Máma je zpět! Azarenková odvracela mečboly, postup slaví po obratu v tiebreaku

- Jan Vojkůvka

Vika je zpátky! Běloruska Viktoria Azarenková nevydržela bez tenisu dlouho a hned, jak jí to okolnosti ohledně mateřství dovolily, vrhla se na trénink. A to se nyní vyplatilo. Hned v prvním zápase po návratu totiž sehrála dramatický a fyzicky náročný zápas s Japonkou Risou Ozakiovou, proti níž odvracela tři mečboly.

Travnatý turnaj na Mallorce se stal místem, kde se Viktoria Azarenková úspěšně vrátila mezi profesionální tenistky. Po pouhé třináctiměsíční pauze (a šesti měsících po porodu) se navíc vrátila ve velkém stylu. Zápas s Ozakiovou rozhodně nebyl pro bývalou světovou jedničku jednoduchý. K ideálnímu výkonu měla Běloruska daleko. Ale svou úlohu zvládla.

Servis jí příliš nedržel, to ale platí i o její soupeřce. Několikrát se Azarenková kvůli podání ocitla na pokraji vyřazení, vždy ale dokázala zaváhání napravit.

Duel zahájila v úterý v podvečer, první set vyhrála 6:3 po skvělém výkonu na returnu a špatném výkonu Ozakiové na servisu. Poté se ale situace začala dramatizovat a ve druhé sadě Azarenková nevybojovala ani jeden brejkbol. Naopak v páté hře přišla o podání a v tuhé bitvě nenašla na hru Ozakiové, jíž v prvním setu brejkovala s lehkostí, recept. Prohrála 4:6 a nad jejím comebackem se začala snášet mračna.

A to i ve třetím setu, v němž prohrávala už 1:4 s mankem dvou brejků. První z nich odmazala už v šestém gemu, na druhý si musela počkat až do středy. Kvůli tmě totiž bylo utkání za stavu 4:5 a servisu Ozakiové přerušeno. Japonka mohla podávat na vítězství a pauza ji asi příliš nepotěšila.

A už vůbec ne poté, co promarnila své vedení ve středeční dohrávce. Azarenková na sluncem zalitém dvorci dokázala v gemu poslední šance urvat brejk a srovnat na 5:5. Jenže záhy opět přišla o podání a znovu musela čelit hrozbě vyřazení. Popasovat se musela dokonce hned se třemi mečboly Ozakiové.

Pěti fiftýny v řadě ale vývoj gemu otočila. Odvrátila všechny mečboly, vypracovala si přes shodu brejkbol a vynutila si rozhodující tiebreak. V něm se znovu dostávala do problémů a postupně prohrávala 0:2, 1:3, 2:4, 3:5... Krátce před hrozbou dalšího mečbolu soupeřky se zvedla a Ozakiová naopak začala opět chybovat. Nevyrovnanou hrou a tlakem ze strany Azarenkové přišla o nadějný stav a byla to naopak ona, kdo náhle čelil vyřazení.

Azarenková měla první mečbol za stavu 6:5, nevyužila ho, stejně jako ten druhý za stavu 7:6. Svůj třetí ovšem už ano, vyhrála 9:7 a radostně si mohla zakřičet. Zvládla to. Zažila vítězný návrat, prošla si krizí, dokázala se oklepat.

Na Mallorce se dvojnásobná vítězka Australian Open, jež startuje na divokou kartu, probojovala do druhého kola, ve kterém ji čeká sedmá nasazená Ana Konjuhová.