Elitní hráči Vám nic nedarují, ví Zdeněk Kolář po porážce s Berankisem

- Daniel Kubelka

Devatenáctiletý talent českého tenisu Zdeněk Kolář v úvodním zápase prostějovského challengeru nestačil na padesátého hráče světového žebříčku, Ricardase Berankise z Litvy. S nasazenou jedničkou turnaje prohrál dvakrát 4:6 a nezopakuje tak své úspěšné tažení z ostravské Prosperity.

„Soupeř dnes hrál velice kvalitně. Určitě ne nadarmo je padesátým hráčem na světě. Já si ale myslím, že jsem mohl podat lepší výkon. Udělal jsem zbytečně mnoho nevynucených chyb a hráči takového kalibru Vám jen tak nic nedarují,“ zhodnotil průběh nepříliš vydařeného utkání český mladík, který měl mírné potíže s podmínkami, které dnes na panovaly na prostějovském centrkurtu. „Necítil jsem se úplně dobře. Stíny na dvorci nebyly úplně ideální. Pro oba hráče to ale bylo stejné a on se s tím dokázal lépe vyrovnat,“ nehledal výmluvy pro svou porážku vítěz nedávného pražského futures.

Kolář tak, pokud nebudeme počítat dva letošní turnajové tituly z okruhu ITF, nenaváže na svůj doposud největší úspěch své kariéry, kterým jistě bylo finále na ostravském challengeru z konce dubna. „V Ostravě byly jiné balony, i zcela odlišné počasí. Je ale pravdou, že to zdejší mi vyhovuje mnohem více. Dnes jsem ale prostě nehrál tak dobře, jako na Prosperitě,“ zopakoval Kolář hlavní příčinu své dnešní porážky.

Rodák z Bystřice pod Pernštejnem, který v Prostějově startoval na divokou kartu, v prvním kole možná doplatil na poněkud krutý los. Litevský tenista přeci jen není soupeřem z kategorie nejlehčích, ačkoliv své lepší výsledky zapsal na tvrdém povrchu a antuka by mu nemusela tolik sedět. „Berankis určitě není typickým antukářem. Hráči jeho kvalit ale musí umět zahrát na všech typech povrchů. Jak říkám, v polovině elitní stovky se nenachází jen tak,“ uvedl Kolář na adresu pětadvacetiletého tenisty, který na Moravě útočí na svůj letošní třetí challengerový titul.

Po prohře v prvním kole singlového pavouka ale Czech Open pro Koláře nekončí. Po boku Matěje Vocela na něj ještě čeká utkání ve čtyřhře. „Na debla se určitě těším, je to zase něco jiného. Zápasy ve čtyřhře bývají vyrovnanější, o pár balonech. Já si myslím, že šanci na postup máme,“ netajil se ambicemi aktuálně 344. hráč světového žebříčku s tím, že by se s Prostějovem loučil hned po úvodním dni velice nerad.

Jak jsme již zmínili, Kolář v polovině května opanoval pražský futures, během kterého vybojoval svou druhou letošní trofej. Že život ale není jen o sportu, to devatenáctiletý mladík pocítil v minulém týdnu, kdy musel alespoň na pár dní zpět do školních lavic. „Myslím si, že to dopadlo dobře. Dozvěděl jsem se zase něco nového,“ popsal se smíchem sympatický tenista, jak probíhal jeho návrat do normálního života.

Rozhovor se Zdeňkem Kolářem po prohře v 1. kole Unicredit Czech Open v Prostějově