Hrdinová se vrací po mateřské: Cítím se dobře, s malým denně posiluju

- Jan Vojkůvka

O svém návratu dlouho uvažovala a tenis jí hodně chyběl. Mimo hru byla Eva Hrdinová od září roku 2015, porodila syna a vypadla z žebříčku WTA. Její touha hrát ji však zavedla zpátky na kurty a na probíhajícím J&T Banka Prague Open absolvovala první ostrý zápas ve čtyřhře po 20 měsících. „Vůbec jsem nevěděla, co od sebe čekat,“ přiznala česká tenistka, jež hodlá využít chráněného rankingu po mateřské dovolené a budoucnost by opět ráda spojila s tenisem.

Zápas po boku Ukrajinky Nadiji Kičenokové prohrála 5:7, 6:2, 9:11. Proti argentinsko-polskému páru Marii Irigoyenové a Paule Kaniové přitom měly Hrdinová s parťačkou dva mečboly v supertiebreaku. Využít je ale nedokázaly. „Minulý rok se mi narodil syn, vracím se po pauze a spíš jsem si to šla jen užít,“ podotkla. „Měla jsem po boku super parťačku, Nadija vyhrála minulý týden v Istanbulu. Ale já se rozehrála až na konci prvního setu za stavu 1:5. Pak si myslím, že jsem předvedla hodně slušný výkon, ale bohužel to v koncovce nevyšlo,“ pokrčila rameny.

Na kurtu je ovšem nečekalo nic snadného, Irigoyenová s Kaniaovou se v Praze probojovaly už v minulé sezoně až do finále. O to více Hrdinovou mrzely nevyužité šance za stavu 9:7 v supertiebreaku. „Za stavu 9:7 jsem hrála zezadu a možná jsem mohla jít na síť nebo něco udělat, ale nepovedlo se to. Při druhém mečbolu parťačka servírovala a pokazila po jejich returnu. U supertiebreaků, obzvlášť v ženském deblu, nevíte, co čekat,“ smála se Hrdinová, která patří se svými 191 centimetry k nejvyšším hráčkám na okruhu.

„Kvalitní jsou tu letos všechny páry. V singlu i v deblu je to výborný turnaj,“ našla Hrdinová velká pozitiva i na porážce v prvním kole, která by však měla být jen odrazovým můstkem k lepším výsledkům, kterých chce v nadcházejících týdnech dosáhnout. K tomu jí má pomoci i chráněný žebříček, na kterém sice nefiguruje, ale na omezeném počtu 8 turnajů bude moci startovat jako pomyslná 85. hráčka světa.

Po tenise se mi stýskalo

„Naposledy jsem hrála na US Open 2015, ale cítím se docela dobře. Malej je velký, takže s ním posiluju každý den. Cítím se dobře, tenis mi chyběl a chci se zkusit vrátit na osm turnajů a pak uvidíme, jak to půjde,“ odhalila své plány česká tenistka, která nejvýše vystoupala v žebříčku čtyřhry na 55. místo světa a na kontě má 19 titulů z turnajů ITF.

O svém návratu na dvorce začala reálně uvažovat po porodu. „Nejdřív jsem si říkala, že uvidím, až se narodí. Všichni mi říkali, že se mi už nebude chtít hrát, ale mně se hodně stýskalo. Momentálně žijeme část roku v Kalifornii, takže to spojuji s návštěvou rodiny. Po Praze odehraji Norimberk, který je odsud blízko a uvidí se, jak to budu zvládat,“ usmívala se Hrdinová, jež po utkání spěchala na hotel za svým potomkem. „Syn je na hotelu s dědou, teď pojedu za ním, tak jestli to můžeme zkrátit,“ smála se.

S návratem na kurty jí pomohl i její partner, který pracuje v tenisovém prostředí v americké lize World Team Tennis, kterou zaštiťuje Billie Jean Kingová. „Věděl, že tenis hraji a podporoval mě hned, jak se dozvěděl, že jsem těhotná. Říkal, že se vrátím. Hlídal, babička hlídala,“ svěřila se s podporou nejbližších.

Domov má v Plzni i Kalifornii

Hrdinová, jako plzeňská rodačka, považuje Plzeň stále za svůj domov a při svém pobytu na českém území se ráda do tohoto města vrací. „Na Parkánu mají dobré točené pivo,“ smála se. „Celá Plzeň je centrum. Je tam velké sportovní zázemí. Super fotbal, kluci hokejisti. Teď jsem byla na fotbale, co kluci hráli a budu zůstávat ještě měsíc, tak půjdu ještě fandit.“

Podstatnou část roku Hrdinová žije v Kalifornii se svým manželem. „Je tam jiná mentalita, ale daří se mi tam fajn. Bydlíme pod Los Angeles, kde je výborné tenisové zázemí. V budoucnu, pokud budu trénovat nebo budu chtít dělat něco s tenisem, tak se tam mohu cítit jako doma. A je tam krásně a sluníčko,“ smála se Hrdinová.

Během kariéry dokráčela čtyřikrát do finále na turnajích WTA. Ale v Paříži 2008, Bastadu 2012, Estorilu 2014 i Praze 2015 odešla jako poražená. Ač ji tento milník v kariéře schází, jako primární cíl návratu titul nebere. „Do tohohle mě nutí manžel. On hrál americký fotbal a třikrát prohrál ve finále univerzitní ligy a chce, abych to alespoň já dotáhla. Není to ani tak můj cíl, ale bylo by hezké, kdyby se to povedlo.“

Na grandslamy musím potrénovat

V roce 2015 při premiéře pražského turnaje WTA v Praze došla do finále, ve kterém prohrála společně s Ukrajinkou Katarynou Bondarenkovou v souboji s Kateřinou Siniakovou a Švýcarkou Belindou Bencicovou dvakrát 2:6. „Byl to první ročník tohoto turnaje WTA, když se to změnilo z ITF. Jsem strašně ráda, že jsou vidět plné tribuny. Vzpomínám na to moc ráda a doufám, že se to ještě třeba doma povede.“

Část kariéry odehrála po boku Vladimíry Uhlířové, s níž dokráčela do finále turnaje WTA v Paříži v roce 2008, ve kterém prohrály s Aljonou a Katerynou Bondarenkovými 1:6, 4:6. „Žije ve švédském Stockholmu a vzpomínám na ni hodně často. Fandí mi,“ řekla Hrdinová.

Další zastávkou návrativší české tenistky bude turnaj v Norimberku, který se bude hrát od 21. května. „Ještě uvidím, jestli začnu grandslamy. Mohla jsem si zastavit žebříček na 85. místě, s čímž je těžší se dostat na grandslamy. Ale myslím, že budu potřebovat ještě dohnat trochu tréninku a fyzičky, abych byla stoprocentní,“ dodala.