Po sběru trofejí psycholožkou: Bývalá jednička Suková pečuje o pohodu Siniakové, chystá se s ní objíždět i turnaje

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

V dějišti J&T Banka Prague Open je přítomna také Helena Suková, která se tento týden naplno věnuje své svěřenkyni Kateřině Siniakové, osmé nejvýše nasazené hráčce domácího turnaje. Někdejší světová jednička ve čtyřhře pomáhá s tréninky i přípravou na utkání, její hlavní náplň ale spočívá především v roli sportovní psycholožky. „Snažíme se pro Katku navodit takový stav, který pro ni bude ideální,“ říká dvaapadesátiletá Suková, která se s dvacetiletou Češkou chystá vydat i na turnaje, v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Majitelka čtrnácti grandslamových titulů ze čtyřhry přispívá k pohodě za týden jednadvacetileté Kateřiny Siniakové, která by se na turnaji J&T Banka Prague Open ráda porvala o dobrý výsledek. „Tento týden se Katce věnuji, jde o všechen servis kolem ní. Snažíme se dělat jak tréninky, tak přípravu na zápasy. Chceme všechno přizpůsobit tomu, aby to pro ni bylo ideální,“ poodkrývá Suková svou pracovní náplň během ženského tenisového svátku konajícím se na našem území.

Počínání aktuálně 39. hráčky světa pravidelně sleduje, viděla také její zápas proti Američance Rogersové v semifinále Fed Cupu, byť jen prostřednictvím televizní obrazovky. „Je na dobré cestě. Uvidíme, jak bude dále hrát, ale myslím si, že se její tenis zlepšuje,“ věští talentované Češce úspěšné zítřky.

Její pozice v realizačním týmu Siniakové je trochu zvláštní. „Mluvím do všeho a do ničeho,“ říká s úsměvem bývalá tenistka, která to v žebříčku dvouhry dotáhla na skvělé čtvrté místo. Zároveň přiznala, že pomoc Siniakové je z její strany komplexní, nikoliv zaměřená pouze na psychickou stránku. „Pracujeme tak nějak na všem. Psychiku z toho samozřejmě nemůžete vyjmout,“ vysvětluje s tím, že blíže by její roli asi popsala přímo Kateřina. 

Co na to tedy česká hráčka? „Vždycky, když jsem v Praze, tak je přítomna na mých trénincích. Teď je takový hlavní kouč. Řešíme spolu jak taktiku na kurtu, tak může trochu pomoci i mentálně. Je velkou součástí týmu,“ líčí tenistka, která v úvodním kole hlavní soutěže vyzve Koviničovou z Černé Hory.

Temperamentní Siniaková byla především v minulosti na kurtu dost emotivní, dalo by se říci, že občas i trochu "vzteklá". Je to jedna z věcí, kterou se snaží vystudovaná psycholožka s aktuálně pátou nejlepší Češkou změnit? Suková tvrdí, že nutně ne. „Některým hráčům to pomáhá, některým ne. Snažíme se navodit takový stav, který pro ni bude ideální. Pracuje se samozřejmě úplně na všem, jak na tenisové stránce, tak i na té stránce mimo,“ poodkrývá další roušku tajemství.

Doteď byly spolu s Kateřinou během většiny sezony v kontaktu spíše na dálku. To se ale zřejmě změní. „Když je Katka v Praze, tak se vídáme. Pomáhám s tréninkovými dny. Na turnajích jsem zatím nebyla, to teď možná bude trochu jiné. Na pár se jich chystám,“ prozrazuje své plány s tím, že vloni žádný zahraniční podnik se svou svěřenkyní neabsolvovala.

Siniaková přitom není jedinou osobou, které pomáhá. „Pracuji jako psycholog, takže spolupracuji s více sportovci, i tenisty. Samozřejmě když má někdo zájem a je vidět snaha, tak člověka baví, že jsou vidět dobré výsledky,“ přiznává, že ji tato práce naplňuje. Zabývat se myslí může být občas ale i dřina. „Je to únavné, ale baví mě to. A když se klientovi podaří trošku posunout kupředu, tak je to takový dobrý pocit. Za ten to stojí,“ nelituje své volby Suková.

Ta zároveň ví, že má Kateřina i přes nesporný tenisový um stále své rezervy. „Každý se chce zlepšovat, a pokud není první na světě, na všech stránkách hry se dá pracovat. Některé Katčiny zbraně jsou lepší, některé se mohou ještě posouvat,“ vrací se zpět ke spolupráci s vítězkou lednového turnaje WTA v čínském Šen-čenu. Aspekty vlastního herního stylu ale Siniakové nenutí. „Každá jsme jiná hráčka, moje pojetí hry bylo trochu jiné. Když ale s někým spolupracujete, snažíte se najít cestu k té jeho hře.“

Kam až to podle Sukové může letos Kateřina Siniaková dotáhnout? Příliš konkrétní být nechtěla. „Nerada předbíhám. Myslím, že má dobře našlápnuto. Bude záležet na ní, jak se s tím popere. Jak to, co se snažíme dělat v přípravě a to, co tomu sama dává, bude schopna zúročit v zápasech, a kam se její výkony posunou,“ nabádá svěřenkyni k tvrdé práci.

Suková zároveň přiznává, že partnerství se Siniakovou pro ni není z hlediska práce psycholožky ničím zvlášť novým. „Každý jedinec je jiný. Nikdy nemáte dva stejné klienty, a to ani mimo tenisový, nebo sportovní život. Každý sportovec je jedinečný a snažíte se najít ten nejlepší recept pro tu danou osobu,“ vysvětluje žena, která ve čtyřhře získala na okruhu WTA celkem 69 vítězných trofejí. A jak by sama sebe profesně popsala? „Snažím se na nic si nehrát a pomoci hlavně klientovi. Ten je na prvním místě. Někteří kolegové bohužel zviditelňují více sebe.“