Vondroušová po premiéře nesmutní: Skvělá zkušenost, vzpomínat budu v dobrém

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z FLORIDY: Premiéra to nebyla vůbec nejlehčí. Urostlá Coco Vandewegheová nastoupila na sedmnáctiletou Markétu Vondroušovou bez lítosti a tvrdou palbou ovládla první sadu. Talent Vondroušové se začal ukazovat ve druhém setu, kdy donutila soupeřku vzteky zahodit raketu. „Alespoň něco,“ řekla usměvavá slečna po porážce 1:6 a 4:6. „Vzpomínat na tuhle zkušenost budu určitě v dobrém.“

V pravé poledne přivítalo mladou Češku na centrálním kurtu překvapivé množství českých vlajek. Fanoušci se rychle naučili její přezdívku Maky a v přestávkách ji mezi Američany nahlas skandovali.

Bylo to potřeba, protože Vandewegheová, 24. hráčka světa, se s tím na začátku moc nepárala. Vondroušové nechala jenom jedno podání, ovládla první set 6:1 a byla v laufu. Její už tak vysoké sebevědomí vyrostlo někam vysoko nad centrální kurt.

Když Vondroušová ztratila hned první servis druhého setu, zasáhl kapitán Pála. „To jsem si říkala: Hm, blbý... Ale kapitán mi hned řekl: Tak ji brejkneš zpátky! Dokáže podpořit za každé situace, bylo to fakt příjemné,“ pochvalovala si Vondroušová novou zkušenost na lavičce. Domácí favoritku potom ještě dost potrápila.

Jaký byl první ostrý zápas Fed Cupu?
Byla jsem hodně nervozní. Ona zahrála fakt dobrý zápas a docela mě hnala. V prvním setu mi nedala šanci. Druhý byl už lepší, začala kazit, ale pořád dobře servírovala. Druhý set byl o pár míčích a mohlo se to klidně otočit. Poslední gem dobře zapodávala a už jsem nemohla nic moc dělat. Je to velká zkušenost, protože tady bylo hrozně moc lidí. Kdybych trochu lépe podávala, bylo by to jiné.

Pálila to po vás hodně?
Věděla jsem, že to proti ní bude těžké, protože strašně střílí. Když ji to tam padalo, tak jsem nemohla nic moc dělat. Hrála jsem už s podobnými typy, ale ty více kazily nebo hůře podávaly.

To vám činilo největší potíže?
Její servis mi skákal dost vysoko a s tím jsem měla problém. Nepouštěla mě do hry a já nebyla rozehraná. Říkala jsem si, že musí začít trochu kazit, nedostávaly jsme se moc do výměn. Ve druhém setu už jsem se uvolnila a kdyby byl i třetí set, třeba by to bylo ještě lepší. 

Diváci byli dost neukáznění, nerozhodilo vás to?
Bylo to těžké, ale trochu jsem to čekala. Američani jsou takoví, v přestávkách byla ještě nějaká show. Mezi servisy se ozývaly různé zvuky, ale zkoušela jsem se na to nesoustředit.

Ve druhém setu jste se zvedla a Vandewegheovou potrápila. Pomohla v tom i lavička a kapitán?
Jo, to bylo super. Kapitán dokáže hodně podpořit za každé situace. To mi bylo příjemné. Byla jsem pak víc v klidu, než kdybych tam seděla sama. Jak mě na začátku druhého setu hned brejkla, tak jsem si říkala: Hm, blbý, Ale kapitán mi řekl: Tak ji prostě brejkneš zpátky! Fandila mi navíc celá lavička a diváci, cítila jsem se fakt dobře.

Dorazilo i dost Čechů...
Čekala jsem, že jich tady bude méně, atmosféra mě opravdu překvapila.

Cítila jste se dobře, že jste Američanku ve druhém setu alespoň donutila naštvat se a zahodit raketu?
Jo, alespoň něco. (směje se) Ona se chová fakt divně a pak i na konci tam dělala zbytečné divadlo.

Řekla vám po zápase něco u sítě?
Vůbec nic. Já jsem jí poděkovala a ona se na mě ani nepodívala a šla.

Jak na první fedcupový zápas budete vzpomínat – v dobrém, nebo ve zlém?
Určitě v dobrém. Nehrála jsem úplně špatně, ona zahrála dobrý tenis a pro mě to byl napoprvé celkem těžký zápas. Byla to skvělá zkušenost.