Nejdelší gem tenisové historie? Sakharov s Oliveirou se v Lisabonu mořili půl hodiny!

- Petr Šístek

Na první pohled šlo o rutinní utkání druhého kola challengeru v Lisabonu, v němž se spolu střetli Gleb Sakharov a domácí na divokou kartu startující Goncalo Oliveira. Zcela výjimečným se ale stal čtvrtý gem rozhodujícího třetího setu, který zahrnoval 36 výměn a trval 30 minut!

Ke třetí sadě přitom vůbec nemuselo dojít. Sakharov totiž relativně hladce ovládl první set poměrem 6:3 a ve druhém dějství za stavu 5:4 podával na vítězství. Domácí outsider se ale vzepjal, uhrál tři hry v řadě a vynutil si rozhodující třetí set. V něm Oliveira navázal na koncovku předchozí sady, svému soupeři sebral servis a dostal se do vedení 2:0. O nabytou výhodu ale záhy přišel a následně se ukázalo, že potvrzení brejku je jedním z nejobtížnějších tenisových úkolů.

Gleb Sakharov při svém podání čelil brejkbolu již za stavu 30:40, avšak situaci zvládl stejně jako ještě mnohokrát poté. Trpělivě odvracel brejkboly, ale zároveň nebyl schopen využít vlastní výhody. A čas plynul. Francouzský tenista dohromady ve čtvrtém gemu třetího setu odvrátil devět brejkbolů soupeře a sám využil až osmý gembol. Po skončení bizarního třicetiminutového martyria rozhodčí navzdory tomu, že se jednalo o sudý gem, dovolil hráčům krátké občerstvení a případnou výměnu propocených triček.

Tento gem se nakonec ukázal být pro další vývoj utkání klíčovým, neboť Sakharov hned v následující hře prorazil podání soupeře a zápas již po více než třech hodinách dokázal dovést do vítězného konce. Na challengeru v Lisabonu tak postoupil do čtvrtfinále, v němž poměří síly s třetím nasazeným Tarem Danielem.

Zbývá tak již jen otázka, zda se jednalo o nejdelší gem tenisové historie či nikoliv. Odpověď ale překvapivě není vůbec snadná. Archivy pamatují maratonský gem v utkání Keitha Glasse s Anthonym Fawcettem, který byl odehrán 26. května 1975 v britském Surbitonu. Zmíněná hra čítala 37 shod, avšak bohužel nebyl zaznamenán její čas. Ačkoliv by logika věci napovídala, že by gem s 37 shodami měl trvat déle než zmíněná hra s 15 shodami v utkání Sakharova s Oliveirou, nemůžeme tuto skutečnost tvrdit s jistotou. V Surbitonu se totiž hrálo na trávě, na níž bývají výměny zpravidla o poznání kratší, než tomu bylo na lisabonské antuce.