Nadějná Beránková vyhlíží juniorský Wimbledon: Jsem hodně natěšená, hlásí

- Jakub Slunečko

Šestnáctiletá Karolína Beránková patří mezi nejtalentovanější tenistky v zemi. Její jméno se dostalo do podvědomí fanoušků na letošním turnaji J&T Banka Prague Open v Praze, kde si vyšlápla v prvním kole kvalifikace na Italku Razzanovou. Nyní se Beránková připravuje na premiérovou účast v hlavní soutěži juniorského Wimbledonu. „Nikdy jsem si nemyslela, že se dostanu až na Wimbledon," říká talentovaná tenistka v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Šestnáctiletá Beránková se aktuálně připravuje na juniorský Wimbledon v Roehamptonu, kde na travnatém pažitu probíhá turnaj juniorů. Česká tenistka si ve Spojeném království poradila již se dvěma soupeřkami a v úterý ji čeká duel třetího kola proti Ukrajince Kostjukové, třetí nasazené. 

Na začátku bych se zeptal právě na Londýn – prošla jste tam nejdřív přes Zeel Desaiovou, která byla diskvalifikována, co se stalo?
No byl to super zápas, ale s dost zajímavým koncem. Ve třetím setu podávala první fakt dlouhý gem a při posledním míči v gemu hodila raketou a ta se odrazila do hlediště a trefila hlavu jedné trenérky. Rozhodčí to viděl, zavolal supervisora a ten jí to skrečoval. Tady jsou hrozně přísní ohledně chování na kurtu. Jedno sprosté slovo, rada trenéra, třísknutí raketou, a hned je to warning.

Tohle se ale stejně asi moc neděje, ne? Aby raketa trefila někoho v hledišti...
Mně se to stalo poprvé. Asi se to moc neděje. Byla celkem sranda, že jsem si toho já ani soupeřka nevšimly. Jak hodila raketou, tak si šla pro ručník a já jsem se taky nekoukala. Řekl mi to až pak trenér a rozhodčí. Soupeřka pak vůbec nechápala, co udělala.

Myslíte, že skreč byla za to zasloužená?
Ano. Do toho klubu chodí lidi, kteří platí hodně peněz za členství, chodí oblečení jak do divadla a myslím, že nikdo tam není zvědavý na takové chování.

Snažíte se taky nějak na kurtu hlídat? Je to třeba jeden z nejprestižnějších turnajů, co se týče právě třeba i diváků, který jste hrála?
Ano, hrozně. Dneska jsem dostala warning za jenom lehké třísknutí o zem a abych ztrácela body tak lehce, to se mi fakt nechce. Grandslam je grandslam, ale tohle beru jako jeden z nejprestižnějších turnajů.

V dalším zápase jste porazila Ann Liovou, která bylo proti vám taktéž favoritkou... jaké to bylo utkání?
Hrozně těžké. Tady je prostě každé utkání hrozně vyrovnané. Byl to zápas plný otoček a nervů. Jsem na sebe pyšná, že jsem to zvládla. Cítím se silnější každým zápasem. A ještě víc po vyhraném a těžkém zápase. Jsem fakt ráda.

V dalším zápase Vás čeká Marta Kostjuková, která je například vítězkou juniorského Australian Open. Znáte se spolu? Jak se na tenhle zápas těšíte?
Známe se a fakt se na zápas těším. I když jsem ji viděla na hodně turnajích, nikdy jsem si ní nehrála. Budu dělat vše, abych vyhrála. Tráva jí asi taky sedí. Fakt doufám, že to změním.

Jak vy se herně cítíte na trávě? Je tam hodně znát atmosféra Wimbledonu?
Já se cítím výborně. Akorát jak jste při hře pořád dole, tak to pak dost bolí. Jinak je to tady super. Příští týden, až začne Wimbledon, to bude asi ještě větší bomba.

Na juniorském Wimbledonu budete hrát poprvé v životě hlavní soutěž, a hned je to Wimbledon. Jak to vnímáte?
Jsem hodně natěšená. Nikdy jsem si nemyslela, že se dostanu až na Wimbledon. Navíc komu by se nelíbily všechny ty místní tradice. Jen jsem ještě nezkusila jahody.

Jaký máte v Londýně tým? Dorazila nebo dorazí třeba i rodina?
Teď je s námi tady reprezentační trenér a na Wimbledon přijede rodina.

Dostanete se teď nebo potom na nějaké zápasy dospělého Wimbledonu?
Ano, chtěla bych vidět hlavně Nadala. Je to můj největší vzor. Ve všem. Jak hraje, bojuje, dře na tréninku. Je prostě nejlepší. Na druhou stranu Federera mám taky moc ráda.

Takže když bylo finále na Australian Open, komu jste fandila?
Nadalovi. Pak mi ho bylo líto...