Argentinec Mónaco ukončil ve 33 letech kariéru

- Filip Lefenda

Třiatřicetiletý Juan Mónaco se rozhodl pověsit tenisovou raketu na pomyslný hřebík. Argentinec, který ve světovém žebříčku nejvýše figuroval před pěti lety na desátém místě, to v pondělí oznámil na svém facebookovém účtu. Na okruhu ATP vyhrál během své kariéry celkem devět turnajů.

Letos se Mónaco objevoval na kurtech pouze sporadicky, když se zúčastnil jen podniků v Indian Wells, Miami a Houstonu. Ve všech třech amerických městech nepřešel přes první kolo a v kalendářním roce 2017 si tak dosud nepřipsal ani jedno vítězství. A o další již bojovat nehodlá.

„Drazí přátelé, drazí fanoušci. Ačkoliv ve mně toto rozhodnutí vyvolává nostalgii, jsem přesvědčen, že se rozhoduji správně. Jedna skvělá a velmi důležitá etapa mého života je u konce,“ napsal rodák z Tandilu, odkud pochází také jeho populárnější krajan Juan Martín Del Potro, na svém Facebooku.

„Končím s profesionálním tenisem,“ pokračuje Argentinec. „Zažívám velkou spoustu pocitů a je velmi těžké napsat je na kousek papíru. Jsem hrdý na to, že jsem v průběhu let dokázal čelit mnoha výzvám. Děkuji tenisu za to, co mi dal: sebezdokonalování, disciplínu, přátelství a nezapomenutelné okamžiky. Cítím smutek, kurty mi budou opravdu chybět,“ líčí velký životní krok muž, který se během letošního roku propadl na chvost druhé světové stovky.

„Jsem ale i šťastný, že jsem měl možnost živit se něčím, co od dětství miluji,“ přiznal hráč, který s tenisem začal v šesti letech. Profesionálem byl pak od sezony 2002. „Děkuji všem, kteří mě v posledních čtrnácti letech doprovázeli na mé úžasné cestě,“ zakončil své psaní jihoamerický antukář, který svou poslední trofej získal vloni na turnaji v americkém Houstonu.