Wimbledon: Halepová končí, světovou jedničkou bude Plíšková! Rybáriková je už v semifinále

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Pondělní program Wimbledonu vyvrcholil senzačním vyřazením Rafaela Nadala po prohře s Gillesem Müllerem a tenisoví fanoušci se již nemohli dočkat toho, co nabídne v All England Clubu úterý. Hlavní pozornost byla soustředěna na čtvrtfinálové zápasy žen, z nichž definitivně vzešla nová světová jednička. Simona Halepová byla v duelu s Britkou Kontaovou vzdálena od semifinále jen dva míče, přesto nakonec prohrála. Ženský trůn tak v pondělí obsadí Karolína Plíšková! V turnaji pokračuje také Magdaléna Rybáriková, která ani v třetím vzájemném souboji s Američankou Vandewegheovou neztratila ani set. Program osmého hracího dne značně narušil déšť, některá utkání čtyřhry, včetně vystoupení českých juniorů, byla odložena na středu.

První semifinalistkou Wimbledonu je Muguruzaová
Španělka Garbiňe Muguruzaová (15.) se stala první letošní ženskou semifinalistkou Wimbledonu. Předloňská finalistka v úterním čtvrtfinále zdolala bez ztráty podání počtvrté z pěti vzájemných duelů Rusku Světlanu Kuzněcovovou (8.) ve dvou setech 6:3, 6:4 a zahraje si o finále. V příštím utkání narazí na Slovenku Rybárikovou.

Halepová podlehla Kontaové, světovou jedničkou se tak stane Karolína Plíšková!
Pětadvacetiletá Karolína Plíšková se stane po víkendu v novém vydání žebříčku WTA poprvé v kariéře světovou jedničkou! Po brzkém vypadnutí Němky Kerberové měla v držení trumfy Rumunka Halepová, která se na Wimbledonu potřebovala dostat do semifinále. To měla v úterý proti Britce Kontaové na dosah, když získala úvodní set. Dobře načatý zápas ale nakonec do vítězného konce nedotáhla.

Slovenka Rybáriková si zahraje semifinále Wimbledonu!
Příběh nekončí. Osmadvacetiletá Slovenka Magdaléna Rybáriková (87.) neztratila ani v třetím měření sil s Američankou Coco Vandewegheovou (25.) set a zahraje si své první grandslamové semifinále. V utkání, které skončilo výsledkem dvakrát 6:3, ztratila Rybáriková jen jednou servis, a sice v úvodním gemu druhého setu. Podání si ale dokázala hned v další hře vrátit zpět, o čtyři hry později navíc loupila v dějství podruhé a učinila tak rozhodující krok k vítězství. O finále si slovenská tenistka zahraje se španělskou světovou patnáctkou Muguruzaovou.

Venus postoupila do desátého wimbledonského semifinále
Sedmatřicetiletá Venus Williamsová (11.) postoupila podesáté v kariéře do wimbledonského semifinále, do něhož dokráčela také před rokem. Zkušená Američanka dnes zdolala 6:3 a 7:5 o sedmnáct let mladší Lotyšku Jelenu Ostapenkovou (13.), překvapivou vítězku letošního Roland Garros. O finále si starší sestra těhotné Sereny zahraje s vítězkou duelu mezi Johannou Kontaovou (7.) a Simonou Halepovou (2.).

Dohrávalo se mužské osmifinále, soupeřem Berdycha bude Djokovič
Tomáš Berdych již zná jméno svého příštího wimbledonského soupeře. O semifinále si zahraje dle očekávání s neoblíbeným Novakem Djokovičem, který v posledním duelu mužského osmifinále neztratil ani set s Francouzem Adrianem Mannarinem a porazil jej 6:2, 6:7(5) a 6:4. Se Srbem se Berdych v kariéře utkal již osmadvacetkrát, zvítězit ale dokázal jen ve třech případech.

Hradecká s Jebavým v mixu končí
Senzace se nekonala, Roman Jebavý s Lucií Hradeckou dohráli ve smíšené čtyřhře v osmifinále. V úterý se česká dvojice utkala v střetnutí, které muselo být vinou deště dvakrát přerušeno, s nejvýše nasazeným párem Jamie Murray, Martina Hingisová, a velkým favoritům podlehla. V obou sadách duelu, který skončil výsledkem 6:3 a 6:4, se zrodil jediný brejk, který putoval vždy na konto Brita se Švýcarkou.

Úterní program
Centrální kurt
Adrian Mannarino (FRA) - Novak Djokovič (SRB)[2] 2:6, 6:7(5), 4:6
Venus Williamsová (USA)[10] - Jelena Ostapenková (LAT)[13] 6:3, 7:5
Johanna Kontaová (GBR)[6] - Simona Halepová (ROU)[2] 6:7(2), 7:6(5), 6:4

Kurt č.1
Garbine Muguruzaová (ESP)[14] - Světlana Kuzněcovová (RUS)[7] 6:3, 6:4
Magdaléna Rybáriková (SVK) - Coco Vandewegheová (USA)[24] 6:3, 6:3

Kurt č.2
J. Murray (GBR), Hingisová (SUI)[1] - JEBAVÝ, HRADECKÁ [16] 6:3, 6:4
Kontinen (FIN), Peers (AUS)[1] - Harrison (USA), Venus (NZL)[10] 6:4, 6:7(5), 4:3 přerušeno
Begemann (GER), Melicharová (USA) - Nestor (CAN), Klepačová (SLO)[11] odloženo na středu

Kurt č.3
K. Skupski, N. Skupski (GBR) - Daniell (NZL), Demoliner (BRA) 7:6(3), 5:7, 7:6(7), 6:4
Podlipnik-Castillo (CHI), Vasilevskij (BLR) - Mektič, Škugor (CRO) 7:6(8), 4:6, 1:1 přerušeno

Kurt č.12
Matkowski (POL), Mirnyj (BLR) - Marach (AUT), Pavič (CRO)[16] 5:7, 2:6, 2:6
Cabal (COL), Spearsová (USA)[9] - Pavič (CRO), Kičenoková (UKR) odloženo na středu

Nezařazeno
Kontinen (FIN), Watsonová (GBR) - Dodig (CRO), Mirzaová (IND)[4] odloženo na středu

Junioři, dvouhra, 2. kolo
MICHAEL VRBENSKÝ - Sebastian Korda (USA) odloženo na středu

Junioři, čtyřhra, 1. kolo
ŠTYLER, Zacharov (RUS) - Miladinovič (SRB), Tseng (TPE)[7] odloženo na středu
MACHAČ, Škatov (RUS) - Efstathiou (CYP), Nijboer (NED) odloženo na středu
Rodionov (AUT), VRBENSKÝ [3]- Draper, Loffhagen (GBR) odloženo na středu

Juniorky, čtyřhra, 1. kolo
HINDOVÁ, Rachimovová (RUS) - Hontamaová, Naitová (JPN)[6] odloženo na středu