Tipsarevič dominuje asijským challengerům. Chci zpět do TOP 30, hlásí

- Jan Vojkůvka

Býval osmým nejlepším hráčem světového žebříčku. Srb Janko Tipsarevič se však v posledních letech potýkal se zdravotními problémy a rok 2015 zakončoval až jako 406. hráč světa. Letos však hlásí útok zpět do elitní třicítky a pomáhá si na šňůře turnajů v Asii ke splnění svého cíle.

Na konci minulé sezony, se prokousal na 145. místo, když svůj návrat po zranění absolvoval na Prosperita Open v Ostravě. Jeho výsledkům však stále něco scházelo, dostat se do formy nebylo snadné, a ač vyhrál srpnový challenger v Číně a v září došel do semifinále na turnaji ATP v Šen-čenu, snaha o rychlý návrat do první stovky nevyšla.

Vše se změnilo se začátkem nové sezony, do níž vstoupil hned na začátku, bez zdravotních problémů a plný odhodlání. Cestoval do Thajska, na turnaje ATP v Jižní Americe a v dubnu se vrátil do Asie, kde drží sérii devíti výher v řadě. V této sezoně Tipsarevič vybojoval skvělou bilanci 20 výher a 3 porážek, když na challengerech drží úchvatnou bilanci 19/0.

„Když jsem zdravý, tak mým cílem je na konci sezony zkusit být okolo 30. místa na žebříčku,“ řekl v rozhovoru pro oficiální stránky ATP. „Nemyslím vůbec na to, kde se nyní nacházím. Nezajímá mě, jestli jsem osmdesátý, devadesátý nebo sedmdesátý, protože mým cílem je se vrátit do TOP 30.“

Tomu Tipsarevič obětuje mnohé. Místo cestování po turnajích ATP či snaze vybojovat si místo na Australian Open odjel zkraje sezony do Thajska, kde vyhrál dva challengery v Bangkoku. Poté sice zkusil antukové turnaje ATP v Jižní Americe, ale po druhém kole v Quitu byl vyřazen už v kole prvním na podnicích v Riu a Buenos Aires.

Po více než měsíci a půl, kdy si vzal pauzu, odcestoval znovu do Asie, kde navázal na své výkony z Bangkoku a ovládl bez ztráty setu challenger v Čching-tau a nyní září také na turnaji v An-ningu, kde dokráčel do finále po vítězství nad Argentincem Pazem.

„Zvolil jsem cestu do Asie místo antukových turnajů v Evropě, protože v Asii hraji velmi rád,“ podotkl Tipsarevič, který má na dosah čtvrtý titul na Challenger Tour v této sezoně. „Nezáleží na tom, jestli to jsou turnaje ATP World Tour nebo ATP Challenger Tour, vždy tu vybojuji spoustu bodů.“

Jeho slova dokonale podtrhuje pohled na světový žebříček, na kterém má po postupu do finále v An-ningu jistotu posunu na 66. místo a v případě zisku titulu se může posunout až na 62. místo.

„Mám velká očekávání, protože hraju mnohem lépe, než v minulém roce. V Čhing-tau jsem hrál proti některým opravdu těžkým soupeřům, takže jsem šťastný, že jsem obhájil zdejší titul bez ztráty setu (v roce 2016 se hrálo v Čching-tau v srpnu, Tipsarevič tehdy dokráčel k titulu skrz kvalifikaci, pozn. redakce). Cítím, jak mi to dodalo sebedůvěru na další challengery, co budou následovat,“ dodal Srb.