finálová sada.

V té už se čísla ve statistikách přeci jen srovnala. Domácí hráčky pro sebe získaly první dva gemy, Rusky ale bleskově dotáhly na 2:2. Do stavu 4:4 si pak oba páry hlídaly svá podání, ačkoliv Makarovová s Vesninovou musely v sedmé hře odvracet hned čtyři brejkové hrozby. Co se však Francouzkám nepodařilo v sedmém gemu, to úspěšně zvládly o dvě hry později. Výsledkem byl brejk na 5:4 a servis, který Garciaová s Mladenovičovou zužitkovaly v zisk trofeje.

Obě vítězky po utkání ocenily podporu publika. „Když jsem se podívala na program a zjistila, že hrajeme od 11:30, myslela jsem si, že tu nikdo nebude. Jsem moc mile překvapená z toho, kolik se sešlo na finále lidí. Jelena s Jekatěrinou odehrály skvělý zápas a myslím, že jsme společně odehrály výborné finále,“ nechala se po vyhraném utkání slyšet dvaadvacetiletá Garciaová. V podobném duchu se vyjádřila také o rok starší Mladenovičová. „Jsem nadšená z toho, kolik je tu lidí. Je to jako jedna velká Francie. Bude těžké odsud odjet a opustit tuhle skvělou atmosféru, ale příští rok budeme zpátky.“

 

Patrik Rikl triumfoval po boku Izraelce Oliela v juniorské čtyřhře

Sedmnáctiletý mladík Patrik Rikl přetavil svůj premiérový start na Roland Garros v zisk trofeje! Po boku Yshaie Oliela z Izraele ovládl český tenista juniorskou čtyřhru. Rozhodující vítězství zaznamenalo talentované duo v neděli dopoledne, kdy zdolalo v bitvě nenasazených páru Korejce Chunga a Brazilce Luze ve dvou setech 6:3 a 6:4. Pařížskou deblovou juniorku dosud vyhráli pouze Petr Korda s Cyrilem Sukem, a sice před jednatřiceti lety.

Více jsme se senzačnímu Riklovu triumfu věnovali v samostatném článku.

 

FRENCH OPEN 

Finále mužské dvouhry 

Novak Djokovič (SRB-1) – Andy Murray (GBR-2) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4

Finále ženské čtyřhry

Makarovová, Vesninová (RUS-7) – Garciaová, Mladenovičová (FRA-5) 3:6, 6:2, 4:6

Finále dvouhry chlapců

Geoffrey Blancaneaux (FRA) – Felix Auger-Aliassime (CAN-11) 1:6, 6:3, 8:6

Finále dvouhry dívek

Rebeka Masarová (SUI-12) – Amanda Anisimovová (USA-2) 7:5, 7:5

Finále čtyřhry chlapců

Oliel, Rikl (ISR/CZE) – Chung, Luz (KOR/BRA) 6:3, 6:4

Finále čtyřhry dívek

Pervušinovová, Potapovová (RUS-1) – Ariasová Manjonová, Danilovičová (SPA/SRB) 6:3, 3:6, 8:10