Vrátí se Světový pohár týmů? Fotbalista Piqué se zasazuje o novou tenisovou soutěž

- Jan Vojkůvka

Chystá se obnovení Světového poháru družstev? Na probíhajícím Mutua Madrid Open se objevil barcelonský fotbalista Gerard Piqué nejen jako fanoušek kvalitního tenisu, ale zejména jako člen skupiny, jež se zasazuje o znovuzavedení týmové soutěže, která by měla konkurovat Davis Cupu. A spekulace nad World Tennis Cup se daly okamžitě do pohybu.

Světový tenisový pohár by měl nahradit předcházející Světový pohár družstev, který se konal v letech 1975 až 2012 a měl by se stát novým rivalem tradičního Davis Cupu, jehož formát dle mnohých odborníků v současnosti nefunguje a dostatečně neláká špičkové hráče k účasti na zápasech.

Znovuzavedený Světový pohár by měl být týdenní soutěží, avšak s mnohými změnami. Těmi nejzásadnějšími by byla účast 16 družstev a výrazné navýšení prize money. Oproti Davis Cupu, který zvažuje změny v podobě zkrácení zápasů na dva vítězné sety a hraní semifinále a finále na neutrální půdě, by Světový pohár kromě štědrého prize money mohl nabídnout také hraní v mnohem více atraktivním období. Zvažuje se dokonce konání v době mezi sezonami, kdy tenisté nemusí tolik řešit nabitý kalendář.

„Už dlouho vím o tom, že je tu určitá skupina lidí společně s Gerardem Piquém, kteří chtějí zavést nějaký druh soutěže podobný mistrovství světa. Myslím, že by to bylo skvělé,“ svěřil se na tiskové konferenci v Madridu Rafael Nadal. „Bylo by velmi zajímavé moci soutěžit za svou zemi. Vím, že by turnaj měl být desetidenní a konal by se na jednom místě. Myslím, že by to bylo velmi dobré oživení,“ podotkl.

Světový tenisový pohár by uvítal i Novak Djokovič, jenž ale vidí i překážky. „Bavili jsme se k Piquém, který je skvělý chlapík a má můj obrovský respekt za to, co dokázal během své fotbalové kariéry, už několikrát. Nemohu o tom moc mluvit, protože nic není oficiální. Je tu ale několik nápadů a projektů, ve kterých figuruje. Stále nevíme, jestli se vůbec něco bude realizovat. Pokud to tak můžu říct, tak tenisový svět je komplikovaný, protože je tu spousta nejrůznějších řídících orgánů a mnoho různých asociací, které mají kontrolu nad určitými aspekty hry nebo turnajů. Rozvrh je poměrně komplikovaný,“ připomněl současný stav, která nedává příliš prostoru k novým událostem, jež by ještě více napnuly tenisový kalendář.

Vidina znovuzavedení Světového poháru, v jehož historii český tenis vybojoval šest účastí ve finále a ještě z dob Československa má dva tituly a další dvě finále, je však velmi lákavá. Dopadne iniciativa španělského fotbalisty Gerarda Piquého a skupiny okolo něho na úrodnou půdu?