Zničil Ferrera a zapsal čtyřicátou výhru na Wimbledonu. Byl jsem nachystán rozbít mu hru, svěřil se Berdych

- Filip Lefenda

Už je tomu rok, kdy se Tomáš Berdych naposledy probojoval do druhého týdne grandslamového turnaje. Wimbledonská tráva se ovšem opět stává jednatřicetiletému Čechovi „zemí zaslíbenou“ – vždyť na ní také suverénním triumfem nad Španělem Ferrerem získal jubilejní čtyřicáté vítězství v kariéře. Po utkání, které trvalo pouhých 105 minut, tak hýřil jedenáctý nasazený tenista turnaje pochopitelným nadšením.

České jedničce fungoval servis, po prvním podání vyhrál obhájce loňského semifinále 84 procent výměn. Není tak divu, že ho proti Ferrerovi ani jednou neztratil – čelil ostatně jen jedinému brejkbolu. Sám na příjmu pak využil čtyři z osmi nabídnutých šancí a pokořil podeváté v kariéře metu třetího kola Wimbledonu.

Těšit se tak může na tzv. Manic Monday, tedy pondělí, během kterého se na travnatých kurtech představí všech dvaatřicet nejlepších mužů a žen. „Je to nejlepší den, který lze v tenise vidět,“ vyhlížel pravý sportovní svátek finalista z roku 2010 v ohlasu pro oficiální web ATP. „Kdyby se mě někdo zeptal, kdy má jít na tenis, doporučil bych mu druhé pondělí na Wimbledonu,“ doplnil český hráč.

Věděl, jak na něj

Berdych vstoupil do utkání proti Ferrerovi famózně, když dokázal soupeři ukořistit hned jeho první podání. Tento brejk se nakonec ukázal být v úvodní sadě rozhodujícím. O čtyři hry později český tenista další dvě možnosti nevyužil, mrzet ho to ale nemuselo. Set dopodával a získal jej poměrem 6:3.

Raketový nástup měl dvojnásobný wimbledonský semifinalista také do druhého dějství. Také v něm se radoval z úspěchu na returnu hned při úvodním Ferrerově servisu, a i zde platilo, že šlo zároveň o jediný brejk v setu. Ve třetí hře mohl Berdych svůj náskok ještě navýšit, Španěl ale tentokrát brejkbol odvrátil. Sám český favorit nečelil za první dvě sady jediné hrozbě. 

„Hrozně moc pomůže, když začnete zostra,“ pochvaloval si nástup do obou setů Berdych v rozhovoru pro zpravodajský web iDnes.cz. „Ne že bych se extrémně soustředil, že musím udělat brejk v prvním gemu. Ale je důležité dobře začít, protože on vždycky vletí na kurt nabuzený,“ pokračoval.

První problém musel řešit až ve čtvrtém gemu třetího setu, kdy se Ferrer dostal na příjmu do vedení 40:30. Berdych si však pomohl výborným servisem na kříž, který protivník nedokázal vrátit zpět do dvorce, a gem následně získal skrze shodu. Co se nepovedlo Ferrerovi, se navíc podařilo hned záhy nasazené jedenáctce. Rovněž pátou hru připsal po shodě na své konto Tomáš Berdych, tentokrát na returnu, a osmifinále měl rázem na dosah. Brejk navíc dokázal potvrdit a servis si uhájil i o dvě hry později. Za stavu 5:3 pak šel Čech na příjem, kde se dostal do úniku na stav 40:0 a měl tak k dispozici hned trio mečbolů. A zatímco v prvním případě zahrál vítěz forhend do pásky, v tom druhém se obrnil trpělivostí a přinutil na síti chybovat soupeře.

S tím se celkově utkal již pošestnácté v kariéře a vyrovnal bilanci vzájemných zápasů na nerozhodných 8:8. Jak Berdych v ohlasu pro Radiožurnál přiznal, věděl, co od soupeře může očekávat. „V tomhle je to v uvozovkách taková výhoda. Přeci jen je to typ hráče, který nepřijde s úplně odlišnou hrou,“ byl na Španěla dobře připraven vytáhlý Čech. „O to je to snazší. Člověk ví, co přijde, a pak se na to musí jen sám připravit. Já byl nachystaný, že budu muset předvést něco lehce navíc, abych mu tu hru rozbil, což se mi povedlo,“ liboval si po vyhraném utkání vítěz třinácti singlových titulů z okruhu ATP.

Nyní jej čeká rakouský talent Thiem

Osmifinálovým soupeřem Tomáše Berdycha bude Rakušan Dominic Thiem, osmý hráč světa, který letos jako jediný tenista dokázal pokořit na antuce jejího krále Rafaela Nadala. S o osm let mladším protivníkem se Čech utkal jedinkrát, a sice v roce 2014 v osmifinále US Open, které vyhrál snadno ve třech setech.

„Párkrát jsme spolu trénovali. Je to hodně šikovný a dravý kluk,“ vyhlížel v rozhovoru pro iDnes.cz Berdych svého příštího soupeře, který do osmifinále přešel bez ztráty sady přes Američana Donaldsona. „Zápas s ním je pro mě velkou výzvou. Je teď výš na žebříčku, bude favorit. Ale já jsem po týdnu ve Wimbledonu v nejlepší možné pozici,“ zůstává nabuzena světová patnáctka.