VIDEO: Slavný návrat lotyšské hrdinky! Ostapenkovou zasypali v Rize květinami

- Jan Vojkůvka

Její sen se stává skutečností. Ne, není to jen holá fráze. Jelena Ostapenková sní o zisku všech čtyř grandslamů a první část své mise má úspěšně za sebou. Hodně nečekaně, doslova senzačně, vybojovala triumf v Paříži a po cestě do svého rodného města pro ni pohádka pokračovala bouřlivým přivítáním od několika stovek fanoušků.

Jakmile letadlo dorolovalo v pondělí večer na ranveji v Rize, pořadatelé slavnostního přivítání nahrnuli k přistavěným schůdkům červený koberec. A společně se stovkami domácích příznivců čekali, až vystoupí ta, na níž se těší. Ta, která jako první v historii ovládla French Open jakožto nenasazená hráčka, nejníže postavená na žebříčku. V sobotu jí patřilo ještě 47. místo na světě, po pondělním vydání vystoupala na 12. pozici.

„Je to přece jen docela drahý sport, takže u nás není moc populární,“ popisovala před finále Roland Garros oblíbenost tenisu v Lotyšsku Ostapenková. Když vystoupila z letadla a viděla radující se a tleskající krajany, dozajista byla šťastná, že kromě dosažení svého životního úspěchu pomohla také zvednout zájem Lotyšů o tenis.

Kometa z Pobaltí, jež jako první hráčka z této země vybojovala grandslamový titul, byla zasypána květinami a úsměvy, lidé mávali vlajkami a skandovali její jméno. Podepsala se několika dětem, které čekaly poblíž letadla a ještě předtím, než se vrhla mezi ostatní přítomné fanoušky, aby se jim rovněž mohla podepsat, vyfotit se a prohodit s nimi pár slov, přišel prostor také pro oficiální vyjádření samotné hráčky, která neskrývala radost z přijetí, jakého se jí dostalo.

Společně s moderátorem vystoupila na pódium. „Cítím se opravdu velmi dobře, je skvělé, že jsem opět doma,“ prohlásila. „Byla také velká zábava letět v kokpitu letadla,“ smála se Ostapenková. „Turnaj byl neuvěřitelný, atmosféra ve finále byla úžasná. Cítila jsem podporu všech vás v Lotyšsku a i diváků v hledišti,“ zářila tenistka zahalená do lotyšské vlajky.

Na Roland Garros získala Ostapenková svůj premiérový titul na okruhu WTA. Naposledy se obdobný úspěch povedl mezi muži Gustavovi Kuertenovi, který 8. června 1997 rovněž ovládl pařížský grandslam, přičemž do té doby neměl na kontě žádnou trofej z okruhu ATP. Svou úspěšnou kariéru nastartoval v den, kdy se lotyšská senzace letošního French Open narodila.

A tak začal její příběh, který ani zdaleka nekončí...