Berdych bez superkouče, ovšem stále s ambicemi! Splní si sen a napodobí Kordu?

- Ivo Horký

Nechtěl si nadále jen tak bez rizika plout v klidných vodách, raději se odvážně vrhl na rozbouřené moře. Nevyšlo to, k vysněnému ráji nedoputoval. Místo potlesku za odvahu se ale Tomáš Berdych dočkal úšklebků...

S blížící se třicítkou si řekl: Dost! Zahodil pohodlnost a rozhodl se jít na tenký led. Na konci roku 2014 ukončil úspěšnou spolupráci s Tomášem Krupou a vsadil na venezuelského kouče Daniela Vallverdua. „Potřebuju svěží vítr, změnu myšlení. Cíl je jasný: pokusit se vyhrát grandslam,“ zdůvodňoval svůj krok.

Jistý progres sice přišel, poskočil na čtvrté místo na světě, svůj kariérní vrchol, ale ke své metě měl stále daleko. Po necelém roce a půl získal pocit, že se nikam neposouvá, a tak Danimu poděkoval a rozloučili se. Bez trenéra zvládl dva grandslamy, ve Wimbledonu došel až do semifinále a pak ulovil velkou rybu: Gorana Ivaniševiče. I on měl tzv. superkouče! „Goran je ten pravý, na někoho takového jsem čekal. Vidí vše jednoduše, věci zbytečně nekomplikuje,“ jásal Berdych.

Smolné spojení

Jenže tomuto spojení osud nepřál. Sotva začali, Tomáše chytl slepák a druhá půlka sezóny 2016 byla v podstatě ztracená. „Nevadí, tu jsme měli stejně na poznávání, naplno to rozbalíme od roku 2017,“ ujišťovali oba. Chtěli se zaměřit na velké akce, tuctové turnaje měly sloužit jen jako příprava. Jenže první grandslam skončil už ve třetím kole výpraskem od Federera.

Berdychovo odhodlání bylo tatam. Strádal, probral se až v Miami, avšak ve čtvrtfinále přišla další ťafka od švýcarské legendy: v tie-breaku rozhodující sady Berdych vedl 6:4, měl dva mečboly, ale pak prohrál čtyři míčky v řadě, když duel zakončil dvojchybou. To ho poznamenalo...

Antuková sezóna dlouho nic moc, těsně před Paříží se blýskl finálovou účastí v Lyonu, ale na French Open padl už ve druhém zápase. A spolupráci se spasitelem Goranem utnul, po rovných 300 dnech!

Poprvé po třicítce?

Co dál? Tomáš zatím své plány neupřesnil, ale je o něm známo, že není žádný střelec. „Rád si věci pečlivě promýšlím, a to se týká třeba i hledání trenéra,“ řekl už dříve. Jistě touží po návratu k větší vyrovnanosti výkonů, která ho zdobila poslední dekádu, aniž by zcela opustil své velké touhy.

V září mu bude 32 let, nicméně vyhrát grandslam se třemi křížky na krku není žádný div. K vidění to koneckonců bylo v lednové Austrálii, kdy švýcarský fenomén Federer triumfoval v 35 letech. Ovšem pozor, pouze čtyřem hráčům se podařilo získat po třicítce svůj úplně první grandslamový vavřín. Naposledy to zvládl Petr Korda před dlouhými 19 lety v Melbourne.

„Tomáš to pořád může dokázat a je jedno, kolik mu je. Stačí k tomu jediná věc: Věřit si!“ prohlásil jeho dnes už bývalý mentor Ivaniševič. Kéž by se osvědčil jako úspěšný vizionář...

Hráči s prvním grandslamovým titulem po třicítce

Rosewall
33 let 220 dní
French Open 1968

Gimeno
34 let 293 dní
French Open 1972

Gómez
30 let 103 dní
French Open 1990

Korda
30 let 9 dní
Australian Open 1998

Berdychovi trenéři

Navrátil (2001–2008)
Počet dnů: 2860
Tituly: 4

Krupa (2008–2014)
Počet dnů: 2237
Tituly: 6

Vallverdu (2014–2016)
Počet dnů: 516
Tituly: 2

Ivaniševič (2016–2017)
Počet dnů: 300
Tituly: 1