VIDEO: Lajna nebo síť? Kvitová si v Birminghamu pohrává se soupeřkami

- Jan Vojkůvka

Oblíbený tenisový povrch Petře Kvitové svědčí a na travnatém podniku v Birminghamu jen kvete. Půl roku od ošklivého zranění ruky ale není vůbec patrné, že česká tenistka startuje teprve na svém druhém turnaji po návratu na kurty. V Anglii ukazuje výborný cit na raketě, trefuje přesné údery a dvorci doslova dominuje.

Dva zápasy, dvě výhry. Do čtvrtfinále prošla bez ztráty podání a s jen dvěma nabídnutými brejkboly Tereze Smitkové, naopak Naomi Broadyové už nepovolila ani jeden. Parádní levácký servis opět kraluje, třešničkou na dortu jsou proslulé a na nejvyšší riziko hrané vítězné míče dvojnásobné grandslamové vítězky.

V prvním kole Terezu Smitkovou přehrála za 85 minut po setech 6:2, 6:3. Ač krajance Kvitové náleží až 167. pozice na žebříčku, zápas to nebyl jednoduchý a Petra musela předvést nejen dobrý tenis, ale také něco navíc, aby nemusela se šťastnou poraženou z kvalifikace zažívat nepříjemné komplikace. Vrcholnou výměnou střetnutí byl přebíhaný forhendový úder podél lajny, který dopadl až na základní čáru. Smitková byla bez šance a od míčku se jen zaprášilo.

Proti servismance Naomi Broadyové musela naopak Kvitová spíše vymýšlet chytré údery a nespoléhat se jen na přesné rychlé rány k základní lajně. Obdobně jako za stavu 4:2 při podání Britky. Kvitová u sítě zahrála chytrý bekhendový křižný volej a vybojovala tři brejkboly. Broadyovou nakonec za 62 minut smetla 6:2, 6:2.

Kvitová na anglickém pažitu v Birminghamu řádí. Kromě servisu ji drží pevná ruka od základní čáry i od sítě. Další překážkou na turnaji bude v pátečním čtvrtfinále lepší z dvojice Kristina Mladenovicová - Šuaj Čang.