J&T Banka Prague Open: Allertová s Hradeckou zabojují v pondělí o hlavní soutěž. Zbylé kvarteto Češek prohrálo

- Filip Lefenda

Hned šest českých tenistek proniklo na pražském turnaji J&T Banka Prague Open do druhého kola kvalifikace, které bylo na programu v neděli. Své utkání měla jako první za sebou Tereza Smitková, recept na favorizovanou Rusku Vichljancevovou ale nenalezla. Do finále kvalifikace naopak prolétla Denisa Allertová, která Kalinské povolila jen pět her. V souboji generací obstála Lucie Hradecká nad sobotní šestnáctiletou senzací Karolínou Beránkovou. Zarycká proti Duqueové-Marinové nepřekvapila, prohrála i Martincová.

Jako první z českých hráček zasáhla do nedělního programu Tereza Smitková. Na tu čekala po na divokou kartu startující Britce Watsonové nadějná Ruska Natalija Vichljancevová. Té patří v žebříčku WTA 77. pozice a platila tak za favoritku. Papírové předpoklady nadějná tenistka z východu naplnila. V úvodním setu nepovolila Smitkové ani jeden brejk a vyhrála ho pohodlně 6:2. 

Ve druhé sadě se dostala Ruska do vedení 4:1, v sedmé hře se ale Češka propracovala k prvnímu ukradenému podání, snížila na rozdíl gemu a vypadalo to, že ještě zadělá na drama. Smitková ale předchozí brejk vlastním servisem nepotvrdila a dějství nakonec prohrála 6:3. Vichljancevová tak navázala na poslední vzájemné měření sil z loňského turnaje v Plzni a srovnala bilanci zápasů s českou soupeřkou na 2:2.

„Soupeřka hrála opravdu dobře, v podstatě mě nepustila k mojí hře. Docela jí to tam padalo a mi se špatně četla její hra,“ vyjmenovala hlavní důvody porážky dvaadvacetiletá Češka.

V kvalifikaci neuspěla ani Slovenka Rebecca Šramková, s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou držela fedcupová reprezentantka krok jen do stavu 4:4 v první sadě. Poté prohrála své podání a následně i celý set. V tom druhém už pak slovenská tenistka neuhrála ani gem a s J&T Banka Prague Open se tak loučí.

Co bylo jiné oproti sobotnímu utkání, v němž povolila Američance Muhammadové jen tři gemy? „Včera jsem si více věřila, přeci jen s Haddadovou Maiaovou mám bilanci 0:3 na zápasy, takže jsem šla do utkání s malou dušičkou,“ přiznala a dodala, co jí na soupeřce nejvíce nesedí. „Je to levačka, na to nejsem příliš zvyklá. A má výbornou procentuální úspěšnost servisu.“

Velké naděje na postup se dávaly Denise Allertové a členka české reprezentační výpravy v nedávném semifinále Fed Cupu je zatím naplňuje. Stejně jako v sobotu proti Bulharce Šinikovové ztratila i ve druhém kole kvalifikace 107. hráčka světového žebříčku jen pět her a po vítězství nad osmnáctiletou Ruskou Kalinskou si v pondělí zahraje o účast v hlavní soutěži.

„Jsem ráda, že jsem vyhrála první set, to bylo důležité,“ zamyslela se nad důležitým aspektem zápasu jeho vítězka, která si o postup do hlavní soutěže zahraje v pondělí s Němkou Barthelovou. „Znám ji, je to skvělá hráčka. Byla hodně vysoko. Je nepříjemná a nebezpečná. Bude to hodně těžké,“ očekává Allertová těžký zápas.

Těžká práce čekala v hlavním městě na Anastasii Zaryckou. Ta dokázala v sobotu vyřadit krajanku Kilnarovou, o den později se však střetla s 99. hráčka světa v podobě Mariany Duqueové-Marinové z Kolumbie. Sedmadvacetiletá hráčka byla v zápase výraznou favoritkou, což se na konečném skóre nakonec podepsalo měrou vrchovatou. Jihoameričanka vyhrála 6:1 a 6:2. „Soupeřka měla nepříjemný styl, hrála vysoké lifty a z obrany pak čop. Já jsem nebyla dost trpělivá," hodnotila devatenáctiletá tenistka.

Lucie Hradecká obstála v "souboji generací" proti o patnáct let mladší krajance Karolíně Beránkové. Ta v sobotu šokovala vítězstvím nad Francouzkou Razzanovou, hráčkou ze druhé světové stovky žebříčku, a tak se musela mít nedělní favoritka na pozoru. Svůj talent prokázala Beránková také v utkání druhého kola, leč na postup to nestačilo. „Jsem ráda, že jsem měla šanci si s ní zahrát. Ale bohužel to nevyšlo, byla lepší," pověděla Beránková po utkání Tenisovému světu.

Lucie Hradecká tak v Praze po výhře 6:3, 6:3 postupuje do finále kvalifikace. Jednatřicetiletá tenistka pak v rozhovoru pro Tenisový svět svou mladší soupeřku pochválila. „Myslím si, že když takhle bude pokračovat, tak má velkou šanci se dostat brzy nahoru."

Nedělní program ukončilo vítězství Rumunky Bogdanové, která k nelibosti domácích příznivců vyřadila další české želízko v ohni - Terezu Martincovou. 150. hráčce světa dnešní duel nevyšel podle jejich představ, když Bogdanové nedokázala klást větší odpor. Nakonec z toho byla jednoznačná prohra po setech 3:6 a 1:6. „Soupeřka hrála výborně. Nevěděla jsem, co na ní hrát. Dělala minimum chyb." 

Během nedělního programu se s aktivní hráčskou kariérou rozloučila bývalá reprezentantka a členka oddílu Sparty Klára Koukalová.

2. kolo kvalifikace

Natalija Vichljancevová (RUS, 77.) – TEREZA SMITKOVÁ (166.) 6:2, 6:3
Donna Vekičová (CRO, 84.) – Antonia Lottnerová (GER, 180.) 6:2, 6:4
Rebecca Šramková (SVK, 123.) – Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 146.) 4:6, 0:6
Anna Kalinská (RUS, 145.) – DENISA ALLERTOVÁ (107.) 4:6, 1:6
ANASTASIA ZARYCKÁ (478.) – Mariana Duqueová-Marinová (COL, 99.) 1:6, 2:6
Mona Barthelová (GER, 81.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 189.) 6:2, 4:6, 7:6(3)
LUCIE HRADECKÁ (168.) – KAROLÍNA BERÁNKOVÁ (-) 6:3, 6:3
Ana Bogdanová (ROU, 112.) – TEREZA MARTINCOVÁ (150.) 6:3, 6:1

J&T Banka Prague Open den po dni:

Neděle 30. 4.:

J&T Banka Prague Open: Allertová prolétla do finále kvalifikace, Smitková ruskou favoritku nezaskočila. Dohrála i Zarycká

Potvrzeno: žádné vločky, přeháňky jen občas! Prague Open bude provázet jarní počasí, říká meteoroložka Honsová

Široký úsměv rozzářil Stromovku: Konečně jsem stoprocentní, hlásí Lucie Hradecká

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou