Ve 27 letech vyhrál první zápas na okruhu ATP. Jebavý si pochvaluje výkonnostní progres a chce s Veselým na grandslam

- Filip Lefenda, David Schlegel

Sedmadvacetiletý Roman Jebavý zaznamenal na právě probíhajícím turnaji v Istanbulu své premiérové vítězství na okruhu ATP. Na turecké antuce startuje po boku krajana Jiřího Veselého, se kterým hodlá v deblu spojit síly i do budoucna, a rád by se s ním podíval na grandslam. Jak prožíval pro něj přelomovou bitvu s párem Cerretani, Oswald? S pocity se svěřil přímo z místa dění v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Romane, je vám sedmadvacet a konečně jste se dočkal vítězství v hlavní soutěži na turnaji ATP. Jaký je to pocit?
Pocit je to příjemný, i když to určitě mohlo být dříve. Před dvěma roky v Umagu jsme prohráli proti Bautistovi s Marrerem 11:13 v supertiebreaku a měli dva mečboly, vloni jsme měli lehký los, ale Jirka se zranil a nenastoupili jsme. V Istanbulu jsme loni prohráli ve čtvrtfinále 8:10 v supertiebreaku, v Marseille 9:11 a také jsme měli mečbol. Takže myslím, že zatím jsme měli na turnajích ATP dost velkou smůlu. Snad jsme ji konečně prolomili a budeme v tomto roce pokračovat lépe.

S Jiřím Veselým je to váš pátý turnaj ATP, na kterém hrajete spolu. Hráli jste dvakrát v Umagu, jednou v Marseille a nyní hrajete tady v Istanbulu také podruhé. Na které vystoupení nejraději vzpomínáte?
Všechny turnaje jsou moc hezké a na velké úrovni. Umag je krásný, protože klub je dvacet metrů od moře, akorát mě tam zatím dost provázela smůla. Snad se to tam letos zlomí. Ale i Marseille a Istanbul jsou pěkné turnaje.

Do Istanbulu jste se vrátili po roce. Jak se vám tu líbilo?
Vloni to byl takový divný turnaj. V prvním kole nám nenastoupili soupeři, a tak jsme postoupili bez boje. Ve čtvrtfinále jsme pak prohráli o pár míčů. Ale těšil jsem se sem a myslím, že jsem se za ten rok hodně zlepšil, a tak jsem chtěl přijet už udělat nějaký výsledek na okruhu ATP.

Sledoval jste v pondělí souboj Jirky Veselého s Marcelem Granollersem? Ten nemá úplně ideální formu, ale Veselého za poslední rok dvakrát porazil. Jak jste ten zápas viděl?
Viděl jsem začátek prvního setu a pak třetí sadu, mezitím jsem měl bohužel trénink. Jirka ho zvládl dobře. Soupeř byl nepříjemný, ale Jirka se s tím dobře porval. V posledních dvou týdnech porazil hráče, které ještě nikdy dříve nezdolal, což je vždy příjemné.

V Istanbulu jste dostali s Veselým do prvního kola americko-rakouský pár Cerretani-Oswald. Co jste od soupeřů očekával a na kolik se to splnilo?
Soupeři jsou to nepříjemní hlavně v tom, že dobře servírují a hrají vyloženě deblově, pořád mění hru a člověk se nedostane moc do rytmu. Do toho ještě foukal dost vítr, takže jsme si chtěli udržet servisy a čekat na každou šanci na returnu, což se nám relativně povedlo. Letos už vyhráli jeden turnaj ATP v Quitu, takže to určitě nebyl jednoduchý zápas.

Za stavu 3:4 jste prohrávali 15:40. Jak jste se do problémů dostali a jak jste z toho vybruslili?
Za stavu 3:4 jsem podával já. Do té doby jsme si všichni drželi servis docela bez problémů. Naštěstí jsme to dobře podrželi a nenechali je utéct.

Vy jste naopak za stavu 5:5 hned první brejkbol proměnili…
Za stavu 5:5 jsme super zreturnovali a výborně doservírovali set. Od té doby jsme byli na kurtu lepší a měli hodně šancí na příjmu, ale nemohli jsme to prolomit.

Za stavu 2:2 a 3:3 jste měli shodně po dvou brejkbolech, proměnili jste však až ten za stavu 4:4. Jak ty klíčové momenty probíhaly?
Během shod za stavu 2:2 a 3:3 jsem šel na return já, soupeři dali bohužel dvakrát super servis, takže se ani jednou nehrálo. Pak ale Jirka proměnil na 5:4 a šel podávat.

Vzápětí jste podávali na vaši velkou výhru, ale poprvé v zápase a poměrně hladce jste o servis přišli...
Bohužel se to tak nějak blbě sešlo, já něco zkazil na síti, Jirka dal jednu dvojchybu a poprvé v zápase jsme přišli o podání, které si Jirka do té doby vyhrával bez problémů. Měli jsme pak ještě brejkbol na 6:5, ale opět dobře zaservírovali. Pak nastal asi nekrutější okamžik zápasu, kdy měli soupeři tři setboly, ale zahráli jsme proti nim výborně a snažili se jim i přes vývoj utkání nepodlehnout. Při shodě se mi povedl servis a dal jsem eso, následoval tiebreak.

V tiebreaku jste prohrávali 0:2 a 2:4, nakonec jste ho vyhráli 7:4. Jak tiebreak probíhal z vašeho pohledu?
Docela smolně jsme v něm prohrávali, ale v závěru jsme zahráli tři dobré returny a otočili na 7:4. Musím říct, že jsem si po posledním míči opravdu oddechl a měl radost.

Teď vás čeká druhá nasazená dvojice Santiago Gonzalez, Dominic Inglot. Co o nich víte a jak se na ně budete připravovat?
Inglota trochu znám, je to velice dobrý hráč a má už v deblu hodně za sebou. Gonzaleze moc neznám, jen jsem tady proti němu absolvoval jeden trénink a docela to šlo, tak uvidíme. Do zápasu určitě nepůjdeme jako favorité, ale nemáme co ztratit, tak budeme bojovat a snažit se hrát naši hru. Doufám, že se nám třeba podaří překvapit a půjdeme dále.

Vy se po tomto turnaji posunete bez ohledu na výsledek čtvrtfinále na vaše žebříčkové maximum. Blíží se French Open. Máte spočítané, co musíte udělat, abyste si poprvé zahrál v hlavní soutěži na grandslamu?
Na French Open byl vloni „cut“ 135, my máme teď součet 142. Ještě se počítají tenhle týden a příští, kde budu s Jirkou startovat na challengeru v Římě. Uvidíme, šance ještě nějaká je. Kdyby se nám podařilo uhrát dobrý výsledek, tak bychom se tam dostali, ale nemyslím na to, nechci se dostávat pod tlak. Jak to má být, tak to bude. Do srpna neobhajuji žádné body, takže Wimbledon a US Open už by, doufám, měly vyjít, pokud tedy budu udržovat nějaké stálé výkony.

A hráli byste spolu s Jiřím Veselým, kdybyste se žebříčkově dostali do soutěže?
Ano, budeme zkoušet s Jirkou jak French Open, tak Wimbledon. Do toho si ještě zahrajeme challengery v Římě a Prostějově, abychom toho odehráli trochu více a sehráli se. V létě pak máme v plánu turnaje ATP v Umagu a Kitzbühelu.

Vy už jste jednou skončili - ještě před vaším zraněním v Liberci v roce 2015 - ve Wimbledonu o jedno místo pod čarou a do hlavní soutěže jste se nedostali. To jsou asi hodně nepříjemné vzpomínky, viďte?
To máte pravdu, příjemné to určitě nebylo. Ale už je to pryč, nemyslím na to. Šance snad zase přijdou a zdá se mi, že jsem za poslední rok udělal velký pokrok. Snad si ještě nějaké grandslamy zahraji a půjdu výše.

Jaký je váš další turnajový program před French Open?
Příští týden jedu do Říma, kde budu hrát s Jirkou. Další dva týdny poté budu hrát s Chorvatem Sančičem v Heilbronnu a Mestre. Pak se uvidí, jak dopadne French Open. Kdyby to nevyšlo, tak bych měl týden volno. Pak budeme s Jirkou hrát v Prostějově.