Paříž ocenila nejlepší tenisty, dočkaly se i Češky

- Daniel Kubelka, foto ITF

Zatímco antukové dvorce v Paříži úpěly v posledních dnech pod náporem dešťů, alespoň v zákulisí se v úterý večer bylo na co koukat. Pavillon Cambon Capucines přivítal během tradiční Večeře šampiónů nejlepší hráče uplynulé sezóny a mezi oceněnými zaznělo i jméno českého fedcupového týmu.

Celkem jedenáct cen předali prezident Mezinárodní tenisové federace ITF David Haggerty a prezident Francouzské tenisové federace Jean Gachassin během úterního večera. Vítězové kategorií byli známi již dlouho dopředu, neboť se jednalo o nejlepší tenisty svých kategorií za uplynulý rok. Zřejmě tu nejváženější cenu Philippea Chatriera pro člověka, který svůj život významně zasvětil bílému sportu, si v letošním roce odnesl devětapadesátiletý Brad Parks, zakladatel tenisu pro vozíčkáře. Své ceny se dočkala i Česká republika, když nejlepším ženským národním týmem byl zvolen fedcupový tým vedený Petrem Pálou, jenž počtvrté za posledních pět let opanoval Pohár federace.

Novak Djoković, nejlepší singlista uplynulé sezóny, se slavnostního ceremoniálu zúčastnit nemohl. Cenu za něj převzal jeho strýc Goran, který jménem svého syna poděkoval za toto ocenění.

Serena Williamsová, vítězka ženské kategorie, si pro ocenění nejlepší hráčky přišla již pošesté ve své kariéře. Američanka zažila skvělou loňskou sezónu, kdy ji pouhé dva zápasy dělily od zkompletování úplného Grand Slamu. Podruhé v kariéře však držela v jednu chvíli všechny čtyři grandslamové trofeje poté, co loni postupně ovládla Australian Open, French Open a Wimbledon. Loňský rok zakončila se ziskem pěti turnajových trofejí a skvostnou bilancí 53 výher a pouhých třech porážek.

Jean-Julien Roger a Horia Tecau zažili v roce 2015 průlomovou sezónu, během které vyhráli poprvé v kariéře jednu z grandslamových trofejí, konkrétně na londýnském Wimbledonu. 

Martina Hingisová utvořila pár se Saniou Mirzaovou až v průběhu loňského března, i to ale stačilo na to, aby se švýcarsko-indická dvojice během krátké chvíle stala světovým párem číslo jedna. Deblový pár končil sezónu se sedmi vítěznými poháry, včetně dvou grandslamových.

Taylor Fritz si z Paříže kromě zásnub odveze i cenu pro nejlepšího juniory loňského roku. Osmnáctiletý mladík se stal prvním Američanem od roku 2005, který toto ocenění získal. Fritz v roce 2015 hrál dvě finále grandslamu, ve Wimbledonu dokonce zvítězil. Od června se držel na pozici juniorské světové jedničky a toto umístění udržel až do konce sezóny.

Dalma Galfiová  se stala vůbec první maďarskou hráčkou, která opanovala některou z kategorií na Večeři šampiónů. Maďarka vyhrála juniorku na loňském US Open a po posledním turnaji sezóny se navíc stala světovou jedničkou mezi dívkami.

Shingo Kunieda se stal posedmé v řadě nejlepším vozíčkářem mezi muži. Japonský tenista získal všechny tři loňské grandslamy a na konci roku se mohl pochlubit úchvatnou bilancí 30 - 2.

Jiske Griffioenová naopak vyhrála ženskou kategorii vozíčkářů vůbec poprvé ve své kariéře. Původem nizozemská tenistka dosáhla v loňském roce na svůj vůbec první grandslam a na konci sezóny držela první místo v žebříčku.

Vítězové jednotlivých kategorií:

Dvouhra muži - Novak Djokovič (Srbsko)

Dvouhry ženy - Serena Williamsová (USA)

Čtyřhra muži - Jean-Julien Rojer (Nizozemsko), Horia Tecau (Rumunsko)

Čtyřhra ženy - Martina Hingisová (Švýcarsko), Sania Mirzaová (Indie)

Junioři - Taylor Fritz (USA)

Juniorky - Dalma Galfiová (Maďarsko)

Vozíčkáři muži - Shingo Kunieda (Japonsko)

Vozíčkáři ženy - Jiske Griffioenová (Nizozemsko)

Davis Cup - Velká Británie

Fed Cup - ČESKÁ REPUBLIKA

Cena Phillipea Chatriera - Brad Parks (USA)

 

Forest
Cenu za nepřítomného Novaka Djokoviće převzal jeho strýc Goran
Forest
Serena Williamsová
Forest
Horia Tecau, polovina úspěšného deblového páru Tecau/Rojer
Forest
Martina Hingisová s cenou pro nejlepší deblový ženský pár
Forest
Taylor Fritz, nejlepší junior roku 2015
Forest
Dalma Galfiová, vítězka kategorie nejlepší juniorka uplynulého roku
Forest
Shingo Kunieda, nejlepší vozíčkář roku 2015
Forest
V ženské kategorii vládla vozíčkářům Jiske Griffioenová
Forest
Brad Parks s cenou Phillipea Chatriera
Forest
Společné foto všech oceněných