Kunčík po zdravotní pauze plánuje turnaje i budoucnost

- David Schlegel

Třiadvacetiletý obr Jan Kunčík letos v Jablonci startoval teprve na prvním mezinárodním turnaji v letošním roce. Před třemi lety mu patřilo na žebříčku ATP 819. místo, nyní je o více než 800. míst níže. Věří však, že stále ještě v mezinárodním tenise neřekl poslední slovo.

"Měl jsem v posledních několika měsících nějaké problémy se zády, takže jsem neměl úplně možnost hrát a hodně turnajů jsem vynechal. Teď jsem začal hrát druhou ligu, abych se trochu rozehrál a chtěl bych nyní zkusit pár turnajů kolem Česka a uvidíme, jak to půjde dál," říká Kunčík, který na turnaji v Jablonci nejprve porazil v kvalifikaci mladou naději Dominika Langmajera a pak prohrál s bývalým 73. hráčem světa Lukášem Dlouhým.

V poslední době tak slaví úspěchy spíše Janova sestra Lenka, která se s Karolínou Stuchlou posunuje blíže a blíže světové stovce v žebříčku deblistek. "Kariéru sestry sleduju. Snažím se jí podporovat a doufám, že se jí bude dařit co nejvíc to půjde. Když potřebuje, tak spolu i trénujeme," popisuje Jan Kunčík.

K tenisu se nyní vrátila ve čtyřiceti letech po zdravotní pauze i Kunčíkova teta Květa Peschkeová, která po čtyřech turnajích vystoupala na 241. místo ve čtyřhře. "Všichni si v rodině přejeme úspěch a maximálně se podporujeme," říká tenista, který rád hraje na tvrdém povrchu.

Kunčík se dostal do finále Pardubické juniorky a v roce 2012 postoupil do semifinále turnaje kategorie futures v Prostějově dotovaného 15 000 dolary. Tam porazil prvního nasazeného Riccarda Bellottiho, pak si poradil s Václavem Šafránkem a následně doslova o pár míčů podlehl o rok mladšímu Dominiku Thiemovi, který nyní patří do první patnáctky na světě. Thiem tehdy vyhrál 6:4, 2:6, 6:4. V deblu vyhrál pět turnajů kategorie futures, dvakrát se Süčem, jednou s Pospíšilem, Michnevem a také s Michalem Fraňkem, se kterým startoval ve čtyřhře i v Jablonci.

"Moc rád na tento turnaj vzpomínám. Dostal jsem na něj divokou kartu a dokázal jsem ji dobře využít. V semifinále byla škoda, že jsem nedotáhl velmi vyrovnaný zapas s Thiemem do vítězného konce. Už v té době všichni věděli, že Thiem je jeden z nadějných hráčů, kteří se můžou prosadit ve velkém tenise, takze jsem byl rád, že dokážu hrát s takovým hráčem vyrovnaný zápas," zavzpomínal Jan Kunčík.

Pokud se Kunčíkovi nyní nepodaří restartovat po zranění svoji kariéru, rád by u tenisu zůstal v jiné roli. "Nabízí se, abych pomáhal své sestře Lence, ale to by se musela posunout na žebříčku ještě o něco vzhůru. Další možnost je, že bych šel dělat trenéra do Ameriky," přemýšlí o budoucnosti na americké univerzitě 196 centimetrů vysoký tenista.

Rozhovor s Janem Kunčíkem