Černý český den ve Wimbledonu: Kvitová padla s Brengleovou, Rosol nevyužil mečboly. Končí i Strýcová, Kr. Plíšková a Veselý

- Filip Lefenda

Černý den prožili čeští zástupci v soutěžích wimbledonských dvouher. S turnajem se musí rozloučit všech pět hráčů, kteří ve středu nastoupili na kurty. Petra Kvitová nestačila i kvůli zdravotním problémům na Američanku Brengleovou a vypadla ve druhém kole, stejně jako Barbora Strýcová a Kristýna Plíšková, jež nevyužila vedení 7:6, 4:1. Mezi muži končí Lukáš Rosol, který měl proti Lucemburčanovi Müllerovi dva mečboly, a Jiří Veselý.

Kvitová padla s Brengleovou, na kurtu jí museli měřit tlak
Sice v roli favoritky, ale proti nepříliš oblíbené soupeřce nastoupila ve středu večer na kurt č. 2 Petra Kvitová, jíž na druhé straně sítě čekala Američanka Madison Brengleová, která uštědřila české tenistce třetí porážku ze čtyř vzájemných zápasů, když ji přehrála 6:3, 1:6, 6:2.

Kvitová se v zápase trápila zejména na servisu, který si prohrála hned sedmkrát a ztrátou podání i vstoupila do zápasu. S Brengleovou v jednu chvíli prohrávala už 2:5, ale pokusila se ještě o zvrat, když obrala Američanku o podání v osmé hře. Vzápětí však znovu prohrála servis a tím i celý set 3:6. Prostřední set pak nabídl zcela odlišný obrázek hry, než v jakém se nesl set první. Kvitová se zlepšila na podání, přestala chybovat a vyhrála hladce 6:1.

Jenže právě chyby ji v průběhu zápasu nesmírně srážely. Kromě toho, že zahrála 9 dvojchyb, tak zapsala na konto celkem 50 nevynucených chyb. Z toho hned 22 v rozhodujícím třetím setu, a aby toho nebylo málo, právě ve třetím setu Češce odešel servis - její úspěšnost prvního podání klesla pod 60% a předvedla 6 dvojchyb.

Marně se tak snažila čelit Brengleové, která hned na úvod sady obrala Kvitovou o servis. I přes okamžitý rebrejk a určité šance na returnu se ale česká tenistka už do vedení nedostala a od stavu 2:2 prohrála čtyři hry v řadě.

Kromě problémů s herním stylem Brengleové se navíc Kvitová musela vypořádat s velkým horkem, který v All England Clubu panoval. Kvitová dokonce musela použít inhalátor a v koncovce zápasu si nechala zavolat lékaře, který jí změřil krevní tlak. Duel ale nevzdala a dohrála.

Rosol proti Müllerovi nevyužil dva mečboly
Lukáš Rosol má za sebou tři kvalifikační střetnutí i úspěšný vstup do hlavní soutěže. Ve druhém kole ho však čekal soupeř z úplně jiné výkonnostní kategorie než ti předchozí. Lucemburčan Gilles Müller, 26. hráč světa, zakládá svou hru na silném leváckém podání, které je pro hru na trávě jako dělané. Vítěz turnaje z Hertogenbosche však byl s Rosolem na pokraji vyřazení a senzace byla hodně blízko.

Bitva, která se protáhla na 3 hodiny a 40 minut, skončila prohrou českého tenisty 5:7, 7:6 (7), 6:4, 3:6, 7:9. Rosol ovšem dokázal nacházet v průběhu utkání recept na nepříjemný Müllerův servis a sám si výrazně pomáhal podáním. Kvalitní výkon na returnu dokonce přinesl Rosolovi dva mečboly za stavu 6:5 v pátém setu. Jenže Müller obě Rosolovy šance odvrátil výbornou hrou - první smazal náběhem na síť, s druhým se vypořádal esem, kterých v utkání nasázel 45.

