ATP

Senzace! Alexander Zverev porazil ve finále v Římě Djokoviče a získal tak první titul z Masters!

- Radek Štohl

Začíná se prosazovat nová generace hráčů, tzv. Next Gen? Minulý týden se do finále v Madridu probojoval Dominic Thiem, který nyní v pátek zdolal i Rafaela Nadala. V neděli poté dovršil skvělou práci mladíků Alexander Zverev. Němec ve finále v Římě porazil Novaka Djokoviče 6:4 6:3, čímž vybojoval první trofej z Masters. V pondělí se navíc dostane poprvé v kariéře do TOP 10! Naopak Srb se před French Open nedočkal jediného titulu z "1000", což se mu stalo poprvé od roku 2010.

Teprve minulý měsíc oslavil své dvacáté narozeniny, před rokem mu v této době patřilo 41. místo světa. Nyní však dal Alexander Zverev o sobě pořádně vědět, když vyhrál největší titul v dosavadní kariéře. Před samotným finále však byl větším favoritem Djokovič. Druhý tenista světového žebříčku mimo jiné v semifinále přehrál Thiema, Rakušanovi povolil jediný gem.

Do nedělního finále vstoupil lépe mladší z hráčů, který si hned v prvním gemu vybojoval při podání soupeře stav 40:0. ZKušenější tenista sice první brejkbol odvrátil, na ten druhý ovšem již nestačil, čímž si přišel o servis. Zverev tento brejk potvrdil a ve zbytku setu neměl při vlastním podání větší problémy, soupeře ani jednou nepustil ke shodě. Dvacetiletý hráč zakončil set v desáté hře, ve které využil druhý setbol.

Druhá sada měla ze začátku podobný průběh, jako ta první. Němec ve třetí hře podruhé v zápase prolomil Djokovičovi podání, když dokázal využít první brejkbol. Srb se na podání nadále trápil, v sedmém gemu musel opětovně čelit brejkbolu, který tentokrát však dokázal odvrátit. Šestnáctý nasazený naopak při vlastním servisu téměř dominoval. Definitivu dala nedělnímu zápasu devátá hra. V ní vítěz dvanácti grandslamů měl dva gemboly, ty však využít nedokázal a tak přišel zákonitý trest. Zverev se propracoval k prvnímu mečbolu, který využil hned poté, co jeho soupeř vyhodil obouručný bekhend za základní lajnu.

Alexander Zverev se finálovým vítězstvím v Římě dostane v pondělí poprvé v kariéře do TOP 10. Svoji nedělní výhrou se zároveň stal nejmladším vítězem Masters od roku 2007, kdy rovněž na "1000" v Itálii zvítězil v devatenácti letech Rafael Nadal. Vítěz juniorského Australian Open z roku 2014 se stal rovněž prvním tenistou narozeným v devadesátých letech 20. století, který ovládl turnaj kategorie Masters

Internazionali BNL d'Italia Řím 4 507 375 USD

Finále dvouhry

Alexander Zverev (GER, 17.) - Novak Djokovič (SRB, 2.) 6:4 6:3