Agnieszka Radwaňská: Šarapovové bych divokou kartu neudělila! Agent Rusky svou svěřenkyni brání

- Jan Vojkůvka

Návrat Marie Šarapovové je za humny, do jejího postavení se na dvorec k profesionálnímu zápasu zbývají poslední čtyři dny. Los v prvním kole stuttgartského turnaje ji postaví proti Robertě Vinciové, ale vražedný nádech by mohlo mít střetnutí v kole druhém, kde se může potkat s Agnieszkou Radwaňskou, jež se přidala na stranu těch, kteří kritizují způsob návratu Rusky do tenisového života.

Ne, že by Šarapovová někdy ze světa tenisu vystoupila. Pouze si musela odpykat patnáctiměsíční trest za užití meldonia během Australian Open 2016 v době, kdy tato látka už figurovala mezi zakázanými. A ne, že by Radwaňské vadilo, že se hvězdná Ruska vrací na kurty. Co ji ale skutečně vadí je způsob, jakým svého návratu dosahuje.

Polská tenistka kritizuje zejména kvantum divokých karet, které dopingová hříšnice obdržela. „Teď je to v Německu, pak ve Španělsku,“ řekla v rozhovoru pro polský deník Przeglad Sportowy a připomněla, že Šarapovová si díky volným vstupenkám zahraje ve Stuttgartu, Madridu a pak také v italském Římě. „Zatím nebyla pozvána na turnaje v Paříži a Londýně a podle mého názoru by to tak mělo zůstat. Měla by si vybojovat své místo pouze dobrými výsledky,“ podotkla Radwaňská.

Radwaňská se tak zařadila do zástupu tenistů a tenistek, kteří neschvalují udělování divokých karet pro ruskou hráčku. V jejich čele je Andy Murray, který odmítá divoké karty udělovat dopingovým hříšníkům. Svou nelibost ke konání turnajových organizátorů daly najevo také Andrea Hlaváčková či Barbora Strýcová a v neposlední řadě na udělení divoké karty Šarapovové doplatila končící Francesca Schiavoneová, která se nedočkala během své poslední sezony volné karty na domácí turnaj v Římě.

U mě by neměla šanci
Radwaňská, jež během své kariéry Šarapovovou porazila jen dvakrát z 15 zápasů, negativní názory tenisových kolegů sdílí. „Neskrývám své názory. Myslím si to samé, co Andy Murray,“ pokračovala Polka. „Tyto možnosti přihlášení se do turnaje by měly být dostupné jen pro hráče, kteří se propadli žebříčkem kvůli zranění, nemoci nebo z jiných náhodných nehod.“

„Ne pro ty, co byli suspendováni za doping. Maria by měla znovu rozvíjet svou kariéru trochu jiným způsobem a začít na menších turnajích. Pokud bych já byla turnajovou ředitelkou, neměla by u mě šanci,“ řekla jednoznačně. Obdobně se již dříve vyjádřila také Dánka Caroline Wozniacká během turnaje v Indian Wells.

Není žádným tajemstvím, že Šarapovová si na okruhu nehledá kamarádky, a příliš pochopení či podpory ze strany tenistek ani očekávat nemůže. Do svých rukou to tedy vzal její agent Max Eisenbud, který se ke kritickým hlasům adresovaným jeho svěřenkyni vyjádřil útočně. „Všechny tyhle hráčky jako Radwaňská nebo Wozniacká nikdy nevyhrály grandslamový titul a nová generace je začíná přerůstat. Jsou chytré, když se snaží držet Marii mimo hru. Bez Sereny, Marie, Viky (Azarenkové) a Petry (Kvitové) je to jejich poslední šance, jak uspět. Ale nikdy nečetly zprávu Mezinárodní sportovní arbitráže a nečetly odstavce 100 a 101. Takže nemají žádný opěrný bod ve svých snahách,“ upozornil.

Šarapovovou nicméně může těšit, že aspoň její krajanky na ni nezanevřely. Například Jelena Vesninová se během probíhající baráže Světové skupiny Fed Cupu proti Belgii vyjádřila k výroku Radwaňské, že být ona turnajovou ředitelkou, sama se přihlásí o to, jestli může Marii divokou kartu udělit.

Druhé kolo na antuce ve Stuttgartu může proti sobě svést právě Šarapovovou a Radwaňskou k utkání, ve kterém by o emoce nebylo nouze.