Asi potřebuji delší pauzu, svěřil se Djokovič. Vynechá severoamerické turnaje?

- Jan Vojkůvka

Doufal, že ve Wimbledonu prolomí letošní smůlu na grandslamových turnajích. Stejně jako v Paříži se však v Londýně loučil už po čtvrtfinále, tentokrát dokonce po předčasném ukončení zápasu s Tomášem Berdychem. Ke skreči ho donutily bolesti lokte, které bývalou srbskou jedničku začínají stále více strašit.

Nejistota budoucnosti v současné chvíli trápí srbského tenistu Novaka Djokoviče, který ve čtvrtfinále Wimbledonu zvládl odehrát jen patnáct gemů, aby následně za stavu 6:7, 0:2 skrečoval souboj s Tomášem Berdychem. Původně se přitom spekulovalo nad zraněným pravým ramenem, pravda se však skrývá v jeho lokti, se kterým má dlouhodobé vleklé problémy.

„Trápí mě to už rok a půl,“ hlesl na tiskové konferenci. „Nyní asi platím za všechny ty roky, co jsem profesionálem. Tělo mi dává signály, že něco není v pořádku. Asi bych si měl vzít mnohem delší pauzu. Čím víc totiž hraji, tím je to horší. Myslím, že pauza je přesně to, co teď potřebuji,“ podotkl Djokovič.

Při svých vyjádřeních se vrátil rovněž k utkání s Tomášem Berdychem, do kterého nastupoval po důkladné přípravě, jež mu přesto nepomohla. „Před zápasem jsem byl dvě a půl hodiny u fyzioteraupeta. Snažil jsem se dát dohromady po osmifinále, abych byl schopný hrát. Ale šlo to jen 30 minut, než začala být bolest nesnesitelná,“ vysvětloval srbský tenista.

„Všechny léčby a léčivé přípravky byly k ničemu, nepomáhaly. Intenzita a úroveň bolesti se nesnižovala. Naopak byla každým dnem větší. Začal jsem to více či méně pociťovat už na začátku turnaje,“ uvedl.

Mohou současné problémy srbského tenisty ohrozit i jeho účast na US Open? Vypadá to stále více reálně. Dalším turnajem, na který je přihlášen, je srpnový podnik v Montrealu, ale není vyloučeno, že vynechá celou část sezony v Severní Americe. Důvodem by byla snaha vyléčit loket bez nutnosti operace, které se chce Djokovič rozhodně vyhnout.

„Vrátím se do Srbska, abych si ujasnil situaci. Hovořil jsem s několika specialisty a někteří říkají, že bych měl podstoupit operaci, ale toho nejsem zrovna příznivcem, protože by mi to rozřízli a to se mi nelíbí. Nikdo z těch, co mi to radili, si nebyli zcela jistí, tak uvidíme.“

Jak dlouho bude tedy Srb mimo tenisové dění? Ani Djokovič nechce konkretizovat, avšak znovu upozorňuje na nutnost přestávky. „Vždycky jsem se snažil řídit podle tenisového kalendáře, ale teď potřebuji dovolenou, jen abych mohl odpočívat fyzicky i duševně. Ale rozhodně nepřemýšlím nad koncem kariéry,“ uzavřel rezolutně.