Wimbledon: Venus Williamsová přemohla Kontaovou, ve finále se utká s Muguruzaovou

- Filip Lefenda, Jiří Vachtl

Třetí grandslam sezóny nezadržitelně spěje ke svému finiši, ve čtvrtek se rozhodovalo o finalistkách dámské dvouhry. Tou první se stala Španělka Garbině Muguruzaová, která za hodinu a dvě minuty hladce přemohla Slovenku Magdalenu Rybárikovou. Své desáté semifinále si v Londýně zahrála sedmatřicetiletá Venus Williamsová, která na centrálním dvorci přemohla domácí oblíbenkyni Johannou Kontaovou 6:4, 6:2.

Muguruzaová nedala Rybárikové šanci
Garbině Muguruzaová (15.) zvládla dnešní semifinálové utkání na centrálním dvorci skvěle. Mladá Španělka se proti Magdaleně Rybárikové (87.) prezentovala velice přesnou a aktivní hrou, díky které nepouštěla Slovenku k její hře. Muguruzaová vzala v první sadě Rybárikové dvakrát podání a hladce ji ovládla 6:1. Druhý set měl velice podobný průběh. Slovenská tenistka si jednou podržela své podání, ale to bylo z její strany vše. Muguruzaová se tak po hladké výhře 6:1, 6:1 stala první letošní finalistkou Wimbledonu.

Venus Williamsová přemohla Kontaovou
Druhé dnešní semifinále nabídlo fanouškům na centrálním dvorci mnohem vyrovnanější partii. Venus Williamsová v něm vyzvala domácí naději Johannu Kontaovou. Vzájemná bilance obou tenistek hovořila mírně pro zkušenější Američanku, která vyhrála tři z celkových pěti střetnutí. Od úvodu utkání si obě tenistky s přehledem vyhrávaly gemy při svém servisu. První brejkbolová šance se tak naskytla až v deváté hře, kdy se za stavu 4:4 dostala Johanna Kontaová na returnu do vedení 40:15. Williamsová však dokázala oba odvrátit a nakonec tento důležitý gem získala. Hned po výměně stran se pak do velkých problémů dostala domácí tenistka, která prohrála tři míče v řadě a čelila tak třem setbolům. Ten první ještě Kontaová dokázala odvrátit. Následně však vyhodila bekhendový úder za základní čáru a první set tak mířil na konto zkušené Američanky. 

Druhá sada už byla mnohem jednoznačnější. Williamsová šla čistou hrou na servisu do vedení 1:0. Kontaová následně dokázala vyrovnat, ale to bylo na dlouhou dobu vše, co se jí povedlo. Americká tenistka totiž získala tři gemy v řadě a dostala se do pohodlného vedení 4:1 , které si už pohlídala. Celý zápas pak Williamsová zakončila na returnu, kde proměnila svůj třetí mečbol v pořadí. Pětinásobná vítězka Wimbledonu si tak po výhře 6:4, 6:2 zahraje v All England Clubu o další titul. 

Českým juniorům se dařilo
Sedmnáctiletý junior Michael Vrbenský (1959.) si na Wimbledonu zahraje čtvrtfinále. Čech dnes porazil dvakrát 6:4 francouzského protivníka Constantina Bittouna, s nímž ztratil jen jedinkrát v duelu podání, a pokračuje tak na grandslamu dále. Odpoledne si Vrbenský zahraje v páru s Rakušanem Rodionovem ještě čtyřhru. Oba mladíci jsou třetími nasazenými.

Následně se na dvorci č. 7 představil i Ondřej Štyler. Sedmnáctiletý tenista nastoupil po boku Rusa Zachorova do osmifinálového utkání juniorské čtyřhry proti irsko-americkému páru Carr, Rotsaer. Česko-ruská dvojice přehrála své soupeře hladce 6:2, 6:2 a zajistila si tak účast ve čtvrtfinále. V něm dojde na české derby, protože Štyler se Zacharovem vyzvou Michaela Vrbenského s Jurijem Rodionovem. Ti dnes otočili nepříznivý vývoj utkání proti páru Kirkov, Thomas, kdy dokázali utéct ze stavu 3:6, 2:4 a nakonec slavili vítězství 6:3 ve třetí sadě.

Čtvrteční program

Centrální kurt
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 14) – Magdaléna Rybáriková (SVK) 6:1, 6:1
Venus Williamsová (USA, 10) – Johanna Kontaová (GBR, 6) 6:4, 6:2
J. Murray (GBR), Hingisová (SUI, 1) – K. Skupski, Raeová (oba GBR) 6:4, 6:4

Kurt č. 1
Kontinen (FIN), Peers (AUS, 1) – Kubot (POL), Melo (BRA, 4) 3:6, 7:6(4), 2:6, 6:4, 7:9
Begemann (GER), Melicharová (USA) – Soares (BRA), Vesninová (RUS, 2) 5:7, 4:6

Kurt č. 2
Mektič, Škugor (oba CRO) – Marach (AUT), M. Pavič (CRO, 16) 6:4, 5:7, 6:7(4), 6:3, 15:17
Demoliner (BRA), Martinezová Sanchezová (ESP) – M. Pavič (CRO), L. Kičenoková (UKR) 6:3, 2:6, 6:3

Kurt č. 7
MICHAEL VRBENSKÝ – Constantin Bittoun Kouzmine (FRA) 6:4, 6:4
Carr (IRL), Rotsaert (USA) – ŠTYLER, Zacharov (RUS) 2:6, 2:6

Kurt č. 12
Rodionov (AUT), VRBENSKÝ (3) – Kirkov, Thomas (oba USA) 3:6, 7:5, 6:3

Nezařazeno
Bopanna (IND), Dabrowská (CAN, 10) – Kontinen (FIN), Watsonová (GBR) 7:6(4), 4:6, 5:7