Pátek v Paříži: Djoković s Murraym do finále, Williamsová rovněž

- Daniel Kubelka

Četné deště v průběhu letošního Roland Garros našlapaly program pařížského grandslamu natolik, že se netradičně v jeden den odehrály semifinálové zápasy mužské i ženské dvouhry. Tenisové bohatý den doplnily ještě souboje o postup do finále deblových pavouků, v jehož ženské části nás nesmírně zajímal duel českého páru Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková.

Krejčíková se Siniakovou na finály nedosáhly, přesto slaví životní úspěch

Překvapení ženského deblu, dvacetileté Češky Barbora Krejčíková a Kateřina Sinaková, se představily hned na úvod pátečního hracího dne. Na cestě do finále českému páru stály Rusky Jekatěrina Makarovová s Jelenou Vesninovou. Nasazeným sedmičkám sice podlehly ve dvou setech, 4:6 a 2:6, přesto si však za svojí parádní jízdu pařížským grandslamem zaslouží potlesk na otevřené scéně.

České tenistky vzdorovaly hlavně v prvním setu, kdy si rychle vypracovaly vedení 2:0. O to sice vzápětí přišly a nechaly se ještě jednou brejknout, ale za stavu 4:5 při podání Rusek byly blízko ke srovnání. Odvrátily tři setboly a samy si vypracovaly jeden brejkbol, ten ale využít nedokázaly a soupeřky čtvrtou šanci proměnily. Ve druhém setu už ruský pár potvrdil své zkušenosti a sebral české dvojici dvakrát servis.

Českým deblistkám se v Paříži dlouhodobě daří. Vloni se Lucie Šafářová radovala ze zisku poháru pro vítězku po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové. Před pěti lety zavlála na francouzské antuce ryze česká radost, když se vítězství dočkal další úspěšný pár a letošní čtvrtfinalistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Djoković a Murray se utkají o premiérový titul v Paříži

Jedním z vrcholů letošní sezóny je Roland Garros pro světovou jedničku Novaka Djokoviće. Srbský tenista, který letos načal stý týden na čele světového žebříčku, už vyhrál ve své kariéře takřka vše, co se dalo, trofej v Paříži však v jeho sbírce stále chybí.

O postup do finále se bělehradský rodák v pátek utkal s talentovaným Rakušanem Dominicem Thiemem, který nebyl pro Srba těžkým soupeřem. Djoković vyhrál za hodinu a čtyřicet osm minut hladce ve třech setech, 6:2, 6:1 a 6:4. Majiteli jedenácti grandslamových titulů vzdoroval mladík původem z Vídně pouze ve třetím setu, kdy se utrhl do vedení 3:0. Srb však prokázal větší zkušenosti v zápasech tohoto typu, průběh sady rychle otočil ve svůj prospěch a celé utkání dovedl s přehledem do vítězného konce. Thiem si i tak připsal v Paříži životní úspěch a příští týden se posune na sedmé místo světového žebříčku!

Soupeřem Djokoviće ve finále druhého grandslamu sezóny bude britský tenista Andy Murray, který v druhém pátečním semifinále přehrál obhájce titulu Stana Wawrinku ze Švýcarska po výsledku 6:4, 6:2, 4:6 a 6:2. Murray se tak stal vůbec prvním Britem v Open éře tenisu, jenž se probojoval do finále French Open.

Světová dvojka byla lepší po většinu zápasu. Murraymu se vydařily především úvodní dva sety, které získal poměrně snadno a i začátek třetí sady, kdy Švýcar neměl šanci při servisu soupeře nenaznačoval, že by se ještě dokázal Britovi vzdorovat. Wawrinka však i přes herní převahu protivníka ve třetím setu dokázal držet své podání a v desáté hře mu navíc Murray situaci usnadnil, kdy neproměnil dva gemboly na 5:5 a vzápětí svůj servis ztratil a zároveň i celý set. Nabuzený Wawrinka ale zaspal úvod třetího setu. Hned v první hře přišel o podání a britský tenista získaný náskok udržel až konce zápasu.

