Kontroverzní osoba v Djokovičově týmu. Může Imaz za odchody Beckera a Vajdy?

- Jan Vojkůvka

Svou herní krizi se Novak Djokovič snaží vyřešit stůj, co stůj. Za posledního půl roku nezůstal kolem srbského tenisty a bývalé světové jedničky kámen na kameni. Rozloučil se s Borisem Beckerem, s nímž dosáhl velkých úspěchů, ukončil spolupráci s dlouholetým trenérem Mariánem Vajdou a z gruntu mění svůj tým. Je však za těmito kroky pouze snaha o vzkříšení loňské dominance či vliv spirituálního guru Pepe Imaze?

Vzrůstající vliv bývalého španělského tenisty, jenž byl nejvýše postaven na žebříčku na 147. místě světa, byl patrný už v minulém roce, kdy společně s Djokovičem sám odcestoval na Masters do Paříže. Becker ani Vajda se na závěrečný turnaj ATP World Tour 1000 nevydali.

V prosinci 2016 pak Becker s Djokovičem ukončili spolupráci a v týmu zůstal jako kouč pouze dlouholetý trenér Marián Vajda, který prožil se svým svěřencem průnik do tenisové špičky, první grandslamový titul, první posun do čela mužského tenisu i tvrdý pád po loňském triumfu na French Open, kdy se dominantní forma Djokoviče vytratila.

A ani Vajda v Srbově týmu nevydržel. Minulý týden on, kondiční trenér Gebhard Phil-Gritsch a fyzioterapeut Miljan Amanovič rovněž skončili. V osekaném Djokovičově týmu však nadále zůstala kontroverzní osoba Pepe Imaze, jehož mnozí podezřívají z toho, že právě on stojí za odchody Beckera či Vajdy.

V čem tkví kouzlo Imaze? Djokovičovo trápení na kurtu se snaží "léčit" mentálně přes duchovní stránku a nabízí filozofii lásky a míru, která údajně pomohla už mladšímu bratrovi srbského tenisty Markovi, jenž se trápil s depresemi.

Duchovní guru, který pořádá seance a přednáší své myšlenky i Djokovičovi, se nezřídka vydává mezi své posluchače v bílém hábitu a snaží každého motivovat svými slovy. A Djokovičovi se tyto praktiky zalíbily. Ač sám hodlá hledat nového trenéra, zůstává otázkou, nakolik bude do těchto rozhodnutí hovořit samotný Imaz, který podle mnohých názorů tenisovou hvězdu ovlivňuje čím dál více.

Jsem jen člověk, říká Imaz
Imaz nescházel ani v Madridu, kde Djokovič zaznamenal svůj druhý nejlepší výsledek v sezoně. Po titulu v Dauhá prošel na antuce ve Španělsku do semifinále, kde nestačil na Rafaela Nadala v poměru 2:6, 4:6. Ale už postup přes čtvrtfinále je úspěchem, který byl ovšem způsoben také faktem, že kvůli zranění se Djokovičovi nepostavil Japonec Kei Nišikori.

V rozhovoru pro španělský deník Marca dal Imaz poodhalit, co ho tolik spojuje s Djokovičem a jaká je vlastně jeho osobnost. Kdo tedy vlastně je Pepe Imaz? „Mohu odpovědět skrz to, co dělám nebo mohu říci, že jsem člověk, který se chce každým dnem zlepšovat,“ popsal se Imaz. „Jsem chlápek, co se snažil hrát tenis, který hrál tenis 23 let před tím, než se stal trenérem. V tomto procesu byla spousta složitých momentů, nezajímal jsem se o svůj život a nechtěl ho žít, takže jsem přišel na to, že nemiluji a neakceptuji svou osobnost.“

Imaz, který má v Marbelle akademii pro mladé hráče, začal dle svých slov spolupracovat s Djokovičem před čtyřmi lety a vypracoval si s ním blízký vztah, stejně jako s ostatními tenisty, se kterými spolupracuje. „Jsem napojen na každého, s kým pracuji. Když s někým trávite čas, dává vám to spoustu věcí. Přijímám zkušenosti Novaka a učím se z nich. V natolik konkurenčním prostředí, jako je tenis, nemůže být láska jako taková. Ale zdůrazňuji, že láska je přijetí, respekt a zájem o každý kontext života. V případě tenisu je láska to, že jdete na kurt a snažíte se udělat všechno, co můžete. A v této hře je to o poražení soupeře,“ podotkl Imaz.

Sám však odmítá, že by se na jeho vztahu s Djokovičem v posledních měsících něco změnilo. „Začal jsem s ním pracovat před čtyřmi roky. Prošel evolucí a přiměl se k tomu, aby měl touhu vyhrát vše a vždy. V současnosti se nic nezměnilo. Jediné, co se stalo, že se tento druh vztahu stal známým ke konci minulého roku, kdy odešel Boris Becker, velmi důležitý člověk, který přitahuje pozornost. A tak se stal Pepe Imaz populárním. Budoucnost je ale stejná jako nyní. (Novak) Prochází chvílí, která se mu nelíbí, chtěl by vyhrávat mnohem více zápasů. A pracuje na tom. Je to ale součást procesu, který nemůžete změnit. Každý má své horší a lepší okamžiky,“ dodal.

Kdo je tedy Pepe Imaz a jaký vliv má na Novaka Djokoviče? Mentální guru, který se snaží kolem Srba vytvářet pozitivní prostředí a myšlenky. Zda je to však celá úloha, kterou v jeho týmu zastává, se veřejnost asi nikdy nedozví.