Tráva bude ještě lepší! Plíšková si užívá krátké prázdniny a vyhlíží Wimbledon i tenisový trůn

- Ivo Horký

Už si potřebovala orazit. Karolína Plíšková si po French Open dala pár dní volno, přesto neleží na gauči s nohama nahoře. Uspořádala charitativní turnaj osobností, po němž její nadační fond věnoval dětskému onkologickému oddělení v Motole 200 tisíc korun. Světová trojka pro Tenisový svět ještě zbilancovala antukovou Paříž a nastínila své vyhlídky pro další grandslam ve Wimbledonu.

Karolíno, je vidět, že jste miláčkem dětí, na vaši akci jich dorazily houfy. Jak jste si to užívala?
Dětí bylo opravdu hodně, byla jsem překvapená, kolik jich přišlo. Užívaly si atrakce, měla jsem pro ně autogramiádu, fotily se se mnou. Všichni jsou na mě strašně milí, já se snažím být taky, i když už je toho nějak hodně. (smích)

Jste utahaná?
Jsem. Ty tři týdny v Paříži už byly dlouhé, bylo to fakt náročné. Teď mám pár dní volno, jenže stejně mám nějaké svoje aktivity, musím vyřešit pár věcí, na které běžně není čas.

Jak budete vzpomínat na letošní Paříž?
Semifinále pro mě bylo obrovským úspěchem. Los sice těžký nebyl, ale pro mě je na antuce těžký každý zápas proti komukoli. Nakonec jsem hrála, myslím, velmi dobře, ten poslední zápas s Halepovou měl fakt úroveň. Beru to jako úspěch dojít na antuce tak daleko.

Titul senzačně brala Lotyška Ostapenková...
No, nechci říci, že bych ji určitě porazila, ale... je to teď prostě všechno dost otevřené. Jak odešla Serena, tak každý má šanci, i nenasazená hráčka.

Vy jste sice zůstala na žebříčku třetí, ovšem Kerberovou i Halepovou máte na dostřel. Máte propočítáno, kdy a kde je předhonit?
Ne, nemám. Jen vím, že jsem se Simonou hrála o tu jedničku, ona o to pak hrála ve finále a ani jedné nám to nevyšlo. Body ale vůbec nepočítám, i když samozřejmě vždycky se najde někdo, kdo mi to řekne. (smích) Snažím se prostě na turnajích dojít daleko, což většinou znamená i nějaký posun na žebříčku.

Pořád platí, že raději vyhrát grandslam než být světovou jedničkou?
Určitě. Na tu jedničku se dostaly i holky, které grandslam nikdy nevyhrály. Je to hodně těžké, sedm zápasů. Doufám, že se mi to podaří. Navíc já to beru tak, že pokud někdo vyhraje grandslam, tak se postupem času tou jedničkou stejně stane.

Teď máte další šanci – posvátný Wimbledon!
Snad se mi bude dařit i tam. Už za pár dní začnu přípravu na trávu, kondici. Prokletí grandslamů už jsem doufám zlomila, povedly se mi tři v řadě. Ve Wimbledonu budu v klidu, neobhajuji z loňska žádné body, všechno, co uhraji, se mi počítá. Takže věřím, že tráva bude ještě lepší než antuka!

Cítíte se na roli favoritky?
To asi úplně ne, tam budou jiné holky. Petra bude na trávě nepříjemná, vracející se Azarenková bude určitě dobře připravená, je tam pár dalších holek, které bych na trávě asi nechtěla dostat. Bude to zase otevřené, těžko tipovat, koho favorizovat nejvíc.

Už jste nafasovala hadříky pro londýnský turnaj?
Jo, už dorazily. Klasika – bílé. (smích) Mám tam i šaty, ale asi budu hrát jako tradičně v sukni a tílku. A přibalím dlouhý rukáv, protože v Anglii nikdy nevíte, jak bude. Ale už se těším!