Snažili se mě rušit při podání, nařkla Ostapenková tým soupeřky

- Jan Vojkůvka

Vítězka nedávného antukového grandslamu v Paříži, lotyšská kometa Jelena Ostapenková, proplouvá k zajímavému výsledku, ne-li dalšímu úspěchu, i Wimbledonem. Ač v prvních dvou kolech vždy ztratila jeden set, do osmifinále přes Italku Camilu Giorgiovou prošla po výhře 7:5, 7:5. Podmínky na kurtu však měly, dle jejích slov, tentokrát k ideálu daleko a světová třináctka prohlásila, že během jejího servisu se ji snažili křikem a kašláním rozrušit členové týmu italské hráčky.

„Snažila jsem se soustředit na svou hru a být všemi myšlenkami na kurtu,“ řekla Ostapenková na pozápasové tiskové konferenci. „Ale před mým podáním se stalo, že někdo si začal hlasitě odkašlávat. Myslím, že to bylo, jak vy říkáte, trochu nesportovní,“ uvedla Lotyška.

Vítězka French Open, jež na pařížském grandslamu oslavila zisk prvního profesionálního titulu na okruhu WTA souhlasila s tím, že se to stát může, ale k situaci prý docházelo opakovaně, navíc z prostoru, kde seděli členové týmu italské soupeřky. „Byla jsem trochu šokovaná, protože myslím, že to vycházelo z jejího boxu, kde byl její tým. Myslím, že to mohl dělat její táta,“ podotkla Ostapenková, která na vše upozornila umpirovou rozhodčí.

„Jste na události takového významu, na turnaji jako Wimbledon, grandslam. Myslím, že lidé by měli chápat, kde se nachází,“ upozornila Lotyška, jež nepatří k těm, které by si stěžovaly na skandování či fandění diváků na tribunách. Podle jejího mínění však během utkání s Giorgiovou docházelo k úmyslné snaze narušit její soustředění.

„Jak jsem řekla, vždy se snažím být myšlenkami na dvorci a snažit se neposlouchat, co se okolo děje. Ale teď to bylo, nevím, jak to vyjádřit... Nemohla jsem to neslyšet. Napřed to bylo před mým prvním podáním, pak před druhým servisem. Párkrát se stalo, že zakřičeli. Bylo to pro mě velké zklamání,“ dodala k situaci Ostapenková.