Rozjetou Hradeckou zastavilo zranění. Dál už to nemělo cenu, řekla

- Štěpán Hladký, Jan Vojkůvka

Prosluněná Trnava sledovala další ze skvělých výkonů Lucie Hradecké, která během antukové části sezony chytla skvělou formu a herní pohodu si přenesla i na Slovensko. V souboji s domácí Laurou Svatíkovou to znovu vypadalo na suverénní postup zkušené české tenistky, ale zradilo ji to, co je i pro sportovce nejdůležitější - zdraví.

Původní zpravodajství z Trnavy - „Už včera při utkání jsem si na začátku druhého setu hnula s krkem,“ konstatovala posmutněle první nasazená kvalifikace. „Sice jsem to nějak dohrála a doufala, že to dnes bude lepší, ale během zápasu se to zhoršovalo a myslím, že nemělo cenu se dál trápit,“ řekla po skrečovaném utkání v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Není divu, že nechtěla riskovat větší zranění. Blíží se antukový grandslam v Paříži, kde rozhodně nebude bez šancí na postup do hlavní soutěže a to i vzhledem k výsledkům z posledních týdnů a své formě. Finále kvalifikace ve Stuttgartu, kde prohrála až s Estonkou Kontaveitovou, a velmi vydařený turnaj v Praze, na němž z kvalifikace prošla až do druhého kola, v němž nestačila na favorizovanou Barboru Strýcovou. Na žebříčku WTA se posunula na 151. místo a nadále se touží zlepšovat.

Prorazit chtěla i na Slovensku, leč zdraví bylo proti. Rozhodně jí přitom v kvalifikaci hrálo vše do karet - jako první nasazená si v prvním kole poradila s domácí Viktórií Morvayovou 6:4, 6:2 a i proti Lauře Svatíkové začala výtečně a vyhrála první set 6:2. „V prvním setu byla také bolest, ale nebyla až taková. Až ve druhém gemu druhého setu, když jsem si na servisu nadhodila míček, jsem pocítila, že už to není dobré,“ uvedla.

„Oproti tomu, jak jsem mohla servírovat včera, to byl dnes boj už od začátku. Pak to vlastně šlo i do úderů,“ uvedla Hradecká, jež se snažila skrýt bolest, která ji trápila i během rozhovoru, za úsměvem.

Do zápasu vstupovala Hradecká jako favoritka a dlouho svou roli i potvrzovala. Soupeřka ji přesto překvapila kvalitní hrou. „Od začátku jsem byla více soustředěná na sebe, jak dělám či nedělám pohyb. Bylo to vlastně o mně už od začátku, ale překvapila mě, že docela dobře stíhala kontrovat rány,“ přiznala dobrý dojem ze Slovenky Svatíkové.

Do Paříže chce být v pořádku
Před letošní sezonou si stanovila cíle, které zahrnovaly především výsledky ve dvouhře. Lucie stále touží po úspěchu v singlu a návratu do první světové stovky. Že by se však specializovala na dvouhru, odmítá. „Neříkám, že bych se chtěla soustředit jen na dvouhru, ale chci jezdit také velké turnaje ve čtyřhře a zároveň něco udělat se singlovým žebříčkem,“ osvětlila své plány Hradecká.

Nepříjemné zranění přišlo ve chvíli, kdy se jí právě začalo ve dvouhře hodně dařit, sbírala výhry a cenné body do žebříčku. „Byla jsem ráda, že jsem odehrála tři turnaje, kdy mi nic nebylo a teď mám zase znovu problémy s krkem,“ pokrčila rameny. „Do kvalifikace v Paříži ale je ještě nějakých deset dní, tak si myslím, že se dám dohromady,“ zůstala pozitivně naladěná.

Jak je se svým počínáním v této sezoně, v níž vyhrála 16 zápasů a 9 jich prohrála, spokojená? „Člověk potřebuje nahrát zápasy a nahraje je jen v případě, že je zdravý. Momentálně jsem koncentrovaná na svůj krk a co s ním mohu v blízké době udělat a nemyslím na to, co bylo. Spíš na to, co bude.“

Siniakovou s Hlaváčkovou neporovnávám
Před letošní sezonou se rozpadl oblíbený deblový pár H+H, který vedle Lucie Hradecké tvořila také Andrea Hlaváčková. Od nového roku nastupuje ve čtyřhře Hradecká s Kateřinou Siniakovou, s níž navázala úspěšnou spolupráci a jejich výsledky jsou výborné. Ač zatím nezískaly společný titul, dokráčely čtyřikrát do finále v Tchajpeji, Indian Wells, Charlestonu a Praze. Souhru s mladou krajankou si zkušená harcovnice užívá.

„S Katkou jsme měly zajímavé výsledky od začátku roku, kdy jsme vypadly vždy v prvním kole a pak hrály ve finále. Po Charlestonu jsme hrály turnaj doma a doufala jsem, že nevypadneme v prvním kole, abychom nejely tu svou křivku. Ale povedlo se nám dostat do finále, tak doufám, že jsme to trochu prolomily. V Madridu jsme vypadly ve čtvrtfinále, takže si myslím, že výsledky máme zatím dobré. Teď bude důležité něco uhrát na velkých turnajích,“ upozornila Hradecká.

S Andreou Hlaváčkovou odehrála podstatnou část deblové kariéry na profesionálním okruhu, absolvovaly společně téměř tři stovky zápasů. Porovnávání obou parťaček však nepřipouští. „Neporovnávám je. S Katkou je pohoda na kurtu, dokáže mi dát balon do tlaku a myslím si, že porovnávat takhle nejde, co je lepší nebo tak,“ odmítla spekulovat.

I přes zdravotní obtíže se Hradecká hodlá připravit na antukový vrchol sezony a poodhalila i své další nejbližší tenisové plány. „Bez ohledu na krk mám v plánu kvalifikaci na Roland Garros a hlavní soutěž v deblu. A mezi Paříží a Wimbledonem bych chtěla co nejvíce zůstat na antuce,“ dodala Hradecká.