Skvělá zpráva! Kvitová je zpátky, zahraje si v Paříži

- Jan Šimek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Dočkala se! Česká tenistka Petra Kvitová čekala více než půlroku na návrat do ostrých tenisových zápasů. Teď je dvojnásobná wimbledonská vítězka zpátky. Sedmadvacetiletá hráčka se po nucené pauze představí na francouzské půdě, kde před zraněním v rámci Fed Cupu odehrála i své dosud poslední soutěžní utkání. Pod Eiffelovou věží ji čeká Roland Garros, na němž v úvodním kole narazí na Američanku Julii Boserupovou.

„Je fajn být zpátky. Moc se těším. Jsem opravdu šťastná, že tady můžu být. Splnil se mi sen. Mám za sebou těžké období, kdy to opravdu nebylo jednoduché. Teď znovu hraji tenis. Jsem ráda, že jsem tady,“ říká Petra Kvitová.

Ta si antukový dvorec v Paříži osahala už ve čtvrtek, kdy se na ni přišla podívat také kamarádka Lucie Šafářová. Rodačka z Bílovce trénovala také v pátek a do boje půjde v neděli.

„Vím, že ruka ještě není úplně stoprocentně v pořádku. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale já jsem hlavně ráda, že mohu znovu hrát,“ usmívá se.

„Vypadá to v pohodě. Samozřejmě síla a přesnost ještě nejsou ideální, ale makám na tom. Pozitivní je, že v ruce necítím bolest. Sice jsem to ještě nevyzkoušela v zápasech... Uvidíme, co s tím udělají nervy,“ dodává.

Česká hráčka měla od tenisu takřka půlroční pauzu. „Druhý měsíc od zranění jsem začala makat. Dělala jsem věci, ke kterým jsem ruku nepotřebovala, takže jsem hlavně dost běhala. Šla jsem po malých krůčcích. Když jsem poprvé vzala do ruky raketu, říkala jsem si: Ne, to není ani moje ruka, ani moje raketa,“ směje se. „Postupně jsem se ale zlepšovala. Když jsem trefila pěkný forhend, bylo to wow.“

Kromě tréninku ale vyplnila vynucenou přestávku, kdy léčila ošklivě poraněnou levou ruku, i jinými aktivitami. „Snažila jsem se zapomenout. K tomu mi pomohla i škola. Začala jsem v Praze studovat mediální a sociální komunikaci. Možná budu později jednou z vás,“ pobavila novináře na tiskové konferenci.

Svým návratem na Roland Garros šokovala. „Vím, že je to grandslam, ale musela jsem někde začít. Pro mě to je v tuto chvíli něco jiného. Budu se snažit ze všech sil, ale beru to jako experiment,“ přiznává Petra Kvitová, která si nedává žádné konkrétní cíle.

„Jsem ráda, že jsem dostala druhou šanci. Tenis je v mém životě důležitý, ale pořád je to „jen“ sport. Když zahraju míček do autu, nepláču kvůli toho. Už teď jsem vyhrála nejtěžší boj. Mám ráda výzvy a tahle byla jedna z největších. Mám všechny prsty a mohu hrát tenis – z toho mám největší radost,“ dodala na závěr.