V patnáctém gemu se Rosol dostal na podání do problémů. První dva brejkboly sice odvrátil, ale přes shodu přišla třetí šance Müllera a Lucemburčan dokázal prorazit soupeřovo podání. Tím definitivně zlomil Rosolův srdnatý boj a následně čistou hrou zápas ukončil.

Kristýna Plíšková neudržela vedení a končí
Výborně vstoupila do letošního ročníku Wimbledonu Kristýna Plíšková, která i potřetí v sezóně přemohla zkušenou Italku Vinciovou a bez ztráty setu postoupila do druhého kola. Její další překážkou ovšem byla řecká jednička Maria Sakkariová, která si na úvod turnaje poradila s Kateřinou Siniakovou a i na druhou českou soupeřku se připravila znamenitě. Přitom Plíšková nebyla daleko od postupu, po zisku úvodní sady v tiebreaku se v druhém dějství dostala už do vedení 4:1 a navíc měla dva brejkboly na 5:1. Ale obrázek hry se poté zcela změnil.

Sakkariová pěti gemy v řadě otočila druhý set a Plíškovou porazila 6:4. V rozhodujícím setu měla česká hráčka spoustu šancí, jak prorazit servis řecké soupeřky, ale nevyužila ani jeden z šesti brejkbolů a navíc v pátém gemu sama přišla o své podání. Nejvíce pak Plíškovou může mrzet osmá hra, v níž na returnu vedla 40:0 a měla tři brejkboly v řadě. Nevyužila je a když poté neproměnila ani čtvrtý přes shodu, její odpor po zbytek zápasu opadl.

Sakkariová výborným pohybem po kurtu a pestrou škálou úderů porazila Plíškovou 6:7 (6), 6:4, 6:4 a slaví hodně nečekaný postup do třetího kola.

Strýcová nestačila na japonský talent
Dvaadvacátou nasazenou Barboru Strýcovou čekala po výhře nad Paraguaykou Cepedeovou další výzva. Tou byla devatenáctiletá japonská ranařka Naomi Ósakaová, žena s velice tvrdým servisem, která prokázala, že se s ní rozhodně musí počítat. 

„Připravím se a udělám, co můžu,“ řekla před střetnutím Radiožurnálu Strýcová. Samotný zápas pak přinesl tři rozdílné obrázky hry, které až do konce nedaly šanci na žádnou predikci možného výsledku. Ósakaová vlétla do zápasu fantasticky a Strýcová jen marně hledala způsob, jak čelit rychlé hře soupeřky. Prohra 1:6 byla ledovou sprchou, která Strýcovou probudila. Ve druhé sadě totiž za pouhých 26 minut nadělila Japonce kanára.

Rozhodnout musel třetí set, který oproti předchozímu dějství byl nesmírně vyrovnaný. Postupem času se však trochu ustálil trend, kdy Ósakaová držela hladce servis a bojovalo se zejména o podání Strýcové. Rozhodujícím se ukázal být sedmý gem, v němž Strýcová ztratila podání a nepodařilo se jí průběh sady otočit. V deváté hře sice odvrátila tři mečboly a udržela si po dlouhém boji podání, ale tolik potřebný brejk už nevybojovala a prohrála 1:6, 6:0, 4:6.

Veselý nedokázal čelit Fogninimu
Hodně nevydařený zápas má za sebou Jiří Veselý. Ten vyfasoval pro utkání druhého kola favorizovaného Itala Fabia Fogniniho a prohrál s ním ve třech setech. Českého tenistu trápil zejména Italův servis, s nímž se Veselý po celé dvě hodiny zápasu nesmírně trápil a na returnu uhrál pouze 18 fiftýnů. Za celý zápas si navíc vypracoval jen jeden brejkbol v prvním setu, který ale nevyužil.

Veselý zkoušel aplikovat pestrou hru, opíral se o dobrou úspěšnost prvního podání, chodil na síť, hrál rychlé údery od základní čáry. Vyhýbal se i zbytečným chybám, ale zahrál pouze 20 vítězných úderů, zatímco Fognini s 60 winnery dával jasně najevo, že si jde pro postup do třetího kola. Poté, co udolal úvodní dějství v tiebreaku a ve druhém setu urval klíčový brejk v deváté hře, se Veselého odpor otřásl v základech. Fognini vstoupil do třetí sady dalším ziskem Čechova podání a po dalším brejku v sedmé hře nakonec oslavil výhru 7:6 (3), 6:4, 6:2.

Odstartovala čtyřhřa! Bucie nezaváhaly, postoupily i Hradecká se Siniakovou

Jako první se ale na kurtu představila od půl jedné Renata Voráčová, která již má za sebou po boku Japonky Ninomijové hladkou letošní wimbledonskou premiéru. Obě jmenované přemohly v duelu úvodního kola ženské čtyřhry americký pár Boserupová, McHaleová, kterému povolily pouhé tři vyhrané gemy. Zápas skončil výsledkem 6:1 a 6:2.

Jediný ryze český pár Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková plní v All England Clubu role pátých nasazených a v úvodním kole třetího grandslamu sezony si poradily s americkou dvojicí Asií Muhammadovou, Taylor Townsendovou, které porazily 6:4, 7:6 (6). Nescházelo mnoho a zápas přitom mohl jít do tří setů. V tiebreaku druhé sady totiž české tenistky čelily setbolu za stavu 5:6, ale třemi míčky v řadě vývoj zvrátily a zápas zakončily.

K vidění byl také český souboj, v němž se proti sobě postavily Květa Peschkeová a Kristýna Plíšková. Peschkeová nastoupila po boku své tradiční parťačky z Německa Grönefeldové, s níž dokázaly porazit česko-švýcarskou dvojici Plíšková, Golubicová po setech 6:4, 6:3.

Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou útočí ve Wimbledonu na zkompletování kariérního grandslamu a svou pouť zahájily nasazené jedničky vítězstvím nad americkou dvojicí Jennifer Bradyová, Alison Riskeová po setech 7:5, 6:2. Česko-americký pár v utkání čelil celkem třem brejkbolům, ale ani jednou si Šafářová s Mattekovou neprohrály své podání a postoupily po 74 minutách hry.

Centrální kurt
Johanna Kontaová (GBR, 6) – Donna Vekičová (CRO) 7:6 (4), 4:6, 10:8
Andy Murray (GBR, 1) – Dustin Brown (GER) 6:3, 6:2, 6:2
Rafael Nadal (ESP, 4) – Donald Young (USA) 6:4, 6:2, 7:5

Kurt č. 1
Kei Nišikori (JPN, 9) – Sergij Stachovskij (UKR) 6:4, 6:7 (7), 6:1, 7:6 (6)
Wang Čchiang (CHN) – Venus Williamsová (USA, 10) 6:4, 4:6, 1:6
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA) – Simona Halepová (ROU, 2) 5:7, 3:6

Kurt č. 2
Heather Watsonová (GBR) – Anastasija Sevastovová (LAT, 18) 6:0, 6:4
Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 12) – Simone Bolelli (ITA) 6:1, 7:5, 6:2
Florian Mayer (GER) – Marin Čilič (CRO, 7) 6:7 (2), 4:6, 5:7

Kurt č. 3
Jelena Vesninová (RUS, 15) – Victoria Azarenková (BLR) 3:6, 3:6
Aljaž Bedene (GBR) – Damir Džumhur (BIH) 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Jerzy Janowicz (POL) – Lucas Pouille (FRA, 14) 7:6 (4), 7:6 (5), 3:6, 6:1
Camila Giorgiová (ITA) – Madison Keysová (USA, 17) 6:4, 6:7 (10), 6:1

