Nezlomní veteráni – nejstarší vítězové na turnajích velké čtyřky

- Jakub Siwek

V prvním kole letošního French Open trápil Radek Štěpánek britskou hvězdu Andyho Murrayho a padl po velké bitvě 2:3 na sety. Štěpánkův výkon je o to obdivuhodnější, že tento rodák z Karviné oslaví v tomto roce již své třicáté osmé narozeniny. Má tenis nějaké věkové hranice? Jak ukazuje Štěpánek svými výkony, tak dobrý tenis se dá hrát i hodně po třicítce a historie tomu také dává za pravdu.

Poslední dny zaplavily celý tenisový svět slova uznání na adresu českého veterána, jenž se v Paříži prezentoval velice dobrou a pestrou hrou. Nechybělo moc a Murrayho by vyřadil. Stal by se nejstarším hráčem, který kdy vyhrál v mužském tenise zápas dvouhry? Zatím ne. V následujících řádcích se pojďme podívat na pár zajímavostí spjatých s veterány na grandslamech. 

Nejstarším vítězem grandslamového turnaje je Australan Ken Rosewall, jenž v roce 1972 porazil ve finále Australian Open svého krajana Malcolma Andersona 7:6, 6:3 a 7:5. Bylo mu přesně 37 let, 2 měsíce a 1 den. Do grandslamových finále se pak podíval ještě dvakrát a to v roce 1974, ale v obou případech podlehl Jimmymu Connorsovi. V prvním případě na Wimbledonu, ve druhém případě na US Open. Svou skvostnou kariéru pak ukončil v roce 1978.

Zápasem s nejvyšším věkovým průměrem byl v roce 1969 zápas na US Open, kdy se proti sobě střetli domácí Pancho Gonzales a Dán Torben Ulrich. Po urputné bitvě nakonec zvítězil domácí hráč 3:2 na sety. Oba hráči se narodili v roce 1928 a jejich věkový průměr v den zápasu činil neuvěřitelných 41 let, 1 měsíc a 11 dní.

Nejstarším hráčem na turnajích velké čtyřky byl v roce 1968 na US Open domácí Frank Parker, který se turnaje zúčastnil v době, kdy mu bylo 52 let, 6 měsíců a 30 dní. Vítěz čtyř grandslamových turnajů tehdy skončil hned ve svém prvním zápase na raketě Arthura Ashe po výsledku 6:3, 6:2 a 6:2.

Nejstarším hráčem, který kdy vyhrál grandslamový zápas, byl Ekvádorec Pancho Segura, jenž ve věku 49 let, 2 měsíce a 13 dní porazil Inda Ateta Wijonu 3:1 na sety. Zápas se odehrál na US Open v roce 1970.

A samotným grandslamovým turnajem s nejvyšším průměrným věkem hráčů bylo Australian Open v roce 1971, kdy bylo hráčům průměrně 28 let a 24 dnů. Asi nepřekvapí, že jej tehdy (stejně jako o rok později) vyhrál tehdejší slavný veterán Ken Rosewall, jenž si ve finále poradil s Arthurem Ashem 3:0. Velkou zajímavostí je, že v rámci TOP 10 grandslamových turnajů s nejvyšším průměrným věkem se jich hned sedm hrálo od roku 2011. 

Jak vidno, tak tenisoví hráči mají co nabídnout mnohdy i v pozdějších letech své kariéry. Nechme se tedy překvapit, kolik krásných momentů nám ještě předvede právě třeba Radek Štěpánek.