Williamsová má šanci na obhajobu, ve finále ji vyzve Španělka Muguruzaová

Finále ženské dvouhry v Paříži bude mít z poloviny stejnou účast jako loni. Obhájkyně trofeje Serena Williamsová dnes přehrála Kiki Bertensovou z Nizozemska ve dvou setech, 7:6 (7) a 6:4.

Američanka se ale proti překvapení turnaje, až 58. hráčce světového žebříčku, především v prvním setu na postup pořádně nadřela. Rodačka z Wateringenu se po brejku dostala do vedení 3:1, následně však nevyužila své další šance včetně několika dalších brejkbolů a Williamsové se podařilo dotáhnout úvodní sadu do tiebreaku. Ve zkrácené hře se sice Bertensová jako první dostala k setbolu, možnost na ukončení setu však prováhala a Williamsová po třech bodech v řadě ukončila první dějství. I začátek druhé sady se Bertensové vydařil. Rychlý brejk a vedení 2:0 však Nizozemka neudržela, vzápětí dvakrát přišla o servis a její soupeřka napočtvrté zápas ukončila.

Loňskou finalistku Lucii Šafářovou nahradí v letošním zápase o titul Španělka Garbine Muguruzaová. Čtvrtá hráčka světového žebříčku se na kurtu tak dlouho jako její finálová soupeřka nezdržela. Australanku Samanthu Stosurovou přehrála poměrně hladce ve dvou setech, 6:2 a 6:4, za 78 minut. Muguruzaová si tak v Paříži vybojovala odvetu za finále loňského Wimbledonu, kde Sereně Williamsové podlehla dvakrát 4:6.

Finále Mixu pro Hingisovou s Paesem

Martina Hingsová s Leanderem Paesem vyhráli smíšenou čtyřhru na letošním Roland Garros. Ve finále přehráli Ivana Dodiga a Saniu Mirzaovou po výsledku 4:6, 6:4 a 10:8. Utkání bylo zajímavé především pro obě tenistky, které spolu běžně nastupují v zápasech ženského debla. Dvaačtyřicetiletý Paes vyhrál již 56. deblový titul na okruhu, z toho devátý na grandslamu.

French Open, Paříž (antuka, muži - dvouhry, semifinále)

Novak Djoković (SRB-1) - Dominic Thiem (AUT-13) 6:2, 6:1, 6:4.
Andy Murray (GBR-2) - Stan Wawrinka (SUI-3) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2.

French Open, Paříž (antuka, ženy - dvouhry, semifinále)

Serena Williamsová (USA-1) – Kiki Bertensová (NED) 7:6 (9:7), 6:4.
Garbine Muguruzaová (ESP-4) – Samantha Stosurová (AUS-21) 6:2, 6:4

French Open, Paříž (antuka, muži - čtyřhry, semifinále)

F. López, M. López (ESP-15) - Dodig, Melo (CRO/BRA-3) 6:2, 3:6, 7:5, 
B. Bryan, M. Bryan (USA-5) - Kubot, Peya (POL/AUT-9) 7:5, 6:1.

French Open, Paříž (antuka, ženy - čtyřhry, semifinále)

Makarovová, Vesninová (RUS-7) - KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (CZE) 6:4, 6:2.
Garciaová, Mladenovicová (ESP, FRA-5) – Gasparjanová, Kuzněcovová (RUS) 6:4, 4:6, 6:3

French Open, Paříž (antuka, mix - čtyřhry, semifinále)

Hingisová, Paes (SUI/IND) - Mirzaová, Dodig (IND, CRO)  4:6, 6:4, 10:8

French Open, Paříž (antuka, junioři- čtyřhry, čtvrtfinále)

Oliel, RIKL (IZR/CZE) - Clarke, Cicipas (GBR/GRE-4) 7:6 (10:8), 2:6, 10:8.