Legendy náporu Plíškové odolaly! Českými světovými jedničkami stále jen Navrátilová s Lendlem...

- Ivo Horký

Chyběl kousíček. Tři gemy. Jedenáct fiftýnů. Možná trochu štěstí. Karolína Plíšková do finále grandslamového French Open nepostoupila a tím prozatím padly sny i o skoku na tenisový trůn. Nevyrovnala se tak slavným krajanům Martině Navrátilové a Ivanu Lendlovi.

Když 13. srpna 1990 vystřídal na prvním místě žebříčku ATP Ivana Lendla švédský útočník Edberg, byl to konec české nadvlády světovému tenisu. Na samotném vrcholu totiž od té doby nikdo z tuzemských borců nestál. Už dlouhých 27 let...

Poprvé se to podařilo Martině Navrátilové v červenci 1978, v 21 letech. Už tři roky předtím sice emigrovala, nicméně americkou občankou se stala až v roce 1981, takže slávu ještě přinesla Československu. S přestávkami byla jedničkou 332 týdnů, lepší byla jen Němka Grafová. Lendl usedl na trůn pět let po ní a na vrcholu se vyhříval 270 týdnů. Déle byli na špici jen Švýcar Federer s Američanem Samprasem.

Chyběl jim krůček

Ale to neznamená, že český tenis od té doby neměl žádné další superstar! Podobně jako nyní Plíšková stáli hned čtyři Češi krůček od vrcholu. Rovněž Janě Novotné chyběla v září 1998 jediná výhra od posunu na první místo, Petru Kordovi v tom samém roce také, a to hned ve dvou případech. Petra Kvitová byla v lednu 2012 dvě vítězství od skoku na místo světové hráčky číslo 1. Největší pech měla Hana Mandlíková, která se v roce 1981 měla stát světovou jedničkou, jenže o výsostný post ji připravila reforma počítání bodů...

A teď je tu coby další uchazečka Plíšková! Dostane ještě šanci? Na žebříčku zůstane třetí za Kerberovou a svojí pařížskou přemožitelkou Halepovou. Zatímco s trumfnutím trápící se Němky to vypadá vcelku reálně, protože Kerberová za měsíc obhajuje ve Wimbledonu finále a s ním i 1300 bodů, s Rumunkou může být větší potíž. Pokud letošní French Open vyhraje, bude mít na Karolínu 860 bodů k dobru. Šance se rýsuje na začátku léta, kdy Rumunka obhajuje triumfy v Bukurešti a Montrealu. Pak už to bude složité, protože Plíškové se škrtne spousta bodů za výhru v Cincinnati a finále grandslamového US Open. Využije svoji šanci a vyrovná se legendám Navrátilové s Lendlem?

Češky v Top 10
Umístění    Jméno
1. Navrátilová
2. Novotná
    Kvitová
3. Mandlíková
    Plíšková Kar.
4. Suková
5. Šafářová
7. Vaidišová

Nový žebříček WTA
1. Kerberová    7035
2. Halepová    6850*
3. PLÍŠKOVÁ    6690
4. S. Williamsová    4810
5. Svitolinová    4765
*V případě triumfu skočí Halepová s 7550 body na 1. místo.