Na velikosti prostě nezáleží aneb David opět porazil Goliáše

- Radek Štohl

Takové zápasy jsou ozdobou světového tenisu. Na jedné straně kurtu stojí tenista, který měří 208 centimetrů, na té druhé borec, jenž má o třiatřicet "cenťáků" méně. I přes tuto skutečnost nabídl zápas druhého kola Wimbledonu mezi Johnem Isnerem a Dudim Selou velmi zajímavou podívanou, která po pěti setech skončila vítězstvím izraelského hráče. Hráče, který měl podle všech předpokladů vypadnout po třech setech.

V tenisu toho zažijete vskutku mnoho, výjimečné jsou ovšem zápasy, kdy se na tenisovém dvorci střetnou hráči, kteří mají mezi sebou rozdíl více než třiceti centimetrů. V minulosti nabídl bílý sport těchto duelů hned několik, utkání mezi Dudim Selou a Johnem Isnerem však možná překonalo všechny očekávané předpoklady. Kromě výškového handicapu se Sela totiž nachází o děvětašedesát pozic na žebříčku níže a před čtvrtečním duelem navíc všechny čtyři vzájemné zápasy prohrál. Nejeden fanoušek měl o hladkém a možná i rychlém postupu Američana jasno. Opak byl však pravdou...

Isner se v šestém gemu úvodní sady probojoval k brejku, který však nedokázal potvrdit a jelikož si tenisté úspěšně drželi svá podání, o zisku setu musel rozhodnout tiebreak. V něm díky dvěma minibrejkům uspěl právě třiadvacátý nasazený. Rovněž v následujícím dějství, tentokrát bez ztraceného podání, byla k vidění zkrácená hra. V té se Izraelec propracoval k jednomu minibrejku, díky čemuž srovnal na 1:1. Ve třetí sadě si hráči znovu skvěle vedli při vlastních servisech, Sela ovšem nezvládl dvanáctý gem, ve kterém nechal soupeře si dojít pro brejk. Ten tak byl jediný set od postupu.

Devadesátý tenista žebříčku se ovšem nevzdal. Ve čtvrtém dějství splnil základní cíl, tedy udržet si do tiebreaku podání. Stejně jako ve druhém setu mu poté stačilo ve zkrácené hře jednou uspět při servisu protihráče. Za stavu 6:5 zvládl proměnit setbol a diváci tak mohli sledovat napínavou bitvu až do konce. Zkraje rozhodujícího setu musel o dvaadvacet dní mladší borec odvrátit tři brejkboly, což dokázal a v následujícím gemu mu tak stačila jediná šance k tomu, aby se dostal do nečekaného vedení 2:0. Stačilo si pouze udržet podání. V sedmé hře zvládl osmifinalista Wimbledonu z roku 2009 odvrátit jeden brejkbol, aby za stavu 5:3 při vlastním podání zneškodnil další dvě hrozby soupeře. O chvíli později už dvaatřicetiletý hráč mohl po prvním využitém mečbolu slavit překvapující postup do třetího kola.

Proti Karlovičovi si musel donést židličku...
Dudi Sela se kromě čtvrtečního zápasu dostal do podvědomí diváků již před třemi lety v Bogotě, kde narazil na Iva Karloviče, který dokonce měří ještě o tři centimetry více než Isner. Sela sice osmifinálové utkání proti chorvatskému velikánovi prohrál po setech 6:7 (8), 6:7 (5), přesto po skončení duelu neztratil smysl pro humor. Po závěrečném fiftýnu si odběhl k jednomu z čárových rozhodčích, u něhož si vypůjčil židličku. Tu následně postavil těsně za síť, aby na ní mohl povyskočit a svého protivníka obejmout.

V obou zápasech bývalý dvacátý devátý hráč světa ukázal, že i přes výškový handicap se dokáže s těmito soupeři rovnat. Potvrdil tak skutečnost, že na velikosti až tak nezáleží.


Galerie