S výtečným servisem vstříc úspěchům! Dařilo se mi diktovat tempo, radoval se Berdych

- Jan Vojkůvka

Výborný první servis, odvážné výpravy k síti a málo chyb. I čtvrtý zápas Tomáše Berdycha na letošním Wimbledonu ukázal českého dlouhána ve vynikajícím světle. Tentokrát sice zápolil s Rakušanem Dominikem Thiemem v pěti setech, ale náročnou prověrku zvládl a prokousal se mezi nejlepší osmičku turnaje.

Už před samotným zápasem věděl, že tentokrát to bude opravdu těžká práce a opravdová prověrka jeho připravenosti. „Párkrát jsme spolu trénovali. Je to hodně šikovný a dravý kluk,“ uvedl po postupu do osmifinále Berdych. „Zápas s ním je pro mě velkou výzvou. Je teď výš na žebříčku, bude favorit,“ věděla česká jednička.

Ale v utkání Berdycha opět podržela jeho největší zbraň, kterou je servis. Když potřeboval, trefil výborné první podání, zaváhání napravoval esy či přímými body a za dvě hodiny a 53 minut si ztratil všehovšudy jen jedno podání.

Na zničeném povrchu u základní čáry předváděl skvělý pohyb, zahrál 41 vítězných míčků a jen 19 nevynucených chyb. Pomohl si 15 esy, opět se mu dařilo na síti a na returnu využil 3 z 13 brejkbolů. Těžký zápas vyhrál 6:3, 6:7(1), 6:3, 3:6 a 6:3 a vítězně zatnul pěst.

„Myslím, že se mi podařilo předvést dobrý tenis. Servíroval jsem po celý zápas dobře a vytvářel si spoustu šancí a to i v setech, které jsem prohrál,“ těšilo Berdycha, který ovládal liché sady, zatímco jeho soupeř sudé, na tiskové konferenci. „I když se hrálo na pět setů, myslím, že jsem po většinu času zápas kontroloval. Dařilo se mi diktovat tempo a je z toho výhra, což je pro mě hodně důležité,“ podotkl.

Rakouský soupeř se tolik o podání opírat nedokázal, jeho úspěšnost prvního servisu byla jen 56% a až příliš často musel jít do výměn přes druhé podání, což byla voda na Berdychův mlýn.

Česká jednička navíc opět potvrdila, že pětisetové zápasy ve Wimbledonu by mohl vyhledávat. Vyhrál i šestý nejdelší možný duel, co na trávě v Londýně během kariéry odehrál. „Já mám obecně pětiseťáky rád. Dneska jsem měl od rána pocit, že by se zápas mohl protáhnout na pět setů a mohl by dobře dopadnout. Pak si ze mě ostatní dělali srandu, že jsem pustil čtvrtý set, aby došlo na moje slova,“ řekl v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Nadále tak může doufat, že se mu podaří obhájit loňské semifinále. konečně totiž opět předvádí hru, díky níž po dlouhá léta patřil mezi nejlepších deset tenistů světa, mezi něž by se zase rád vrátil. Ve čtvrtfinále to však opět bude pořádná dřina. Čeká ho lepší z dvojice Novak Djokovič/Adrian Mannarino. Ale nemusí to být nezdolatelná překážka.

„Nemůžu očekávat nic jiného než Djokoviče v plné formě. Ale právě tady jsem si vyzkoušel, že se jeden z těch čtyř dá ve čtvrtfinále porazit,“ připomněl pro iDnes své výhry nad Rogerem Federerem a Novakem Djokovičem z roku 2010, kdy dokráčel až do finále.