Kurt č. 4
Čchan (TPE), Niculescuová (ROU, 9) – Cepedeová Roygová (PAR), Olaruová (ROU) 6:4, 3:6, 6:1
Lorenzi (ITA), Mannarino (FRA) – Clayton, O´Mara (oba GBR) 6:7 (5), 4:3 skreč Lorenzi/Mannarino
Muhammadová, Townsendová (obě USA) – HRADECKÁ, SINIAKOVÁ (5) 4:6, 6:7 (6)
Kubot (POL), Melo (BRA, 4) – Koolhof, Middelkoop (oba NED) 6:4, 6:0, 6:3

Kurt č. 5
Aojamaová (JPN), Č. Jang (CHN) – Rodinová, Vichljancevová (obě RUS) 6:3, 6:7 (5), 6:2
Matkowski (POL), Mirnyj (BLR) – Sie (TPE), Schnur (USA) 7:5, 6:1, 7:6 (5)
Reid, Smith (oba AUS) – F. López, M. López (oba ESP, 11) 3:6, 7:6 (2), 6:2, 6:4
L. Kičenoková, Curenková (obě UKR) – Juraková (CRO), Č. Wang (CHN) odloženo na 6.7.

Kurt č. 6
Klepačová (SLO), Martinézová Sanchézová (ESP, 15) – An. Rodionovová, Ar. Rodionovová (obě AUS) 6:2, 4:6, 6:3
Kaniaová (POL), Stojanovičová (SRB) – Arruabarrenaová, Parraová Santonjaová (obě ESP) 3:6, 5:7
Peralta (CHI), H. Zeballos (ARG, 15) – Cerretani (USA), Jelgin (RUS) 6:3, 6:2, 6:4
Klaasen (RSA), R. Ram (USA, 7) – Copil (ROU), Verdasco (ESP) 6:3, 6:4, 6:4

Kurt č. 7
Adamczaková, Sandersová (obě AUS) – Hozumiová, Katová (obě JPN, 16) 6:1, 6:2
Monroe (USA), Sitak (NZL) – Sa (BRA), Sela (ISR) 3:6, 3:6, 7:5, 7:6 (4), 6:3
Dodinová (FRA), Mariaová (GER) – Weinholdová, Whoriskeyová (USA) 6:3, 6:2
Kicker, Schwartzman (oba ARG) – Benneteau (FRA), Pospisil (CAN) 4:6, 3:6, 3:6

Kurt č. 8
K. Čchang (TPE), Stephensová (USA) – J. Tuan, Č. Liang (obě CHN) 6:3, 3:6, 6:4
Raja, Sharan (IND) – Edmund (GBR), Sousa (POR) 7:6 (2), 3:6, 6:4, 7:6 (6)
Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ (1) – Bradyová, Riskeová (obě USA) 7:5, 6:2
Clarke, Willis (oba GBR) – Donaldson (USA), Nedunchezhijan (IND) 6:7 (4), 5:7, 7:6 (3), 6:0, 6:3

Kurt č. 9
Ninomijaová (JPN), VORÁČOVÁ – Boserupová, McHaleová (obě USA) 6:1, 6:2
Belluci, Dutra Silva (oba BRA) – Martin (FRA), Nestor (CAN, 13) 2:6, 6:7 (5), 2:6
Kuzněcovová (RUS), Mladenovicová (FRA) – Melicharová (USA), Smithová (GBR) 6:4, 6:3

Kurt č. 10
Rojer (NED), Tecau (ROU, 9) – Kokkinakis, Thompson (oba AUS) 6:7 (4), 6:7 (4), 6:7 (4)
Lipsky, Tiafoe (oba USA) – Podlipnik-Castillo (CHI), Vasilevskij (BLR) 4:6, 5:7, 7:5, 2:6
Berlocq (ARG), Ramos-Viňolas (ESP) – Cabal, Farah (COL, 12) 4:6, 6:7 (4), 6:7 (0)

