Zklamání vystřídalo nadšení! A teď chci grandslam, hlásí Plíšková

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Karolína Plíšková se v pondělním vydání žebříčku stane novou světovou jedničkou. Zklamání z vyřazení ve druhém kole Wimbledonu vystřídalo nadšení z dalšího pokořeného milníku. Při této příležitosti byla svolána tisková konference, na níž se Plíšková svěřila nejen s pocity, které po dosažení velkého úspěchu měla, ale také s očekáváními, jež má. „Tlak už snad horší být nemůže,“ smála se.

„Pocit je to krásný. Sice jsem si to představovala trochu jinak, než abych se stala světovou jedničkou na dovolené, ale myslím si, že dostat se tam je obrovský úspěch,“ řekla česká tenistka. „Přála jsem si, abych si to užila vítězstvím na kurtu, ale to se nepovedlo. Ale tak to prostě někdy je.“

Že se může stát světovou jedničkou si Karolína uvědomila až na grandslamovém turnaji v Paříži, kde sahala po trůnu v semifinálovém duelu s Rumunkou Halepovou. „Byla jsem hodně blízko v Paříži, kde mi chyběl jediný set proti Halepové. Tam jsem si to uvědomila,“ objasnila Plíšková. „Věděla jsem, že výsledky za posledních dvanáct měsíců jsem měla dobré. Sice jsem nevěděla, jestli to bude stačit na světovou jedničku, ale v Paříži jsem se dostala do semifinále a byla jsem už velmi blízko. A teď to holky zařídily za mě,“ usmála se česká hráčka.

Pětadvacetiletá Plíšková prožívá doposud nejlepší sezonu své kariéry. Získala již tři tituly (Brisbane, Dauhá a Eastbourne) a zejména v první třetině roku se jí na betonových dvorcích výrazně dařilo. Vylepšila si také svá maxima na grandslamech v Melbourne, kde došla do čtvrtfinále, a v Paříži, kde vybojovala semifinále.

Ve spojení s finálovou účastí na US Open posbírala za uplynulých dvanáct měsíců 6 855 bodů, což stačí k tomu, aby se usadila na trůnu ženského rankingu o 185 bodů před Rumunku Simonu Halepovou. Až na třetí místo klesne v pondělním vydání žebříčku dosavadní jednička Angelique Kerberová.

Úspěšný rok jen mírně zakalilo nečekané vyřazení ve druhém kole Wimbledonu s pozdější semifinalistkou Magdalénou Rybárikovou. Konstantní výkony dopomohly Plíškové jako první reprezentantce České republiky k dosažení milníku, po němž marně sahaly kupříkladu Jana Novotná či Petra Kvitová.

„Pořád je hodně co zlepšovat. Nebudu brát jako uspokojení, že jsem se stala jedničkou. Halepová i Kerberová na mě ztrácí jen pár bodů. Nevím sice, jaký mají turnajový plán, ale klidně se může stát, že mě mohou přeskočit. Budu se snažit, abych jedničkou zůstala co nejdéle,“ je Plíšková pevně rozhodnutá bojovat o ženský tenisový trůn.

Vypořádat se česká tenistka bude muset i se zodpovědností a očekáváními, jež jsou na světové jedničky kladeny. „Ještě jsem v téhle pozici nebyla, ale tlak už snad horší být nemůže. Uvidím teď na prvním turnaji v Torontu, jak to bude vypadat.“

Po splnění jednoho ze dvou hlavních cílů se Plíšková už může zaměřit na ten poslední, kterým je zisk trofeje některého z turnajů velké čtyřky. „Teď už je hlavním cílem získat grandslam. Ale samozřejmě mě čeká ještě spousta obhajování bodů, finále na US Open. Letos je ještě jeden grandslam, příští rok jsou čtyři. Myslím, že šanci máme velkou,“ doufá Plíšková.

A jaké jsou nejbližší plány nadcházející světové jedničky? „Na týden jedu do Monaka, kde se budu připravovat kondičně. Pak se přesunu do Prahy a budu střídavě i v Prostějově a až poté se přesunu do Severní Ameriky,“ objasnila své nadcházející plány Plíšková, jíž čekají turnaje v Torontu, Cincinnati, kde obhajuje titul, a grandslam v New Yorku.