Vaňková nastoupila v Praze na poslední chvíli, ale nedohrála

- David Schlegel

Kateřina Vaňková si před dvěma lety zahrála kvalifikaci na US Open, na stotisícovém turnaji v Midlandu loni postoupila až do semifinále. V letošní sezóně ji však provázejí zdravotní problémy a do kvalifikace turnaje J&T Banka Prague Open se dostala až na poslední chvíli.

"Večer mi volala manažerka turnaje paní Slaninková, že se odhlásila Roberta Vinciová a že dostanu divokou kartu do kvalifikace. Kdybych nehrála, tak bych trénovala," usmála se sympatická šestadvacetiletá tenistka.

V prvním kole kvalifikace nastoupila na centrálním dvorci proti Gruzínce Sofii Šapatavové, která ji hladce vyprovodila z kurtu loni na padesátce v Olomouci 6:3, 6:1. "Na to jsem si vůbec nevzpomněla. Snažila jsem se soustředit sama na sebe."

V Praze měl zápas úplně jiný průběh. V úvodních pěti hrách utkání byly k vidění samé brejky, teprve potom Vaňková udržela servis. Získanou výhodu už udržela a vyhrála první set v poměru 6:4. I ve druhém setu měla výhodu brejku, pak však ztratila servis, ač při něm vedla 40:15. "Snažila jsem se zápas vyhrát ve dvou setech, sbírat míček po míčku, ale bohužel jsem druhý set nevyhrála," krčila rameny po zápase. Šapatavová zlepšila servis a byla to najednou Vaňková, která měla při svém podání větší problémy.

Obě tenistky si držely podání až do stavu 6:5 pro Gruzínku, která si za stavu 30:40 vypracovala setbol, který trpělivou obranou nakonec proměnila. Vaňková poslala křížný forhend do autu a zavolala si na kurt fyzioterapeuta. "Nevím přesně, co mi je. Lékaři se to snaží zjistit, ale bohužel příčinu stále neznáme," uvedla neurčitě po zápase.

V první hře třetí sady si Vaňková vypracovala vedení 0:40, ale výhodu tří brejkbolů nevyužila a naopak ztratila svůj servis. Pak už bylo jasné, že má velké problémy a že tento zápas asi nedohraje. Za stavu 0:3 a 0:40 při svém podání Vaňková zápas vzdala.

Vaňková nedohrála zápas i na svém posledním turnaji, který hrála před měsícem. Z utkání 2. kola proti hráčce osmé stovky Aleksandře Pospelovové na desítce v řeckém Herakliónu odstoupila po třech prohraných gamech.


Galerie