Je to největší vítězství mé kariéry, řekla Vondroušová po titulu v Bielu

- Jiří Vachtl

Markéta Vondroušová předvedla na turnaji WTA ve švýcarském Bielu neuvěřitelnou jízdu. Sedmnáctiletá naděje českého tenisu prošla přes kvalifikaci až k premiérovému titulu na okruhu WTA. Vondroušová pak na tiskové konferenci celý turnaj zhodnotila.

Sedmnáctiletá česká naděje musela v první sadě dnešního finále proti Estonce Kontaveitové odvracet celkem devět brejkbolů. To se ji však podařilo a Češka tak vyhrála první set 6:4. Ve druhé sadě pak Vondroušová prohrávala v tiebreaku už 4:6, ale čtyřmi míči v řadě jej nakonec vyhrála. „Měla jsem i trochu štěstí, když trefila síť. To mi připomnělo, abych hrála svou hru, která tam naštěstí, díky bohu, fungovala,“ zhodnotila s úsměvem závěr zápasu. „Je to největší vítězství mé kariéry, protože jsem hrála hlavně menší turnaje ITF s dotací 25 a 60 tisíc dolarů,“ pověděla Češka pro stránky WTA.

Čerstvá vítězka turnaje také zavzpomínala na loňskou sezónu, ve které toho moc nenahrála, neboť ji trápilo zraněního levého lokte, které ukončilo její sezónu už v květnu. Česká tenistka tak měla dost času, který využila k dalšímu zlepšení. „Hodně jsem tehdy pracovala na kondici, což mi pomohlo k tomu, abych se lépe pohybovala,“ poznamenala Vondroušová. „Teď hraju opravdu skvěle!“.

Vondroušová přijížděla na turnaj v Bielu jako 233. hráčka světa. Česká tenistka přiznala, že při přihlašování turnaje měla obavy, aby se vůbec dostala do hry. „Nejprve jsem požádala o volnou kartu do kvalifikace, protože jsem si nebyla jistá, že bych se tam bez ní dostala,“ vyjádřila své obavy. Česká tenistka se však do kvalifikace nakonec dostala i bez volné karty. „Skoro jsem prohrála první zápas, ale od toho zápasu jsem hrála už jen lépe a lépe. Poslední zápasy jsem pak hrála opravdu skvěle, takže jsem moc šťastná.“

Sedmnáctiletá tenistka také odhalila své plány, se kterými vstupovala do letošní sezóny. „Měli jsme cíl – hrát kvalifikaci grandslamu, protože jsem před tímto turnajem byla okolo 220. místa,“ pověděla Vondroušová. Česká tenistka však po fantastické jízdě turnajem musí své plány přehodnotit. „Teď už budu v kvalifikaci určitě. Budu měnit své plány, musím o tom popřemýšlet.“

Řeč na tiskové konferenci přišla i na to, jak čerstvá vítězka turnaje naloží s vyhranými prize money. „Předtím jsem vyhrála patnáctku, kde jsem za vítězství měla asi tisíc dolarů, takže rozhodně nevím, co udělám s penězi, které jsem tu vyhrála. Moje máma mi s tím bude muset pomoct,“ konstatovala závěrem pobavená tenistka.

Sedmnáctiletou Češku nyní čeká přesun do zámoří. Na Floridě se totiž připojí k výběru kapitána Pály, který tam bude o víkendu 22. – 23. dubna hrát semifinále Fed Cupu.

CESTA MARKÉTY VONDROUŠOVÉ ZA PREMIÉROVÝM TITULEM:
1. kolo kvalifikace: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Tessah Andrianjafitrimová (FRA, 267.) 4:6, 6:3, 6:4
2. kolo kvalifikace: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Aryna Sabalenková (BLR, 127.) 2:6, 6:2, 6:1
3. kolo kvalifikace: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Jasmine Paoliniová (ITA, 207.) 7:5, 6:2
1. kolo: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Lina Gjorčeská (MKD, 187.) 7:6(4), 6:1
2. kolo: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Annika Becková (GER, 61.) 6:1, 6:3
Čtvrtfinále: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) -  KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (58.) 6:2, 7:5
Semifinále: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - BARBORA STRÝCOVÁ (18.) 7:6(3), 6:2
Finále: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Anett Kontaveitová (EST, 101.) 6:4, 7:6(6)