Vondroušová to dokázala! V Bielu slaví premiérový titul

- Jiří Vachtl

Markéta Vondroušová se po skvělých výkonech probojovala na turnaji WTA v Bielu až do finále. V něm se dnes utkala s Estonkou Kontaveitovou (99.). Sedmnáctiletá česká naděje musela v první sadě odvracet celkem devět brejkbolů. To se ji však podařilo a Češka tak vyhrála první set 6:4. Ve druhé sadě pak musela odvracet celkem čtyři setboly své soupeřky. Vondroušová však aktivní hrou vždy donutila svoji estonskou soupeřku k chybě. Česká tenistka tak slaví po vítězství 6:4, 7:6(6) premiérový titul, který ji v pondělí vynese na 117. místo žebříčku WTA.

Podnik ve švýcarském Bielu byl pro Vondroušovou teprve druhým turnajem kategorie WTA, na kterém startovala v hlavní soutěži. Tím prvním byl loni na jaře turnaj J&T Banka Prague Open. Česká juniorka tehdy na domácím podniku postoupila do druhého kola, kde nestačila na Australanku Stosurovou.

Vondroušová neměla vstup do dnešního finále úplně podle svých představ. Hned ve druhém gemu totiž česká naděje musela odvracet pět brejkbolů. Estonská tenistka však nedokázala využít ani jediný a Vondroušová tak nakonec svůj první gem na podání uhájila. V následující hře se pak dostala k brejkbolové příležitosti i česká tenistka. Kontaveitová ji však dobrým prvním podáním zisk brejku nepovolila.

Za stavu 3:3 si však už Estonka svým servisem nepomohla a Vondroušová ji tak podání vzala. Za stavu 5:4 pak mohla česká tenistka první set dopodávat. Kontaveitová se však prezentovala aktivní hrou, díky které si vybojovala náskok 40:0. Vondroušová však v pravou chvíli zabrala a celý gem nakonec otočila. Česká tenistka tak získala první sadu za 45 minut poměrem 6:4.

Do druhé sady vstoupila lépe Kontaveitová. Ta v úvodním gemu druhého setu odvrátila hned tři brejkboly české tenistky. V následující hře pak Vondroušovou připravila o podání a ujala se vedení 2:0. Česká tenistka však na nic nečekala a okamžitým rebreakem se vrátila do hry. Za stavu 2:3 se pak dostala Estonka k jednomu brejkbolu. Vondroušová však hrála aktivně, došla si pro forhendový winner a nakonec celý gem uhájila.

Následně si obě tenistky držely svá podání bez větších komplikací a vypadalo to, že druhý set míří do tiebreaku. Vondroušová však za stavu 5:6 zahrála dvě dvojchyby v řadě, celkově v gemu pak dokonce tři, a nabídla tak Estonce dva setboly. Nakonec však celou situaci zachránila a přece jen tak poslala druhý set do tiebreaku.

V něm si z počátku držely obě tenistky svá podání. Do výhody se pak jako první dostala Estonka, která vedla 4:3 s minibreakem. Vondroušová si jej však hned vzala zpět, když Kontaveitová zkazila snadný nabíhaný volej. Následující dvě výměny však vyhrála Kontaveitová a dostala se tak k dalším dvěma setbolům. Estonská tenistka se však o šanci na zdramatizování zápasu sama připravila. Dvě chyby do sítě znamenaly, že si obě hráčky měnily za stavu 6:6 strany. Ani z té druhé se však Kontaveitové nevedlo. Vondroušová tak aktivní hrou donutila Estonku k dalším chybám a po výsledku 8:6 mohla slavit premiérový titul.

Vondroušová při slavnostním ceremoniálu nejprve pogratulovala své estonské soupeřce ke skvělému výsledku na turnaji. Následně poděkovala všem fanouškům a sponzorům. „Chci rovněž poděkovat i své rodině a trenérovi, byl to úžasný týden. Hrála jsem tu bezvadně. Doufám, že tu budu zpátky i příští rok,“ řekla spokojená tenistka.

Vondroušová se díky tomuto triumfu v pondělí posune na své žebříčkové maximum. Titul z Bielu katapultuje českou tenistku na 117. příčku světového žebříčku. Estonce Kontaveitové pak bude patřit 74. pozice. Sedmnáctiletou Češku čeká ihned po utkání přesun do zámoří. Na Floridě se totiž připojí k výběru kapitána Pály, který tam bude o víkendu 22. – 23. dubna hrát semifinále Fed Cupu.

CESTA MARKÉTY VONDROUŠOVÉ ZA PREMIÉROVÝM TITULEM:
1. kolo kvalifikace: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Tessah Andrianjafitrimová (FRA, 267.) 4:6, 6:3, 6:4
2. kolo kvalifikace: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Aryna Sabalenková (BLR, 127.) 2:6, 6:2, 6:1
3. kolo kvalifikace: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Jasmine Paoliniová (ITA, 207.) 7:5, 6:2
1. kolo: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Lina Gjorčeská (MKD, 187.) 7:6(4), 6:1
2. kolo: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Annika Becková (GER, 61.) 6:1, 6:3
Čtvrtfinále: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) -  KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (58.) 6:2, 7:5
Semifinále: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - BARBORA STRÝCOVÁ (18.) 7:6(3), 6:2
Finále: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (233.) - Anett Kontaveitová (EST, 101.) 6:4, 7:6(6)