Zrádný los? Veselého čeká přemožitel domácího hrdiny, Rosola poté Švýcar

- Radek Štohl

Také Lukáš Rosol a Jiří Veselý se už dozvěděli jména svých protihráčů pro úvodní kolo letošního Wimbledonu. Úspěšný kvalifikant vyzve v boji o postup Henri Laaksonena, Veselý narazí na Illju Marčenka, který v posledním kole kvalifikace vyřadil Marcuse Willise, loňského senzačního účastníka druhého kola hlavní soutěže. Jméno soupeře poznal také Andy Murray.

Zkušenější Čech se do hlavní soutěže musel dostat přes zrádnou kvalifikaci, v níž postupně vyřadil Junga, Rama a po dlouhé bitvě také Dariena Kinga. Posledně pojmenovaného porazil 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. V úvodním kole se mezi smetánkou potká se švýcarským tenistou Henri Laaksonem. Ten dosud na trávě odehrál čtyři utkání a vyhrát zvládl pouze v tom prvním před čtyřmi lety. Ačkoliv je pětadvacetiletý hráč umístěný na 101. místě světa, za favorita duelu bude považovaný Rosol.

Jiří Veselý si v prvním zápase na turnaji bude muset změřit síly s Illjou Marčenkem. Ukrajinský tenista si poradil ve zrádných utkáních s Filipem Krajinovićem, Benajminem Beckerem a v posledním utkání také s hrdinou z loňského roku, domácím Marcusem Willisem, s nímž neztratil ani set. I když se Marčenko prodral těžkými nástrahami a má již za sebou tři zvládnuté utkání, měl by být v duelu s mladším soupeřem outsiderem.

Svého protivníka také již zná nasazená jednička Andy Murray. Britský tenista se na úvod turnaje střetne s Alexandrem Bublikem. Pokud loňský obhájce potvrdí roli favorita a postoupí následně i přes druhé kolo, mohl by narazit ve třetím zápase na výše zmiňovaného Veselého

Nejzajímavější dolosované dvojice pro úvodní kolo z českého pohledu

JIŘÍ VESELÝ (46.) - Illja Marčenko (UKR, 117.)
LUKÁŠ ROSOL (213.) - Henri Laaksonen (SUI, 101.)
Andy Murray (GBR, 1.) - Alexander Bublik (KAZ, 134.)