Seznamy přihlášených na Roland Garros zveřejněny! V hlavní soutěži zatím figuruje devět Čechů

- Petr Šístek

Ačkoliv se antuková sezona teprve naplno rozjíždí, již za šest týdnů započne její vrchol, druhý grandslam sezony Roland Garros. S tradičním předstihem byly zveřejněny seznamy přihlášených do dvouhry, za necelé dva týdny se dozvíme i účastníky kvalifikace. Jaké jsou naděje jednotlivých českých zástupců na účast na turnaji?

Mezi přijatými přímo do hlavní soutěže v tuto chvíli figuruje šestice českých tenistek. Největší naděje budou bezpochyby vkládány do Karolíny Plíškové, která by měla figurovat mezi prvními dvěma nasazenými, neboť lze očekávat odhlášení Sereny Williamsové z důvodu těhotenství. S velkým otazníkem je i účast Petry Kvitové, která ale dělá vše proto, aby se mohla antukového grandslamu zúčastnit.

Dalšími Češkami v hlavní soutěži budou Barbora Strýcová a Lucie Šafářová, jež budou shodně obhajovat třetí kolo. Jistotu startu mají i Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková, které se loni loučily s turnajem již po prvním zápase. Velmi dobré vyhlídky má i Denisa Allertová, jež se sice v tuto chvíli nachází na třetím místě pod čarou, avšak vzhledem k očekávaným odhlášením by jí start v hlavní soutěži neměl uniknout.

Na jedenáctém místě pod čarou figuruje sedmnáctiletá Markéta Vondroušová, která pravděpodobně bude nucena podstoupit náročné kvalifikační boje. Spolu s ní by o postup do hlavní soutěže měly bojovat i Tereza Martincová, Tereza Smitková, Lucie Hradecká, Barbora Štefková, Barbora Krejčíková a Marie Bouzková. Velmi blízko k účasti v kvalifikaci má i Jesika Malečková, která aktuálně figuruje na 230. pozici, Karolína Muchová, jež se nachází na 254. místě, bude pravděpodobně muset spoléhat na vyšší počet omluvenek ostatních tenistek.

Mezi tenisty bude největším českým želízkem v ohni Tomáš Berdych, který stále sní o grandslamovém titulu. V Paříži nebude chybět ani Jiří Veselý, jenž zde v loňském roce postoupil do druhého kola. Poprvé od US Open 2015 se přímo do hlavní soutěže dostal i Radek Štěpánek, u něhož ale bohužel není jisté, zda bude po operaci zad již připraven nastoupit.

Velkou smůlu měl Adam Pavlásek, který se od začátku sezony nepřetržitě držel v elitní stovce, avšak právě v týdnu, kdy proběhla uzávěrka přihlášek na Roland Garros, z ní z důvodu odečtu bodů za loňské finále challengeru v Barlettě vypadl. Aktuálně tak figuruje až na šestnáctém místě pod čarou a s nejvyšší pravděpodobností jej nemine kvalifikace.

V ní se představí i Lukáš Rosol, Jan Šátral a Václav Šafránek. O premiérovou účast v kvalifikaci pařížského grandslamu ještě budou muset zabojovat aktuálně 234. Petr Michnev a 241. Zdeněk Kolář. Ačkoliv v originálním seznamu přihlášených se žebříčkové postavení posledního přijatého hráče v minulých ročnících pohybovalo okolo 225. pozice, po vlně odhlášení se do kvalifikace zpravidla dostali i hráči mezi 240. až 250. místem. Výjimkou ale byl turnaj v roce 2015, na němž nejníže postavený tenista figuroval na 234. příčce. Zdeněk Kolář aktuálně zápolí na turnaji futures v kazašském Šymkentu, kde se představí i příští týden, Petr Michnev bude mít možnost vybojovat cenné body do žebříčku před uzávěrkou přihlášek do kvalifikace již pouze na challengeru v italské Francaville.