Janowicz má potenciál na TOP 10, domnívá se Günter Bresnik

- Radek Štohl

Před čtyřmi lety se probojoval do semifinále Wimbledonu, o měsíc později se poté objevil na čtrnáctém místě světového žebříčku ve dvouhře. V současné době se především kvůli zdravotním problémům ocitá Jerzy Janowicz až na 155. příčce. Podle Güntera Bresnika však patálie se zdravím nejsou jediným problémem, kvůli kterému se šestadvacetiletý tenista nachází v polovině druhé stovky.

Na konci minulého roku se zrodila spolupráce mezi Bresnikem a Janowiczem, když zkušený trenér měl polského borce připravovat na probíhající sezónu. Rakouský kouč tuto nabídku přijal, s přístupem tohoto bouřliváka však spokojený nebyl.

"Byl jsem ochotný mu pomoci, protože jeho kvality byly ohromné," uvedl současný trenér Domiinca Thiema pro tenniswolrd.com. "Nedokázal jich však naplno využít. Výborně podával, forhendy i bekhendy trefoval excelentně a práci na síti měl velmi kvalitní. Potenciálně by mohl být hráčem TOP 10, ale je potrhlý a trochu expresivní. Jerzy je tvrdohlavý, nerad poslouchá ostatní."

To potvrdil bývalý trenér Borise Beckera či Ernestsa Gulbise i následně. "Během tréninkových sekcí jsem se cítil jako rádio. Něco jsem mu říkal a on si stejně dělal, co chce. Takový přístup nezapadá do mojí filozofie. Kouč je jako doktor. Nestará se o to, co klient chce, ale co klient potřebuje."

Když byl Bresnik dotázaný, proč Thiem je členem TOP 10, jasně našel odpověď. "Není členem TOP 10, protože mě za to platí, ale protože dělá, co mu řeknu," uzavřel.