Jedna šance a hotovo! Mazák Berdych ve velké přestřelce kanadského mladíka udolal

- Ivo Horký

Dvě a čtvrt hodiny trpělivě čekal na svoji šanci. Pak Tomáš Berdych využil hned svůj první brejkbol v zápase a na turnaji v londýnském Queen's Clubu slavil postup do čtvrtfinále. Vskutku mazácké představení!

Chcete vidět tie-break? Tak se mrkněte na zápas Tomáše Berdycha a pravděpodobnost splnění vašeho přání bude nemalá. Hned v šestnácti z jeho letošních 38 zápasů byla zkrácená hra k vidění, občas i vícekrát za utkání! Jako naposledy ve 2. kole londýnského turnaje proti kanadskému dravci Shapovalovovi, kterého po velké přestřelce udolal 7:6, 6:7, 7:5.

„Ten klučina je budoucnost tenisu, hrál dnes vážně skvěle,“ poklonil se protivníkovi ostřílený český borec, který má letos v tie-breacích hodně pozitivní bilanci 13:5.

Na drtivý servis soka se Berdych téměř nechytal. V prvním setu naopak čelil ve třetím a sedmém gamu po jednom brejkbolu soupeře, které ovšem zkušeně odvrátil. Sám se dostal do výhody až v rozhodujícím dějství za stavu 6:5 a 40:15, a hned uspěl! Zničehonic hotovo! „Jo, bylo to vážně hodně těsné,“ usmál se Tomáš, jenž po proměněném mečbolu radostně gestikuloval ke svému týmu v lóži.

Podobné vydřené výhry jej mohou zase nakopnout k výšinám. Herně stále není v pohodě, hledá formu, a tak musí sázet hlavně na zkušenosti a mentální sílu. Proti mladému Kanaďanovi přesně tohle ukázal. K tomu povedený servis a dobrý pohyb. Zbraně na travnatý grandslam ve Wimbledonu evidentně v rejstříku stále má!

Ve čtvrtfinále jej čeká lepší z dvojice Chardy – López, se kterým minulý týden padl na trávě ve Stuttgartu. A mimochodem, také si střihl jeden tie-break, opět vítězný.