Djokovič prochází obdobím, které zažili i Federer s Nadalem, tvrdí Wawrinka

- Radek Štohl

Nedaří se mu. A to výrazně. Na začátku letošní sezóny sice Novak Djokovič získal titul z Dauhá, kde porazil i Andy Murrayho, od té chvíle jsou však jeho výsledky i samotný herní projev neuspokojující. Srb si letos připsal již pět porážek a za druhý nejlepší výsledek sezóny tak může považovat semifinále, na které dosáhl na současném podniku v Madridu. Podle Stana Wawrinky se druhý hráč světa dostal do období, kterým si v minulosti prošli i Roger Federer a Rafael Nadal. Švýcarský tenista se v nedávném rozhovoru rozpovídal i o tom, jak dlouho bude hrát ještě na nejvyšší úrovni, nebo respektu protihráčů po třech získaných grandslamech.

Zabývají se tím všichni. Jedni mluví o laxním přístupu k tenisu v posledních měsících, jiní za tím vidí ztrátu motivace. Podle Stana Wawrinky však Novak Djokovič, který od završení Grandslamu na French Open získal pouze dva tituly, procházím obdobím, do kterého se dostali i Roger Federer a Rafael Nadal. Švýcarský hráč míní, že u Djokoviče jde o normální krizi, která brzy nebo později skončí. 

"Stejná situace se přihodila i Federerovi a Nadalovi," uvedl třetí hráč světa pro El Pais. "Novak se nachází v komplikované situaci, ale má štěstí, že se mu vyhýbají vážnější zranění. Jsem si jistý, že se vrátí a znovu vyhraje grandslam. Kdy? To netuším, možná za několik měsíců, ale zajisté znovu dosáhne na další velkou výhru," pokračoval zkušený hráč.

Právě Nadal s Federerem dokázali toto těžké období překonat a nyní znovu patří k nejlepším na okruhu. Budou tyto dvě hvězdy hrát ještě dlouho, nebo po další velké krizi ukončí kariéru? "Tenisté z TOP 4 vyhráli v uplynulé dékadě téměř všechny majory, takže si nemyslím, že by chtěli hrát někde okolo dvacátého třicátého místa...na vrcholu se ocitají již tak dlouho. Musíte se nyní podívat na Rafu. Po několika zraněních je zpátky na své nejlepší úrovni, o jeho návratu jsem neměl nikdy pochypnosti. Stejně jako Rogera i jeho znám již od útlého dětství. Je pro nás velkou příležitostí, že se můžete potkávat s těmito velkými šampióny," uvádí Švýcar, který oba tenisty porazil shodně třikrát.

Kdyby si Wawrinka měl zvolit vlastnosti z nejlepších tenistů, které by to byly? "Vybral bych si Novakův return, bekhend Rogera a Novaka, tělo Rafy a podání Rogera. A můj bekhend? Ten bych sem nezařadil, protože obouručný bekhend je lepší, než ten jednoručný."

V březnu oslavil Stan své dvaatřicáté narozeniny a od roku 2014 se mu vždy pravidelně podařilo vyhrát jeden grandslam v roce. Nejednoho znalce zajímá, jak dlouho hodlá ještě vydržet na okruhu. "Do té doby, co se budu cítit dobře. Stále se cítím mladý a na této úrovni stále mohu soupeřit. Deset let jsem se pohyboval mezi desátým až dvacátým místem, v posledních čtyřech letech patřím do TOP 10. Vím, že stárnu, že v některých věcech musím být fyzicky opatrnější, ale jsem velmi motivovaný. Pořád můžu ještě dosáhnout vrcholu," neskrývá ambice hráč, který se dostal v žebříčku nejvýše na třetí místo.

Ve své sbírce má Wawrinka tři majory. Domnívá se, že protihráči mají z něho větší respekt? "Samozřejmě. Ten rozdíl zaznamenáte. Když vyhrajete grandslam a pravidelně se pohybujete v TOP 5, lidé a soupeři Vás vidí odlišně. Více lidí Vás chce vidět a poznat Vás. Tenisový život se Vám úplně změní. Cítím větší pozornost a také respekt," uzavřel povídání semifinalista letošního Australian Open, na kterém vypadl v pětisetové bitvě s Rogerem Federerem.