Kurt č. 11
Kudrjavcevová, Panovová (obě RUS) – Kerkhoveová (NED), Marozavová (BLR) 2:6, 6:4, 5:7
Harrison (USA), Venus (NZL, 10) – Begemann, Struff (oba GER) 6:3, 1:6, 4:6, 6:3, 9:7
Golubicová (SUI), KR. PLÍŠKOVÁ – Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ (12) 4:6, 3:6
Flipkensová (BEL), Mirzaová (IND, 13) – Ósakaová (JPN), Š. Čang (CHN) 6:4, 6:3

Kurt č. 12
LUKÁŠ ROSOL – Gilles Müller (LUX, 16) 5:7, 7:6 (7), 6:4, 3:6, 7:9
JIŘÍ VESELÝ – Fabio Fognini (ITA, 28) 6:7 (3), 4:6, 2:6
Francesca Schiavoneová (ITA) – Jelina Svitolinová (UKR, 4) 3:6, 0:6
Jelena Ostapenková (LAT, 13) – Francoise Abandaová (CAN) 4:6, 7:6 (4), 6:3

Kurt č. 14
Maria Sakkariová (GRE) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ 6:7 (6), 6:4, 6:4
Thiago Monteiro (BRA) – Karen Chačanov (RUS, 30) 6:3, 6:7 (5), 6:7 (3), 5:7
Pierre-Hugues Herbert (FRA) – Benoit Paire (FRA) 6:7 (4), 4:6, 1:6
Carla Suarezová Navarrová (ESP, 25) – Šuaj Pcheng (CHN) 2:6, 2:6

Kurt č. 15
Mertensová (BEL), Schuursová (NED) – Dabrowská (CAN), I. Sü (CHN, 10) 6:2, 6:2
Erlich (ISR), Huey (PHI) – Dodig (CRO), M. Granollers (ESP, 6) 6:7 (4), 3:6, 7:6 (7), 7:6 (4), 4:6
Barthelová (GER), Kontaveitová (EST) – Rogersová (USA), Vekičová (CRO) 7:5, 6:1
K. Bondarenková (UKR), Kruničová (SRB) – Bertensová (NED), Larssonová (SWE, 14) odloženo na 6.7.

Kurt č. 16
Peter Gojowczyk (GER) – Roberto Bautista Agut (ESP, 18) 2:6, 1:6, 6:3, 3:6
Ruben Bemelmans (BEL) – Daniil Medveděv (RUS) 6:4, 6:2, 3:6, 2:6, 6:3
Carina Witthöftová (GER) – Aryna Sabalenková (BLR) 7:6 (5), 3:6, 6:3

Kurt č. 17
Irina-Camelia Beguová (ROU) – Ana Konjuhová (CRO, 27) 6:7 (3), 6:2, 3:6
BARBORA STRÝCOVÁ (22) – Naomi Ósakaová (JPN) 1:6, 6:0, 4:6
Kevin Anderson (RSA) – Andreas Seppi (ITA) 6:3, 7:6 (4), 6:3

Kurt č. 18
Dominika Cibulková (SVK, 8) – Jennifer Bradyová (USA) 6:4, 6:4
Nikoloz Basilašvili (GEO) – Sam Querrey (USA, 24) 4:6, 6:4, 3:6, 3:6
Steve Johnson (USA, 26) – Radu Albot (MDA) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Caroline Garciaová (FRA, 21) – Ana Bogdanová (ROU) 6:4, 6:3

Nezařazené zápasy
Madison Brengleová (USA) – PETRA KVITOVÁ (11) 6:3, 1:6, 6:2
Cornetová (FRA), Knollová (SUI) – J. Čan (TPE), Hingisová (SUI, 3) 0:6, 2:6
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ (4) – Boulterová, Swanová (obě GBR) odloženo na 6.7.